Mermer ocağına karşı köylüler basın açıklaması düzenledi

2019-08-16 13:08:29

Mermer ocağına karşı köylüler basın açıklaması düzenledi

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Beratlı köyünde faaliyet gösteren mermer ocağına karşı çıkan köylüler, bayram günü bir arabaya gelerek basın açıklaması düzenlediler. Mermer ocağında gerçekleştirilen patlatma nedeniyle sularının olmadığını, bu nedenle köyde hiç kimsenin sebze, meyve üretemediklerini ifade ettiler.

Artvin Ardanuç ilçesine bağlı beratlı köyünde faaliyet gösteren mermer ocağı köy sakinleri ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. İddialara göre köyün hemen üstünde 2008 yılında faaliyete geçen mermer ocağında  meydana gelen patlatmalar nedeniyle köyün su kaynaklarının yeri değişti. Köyde içme ve sulama sularını olmadığını söyleyen vatandaşlar, sebze ve meyve üretemediklerini ifade ederek, duş bile alamıyoruz, suyumuzu yakın köyden kovalarla getiriyoruz dediler.

Bereket köyü sakinleri kurban bayramının 4. günü basın açıklaması düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler. Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ve vatandaşların katıldığı basın açıklamasını köy sakinlerinden Ünal Çelik okudu.

“Toz Bütün Yaşantımızı Etkiliyor”

Çelik yaptığı basın açıklamasında mermer işletmesinin ÇED’i olmadığını ifade ederek köyün içme suyu kaynağını işletme sahibinin mermer şantiyesine götürdüğünü ifade etti. Mermer ocağı çalıştığı zaman aşırı toz olduğunu söyleyen Çelik, “toz bütün yaşantımızı etkiliyor, zarar veriyor. Mermer ocağında kesme yöntemiyle çalışacakken şimdi patlatmalı yöntemi kullanıyor. Patlatma nedeniyle içme sularımız yön değiştiriyor, bu nedenle hem tozdan etkileniyoruz hem de susuz kalıyoruz” dedi.            

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, patlatmalarla bir kişi ticaret yapacak kazanacak diye bütün köy kaybetmesine izin veremesiniz. Bu siyasi yada şahsi bir mücadele değil, çocuklarımızın geleceği için bir kişinin kazanıp herkesin kaybettiği bir ülkede insanlar yaşamak istemiyor” dedi.

Basın açıklamasının sona ermesinin ardından vatandaşlar sessiz bir şekilde dağıldı.

 


Serhad Artvin Gazetesi © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.
İnönü Caddesi. Karahan İşhanı No:16/A - ARTVİN -- Tel :0(466) 212 11 29 - Faks: 0(466) 212 38 84 - E-Posta: osengun{at}hotmail.com