Çay Üreticisinin Sesine Kulak Verin Çay Hasadı Tehlike Altında

2020-05-07 17:59:37

Çay Üreticisinin Sesine Kulak Verin Çay Hasadı Tehlike Altında

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Çay Üreticisinin Sorunları Hakkında Basın Açıklaması Yaptı.

Bayraktutan yaptığı açıklamada; “Ülkemizde yılda üç dönem, iklim şartlarına bağlı olarak bazen dört dönem hasadı yapılan, uzun yıllardır Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli ekonomik ürünü olma özelliğini devam ettiren Çay’ın geleceğinin tehlike altında olduğu bilinciyle gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.

Virüs tarımın ne kadar önemli, stratejik, hayati önem arz eden bir sektör olduğunu gözler önüne sermiş, sektörün geneline yönelik ciddi önlemlerin alınmasını zaruri kılmıştır.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlar 830 bin dekar alanda çay tarımı yapan yaklaşık 200 bin üretici aileyi ilgilendirmektedir. Çay 2 milyondan fazla insanımızın geçim kaynağıdır. Her yıl çay hasadında çalışmak üzere bölgeye 100 bine yakın yerli ve yabancı tarım işçisinin geldiği bilinmektedir. Gürcistan ve Azerbaycan'dan gelen işçilerin salgına karşı alınan tedbirler neticesinde sınırların kapalı olması sebebiyle çay toplamaya gelemeyeceği bir ortamda; şehir dışındaki çay üreticisi ailelere memleketine, köyüne, çay bahçene gidemezsin demek bugüne kadar kota, kontenjan, alım ve düşük fiyat politikalarıyla zor durumda olan yaş çay üreticilerinin mağduriyetini arttırmaktadır.

Tarımsal faaliyet beklemez, ertelenemez. Eğer bu süreci iyi yönetemezsek zaten zor durumda olan üreticilerimizin ekonomik kayıplarının yanı sıra aşırı fiyat dalgalanmaları, açlık, kıtlık ve sonrasında gıda krizi yaşamamız kaçınılmaz olacaktır.

Covid-19 testleri yapılarak ve güvenlik önlemleri alınarak kontrollü şekilde memleketlerine, köylerine ikametgahları kontrol edilmek suretiyle gelişlerine izin verilmeli ayrıca hali hazırda memleketlerinde bulunan ancak evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın belirli şartlar altında bile olsa tarım ve hayvancılık faaliyetlerini devam ettirebilmek adına Sağlık Bakanlığı, Tarım il müdürlükleri ve muhtarlıklar aracılığıyla gerekli tespitler yapılarak ilgili Bakanlıklar nezdinde ivedilikle gerekli koşulların oluşturulması ve yasal düzenlemeler sonrası kendi tarlasında, bağında, bahçesinde çalışmasına olanak sağlanmalıdır.

Bu bağlamda; Genel Olarak üreticilerimizin talepleri doğrultusunda;

Koronavirüs salgını süresince Çay üreticilerinin borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. İhtiyaç sahiplerine maddi destek sağlanmalıdır. ÇAYKUR’un uyguladığı kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. ÇAYKUR, bu yıla mahsus yaşanan sıkıntılar nedeniyle budama yapamayan üreticinin de çayını almalı, budama ertelenmelidir. Özel sektör, yaş çayı belirlenen resmi fiyattan alma garantisi vermelidir. Yaş Çayın alım fiyatı, destekleme ile birlikte bir an önce açıklanmalıdır. Bilim Kurulu’nun tavsiyelerin dikkate alınarak gerekli koşullar sağlanmalı; kontrollü, izinli ve planlı şekilde il dışından üretici gelişlerine izin verilmelidir. Fabrikalarda çalışanların fiziki mesafe ve hijyen kurallarına azami uymaları sağlanmalıdır. İşçilerin servis ve vardiya koşulları denetlenmeli, iyileştirilmeli ve kolaylaştırılmalıdır. Çayda yaşanması öngörülen verim düşüklüğü devlet tarafından tanzim edilmelidir. ÇAYKUR’daki mevsimlik işçilerin işe girişleri zamanında yapılmalıdır. Şartlar işçilerin çalışmasına müsaade etmeyecek hale gelirse işçilerin ücretli izne çıkarılmaları sağlanmalıdır.

    Unutulmamalıdır ki Doğu Karadeniz de Çay her şey demektir. Yaşam biçimi ve tarımsal ekonominin can damarını teşkil etmektedir. Yaş çay tarımında zamanla yarışıldığından her geçen günün çok önemli olduğu bilinciyle ‘’Salgının bölgemizde yayılmaması, çay tarımının güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve üreticinin ekonomik sıkıntılarının önüne geçmek için iş ve işlemlerde kolaylık sağlanarak; üreticilerimizin ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın taleplerinin Bilim Kurulunca değerlendirilerek ilgili Bakanlıklar nezdinde ivedilikle gerekli koşulların oluşturulması ve yasal düzenlemelerle mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.” Dedi.

 

 

 

 


Serhad Artvin Gazetesi © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.
İnönü Caddesi. Karahan İşhanı No:16/A - ARTVİN -- Tel :0(466) 212 11 29 - Faks: 0(466) 212 38 84 - E-Posta: osengun{at}hotmail.com