Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor

Dünya bu görüşmeye kilitlendi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin bu hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

GİRİŞ 19.04.2024 09:38 GÜNCELLEME 19.04.2024 10:31
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Hafta sonu Filistin davasının lideri misafirim olacak. Beraber birçok şeyleri dertleşeceğiz, konuşacağız” sözleriyle duyurduğu Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin ziyareti için geri sayım başladı. İsrail’in Gazze’ye saldırıları 7 aydır sürerken, İran ile İsrail arasında da artan gerilim ve savaşın bölgeye sıçrama ihtimali bu ziyareti kritik hale getiren faktörler arasında.

NEDEN ÖNEMLİ

Saldırılar devam ederken ateşkes arayışları da başarısızlıkla sonuçlandı. Arayışlarda arabuluculuk yapan Katar da bu konudaki rolünü değiştirmeyi ve dönüştürmeyi düşündüğünü duyurdu.

Haniye’nin bu süreçte gerçekleşen ziyaretini Hürriyet’e değerlendiren Prof Dr. Murat Aslan’a göre, ziyaret ateşkes koşullarının şekillenmesini sağlayabilir: “Diplomatik çözüm elde edilirken soruna taraf olanlar, güvendiği taraflarla masaya oturmak ister. İsrail bu süreci ABD ile yürütmeye çalışıyor ama Hamas’ın yanında bir aktör yok.

Bu nedenle yapılan görüşmeyi Hamas’ın ateşkes için teşvik edilmesi, belki doğrudan İsrail ile olmayabilir ama ABD aracılığıyla muhtemel bir ateşkes istikametinde asgari müşterekin ne olduğunun tespiti ve değerlendirilmesi yönünde almak gerekiyor. Türkiye, Haniye ziyareti ile birlikte kabul edilebilir bir ateşkesi ve koşulları şekillendirebilir. Hafta sonu gerçekleşecek bu ziyaret hem Filistin halkına destek amacı taşıyor hem de bölgede kalıcı statükonun tesis edilmesi ve ön koşul olarak niyet beyanının temellerinin oluşturulması açısından önemli.”

HAMAS’TAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grubunda güçlü sözlerle verdiği desteğin ardından çarşamba günü akşam saatlerinde Hamas’tan teşekkür açıklaması gelmişti.

Erdoğan’ın sözlerinden gurur duyulduğu belirtilen açıklamada özetle, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cesur açıklamaları ve onurlu duruşları, kardeş Türk halkının tarihi ve özgün konumunu somutlaştırmaktadır. Halkımız başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını destekleme konusunda mücadelesinde, cesur bir ses olarak bu açıklamaları ezberleyecektir” denildi.

KAYNAK: HÜRRİYET
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Fatih 1 hafta önce Şikayet Et
    Filistin Gazze sevicileri oralara alalım, uzaktan atmakla dava savunmakla olmaz.... Gidin
    Cevapla
  • Azyazar 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu çok tehlikeli bir buluşma İsrailin ne yapacağı hiç belli olmaz burnuma kötü kokular gelmekte.
    Cevapla
  • komedi 1 hafta önce Şikayet Et
    Kedi aynaya bakıp kendini aslan zannedermiş!
    Cevapla
  • Musa 1 hafta önce Şikayet Et
    Dünyanın seyri değil belkide galaksinin seyri değişebilir bellimi olur
    Cevapla
  • Alim 1 hafta önce Şikayet Et
    Az kaldı çok az kaldı, emin olun çok az kaldı. Kıyamet günü yaklaşıyor. Hesap günü yaklaşıyor. ALLAH kimsenin yaptığını yanına bırakmaz. ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!