Zimbabve'de muhalif kadın komedyene işkence: 'Hükümete zarar veriyor' diye kanalizasyon suyu içirdiler

Afrika ülkesi Zimbabve'de, devlet başkanı, hükümet ve polise yönelik eleştirileri ile tanınan kadın komedyen Samantha Kureya evinden kaçırıldı. Polis kılığına giren üç erkek, 'skeçleriyle hükümeti zor duruma düşürdüğünü' söyledikleri Kureya'yı bilinmeyen bir yere götürüp işkence yaptı, kanalizasyon suyu içmeye zorladı. Kureya çalılık bir alana atılmış halde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Samantha Kureya... 33 yaşındaki bir kadın komedyen. Hükümete yönelik sivri eleştirileri ile tanınıyor. Çarşamba akşamı evine polis kılığında gelen üç maskeli erkek zorla içeri girdi. Ona tokat attılar, Isuzu bir kamyonetle kaçırdılar. Samantha bilinmeyen bir yere götürüldü, dayak yedi ve kanalizasyon suyu içmeye zorlandı. Üç saat sonra, çalıların arasına atılmış halde bulundu...

ISUZU KAMYONET, MASKELİ ADAMLAR...

Afrika ülkesi Zimbabve, Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ve iktidar partisi Zanu-PF'ye yönelik sert eleştirileri ile tanınan kadın komedyenin gördüğü işkenceyi konuşuyor. Muhalif isimlerin son haftalarda sık sık saldırıya uğramasıyla gündeme gelen ülkede, son olarak Samantha Kureya hedef alındı. Ağabeyi Jonathan Gasa'nın BBC'ye anlattığına göre, başkent Harare'deki evine çarşamba akşamı üç maskeli erkek geldi. Polis olduklarını söylediler; skeçleriyle hükümete zarar verdiğini öne sürdükleri Samantha'nın giysilerini zorla çıkardılar, onu dövdüler. Ve, insan hakları savunucularının yakın zamanda 10 benzer vakanın birçoğunda kullanıldığını söylediği bir kamyonete bindirip götürdüler.

Skeçlerinde polisi ve hükümetin baskıcı politikalarını hicveden Samantha, götürüldüğü yerde işkence gördü. Dayak yedi, kanalizasyon suyu içmeye zorlandı. Sevgilisi, çalıştığı televizyon kanalı ve iş arkadaşları hakkında sorularla muhatap oldu. Giysileri zorla çıkarıldı, cep telefonu bir Kalaşnikof'la ezildi...

'SENİ İZLİYORDUK' DEDİLER, ANNESİNİ ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİLER

Ailesiyle birlikte saklandığı gizli evden The Guardian gazetesine konuşan Samantha, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Beni alıkoyanlar, 'Sen devlet ve devlet güçleri ile dalga geçiyorsun, şaka malzemesi haline getiriyorsun. Seni bir süredir izliyorduk' dediler. Beni yere yatırıp yuvarlanmam için talimatlar verip her seferinde dövdüler. Ben yerdeyken sırtıma çıkıp ayakları ile ezdiler. 'Eğer polise şikâyette bulunursan, annenin kafasına kurşun sıkarız' diyorlardı. Biz bu ülkede güvende değiliz. Böyle erkeklerin bir kadını silahla kaçırması korkutucu."

Samantha bu olaydan sonra, başkent Harare yakınlarında yol kenarında çalılık bir alana atıldı. Önce hastaneye gitti; kemiklerinde kırık olmadığı tespit edildikten sonra da ailesiyle birlikte güvenli bir evde bir süre saklanmaya karar verdi.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI: SORUMLUSU DEVLET

Polis ise kaçırılma olayı hakkında henüz açıklama yapmış değil. İnsan hakları savunucuları ise sorumlunun devlet güvenlik güçleri olduğundan emin.

Ekonomik sıkıntılar ve tasarruf tedbirleri nedeniyle siyasi gerilimin tırmandığı Zimbabve, son haftalarda hükümet karşıtı protestolara sahne oluyor. Başkent Harare'de geçen hafta düzenlenen bir protesto gösterisi polis saldırısına uğradı; yeni gösteriler de yasaklandı. ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi'nin üst düzey bir yetkilisi de, 'yasadışı eylemleri örgütleme' suçlaması ile gözaltına alındı. İnsan hakları örgütleri, son haftalarda hükümet karşıtı eylem planlama suçlamasıyla çok sayıda kişinin kaçırılıp işkence gördüğü konusunda uyarıda bulunuyor. Yetkililer ise insan kaçırma suçlamasını reddediyor.

'DEVLET BAŞKANI HAKKINDA BAŞIM BELAYA GİRMEDEN KONUŞABİLMEK İSTİYORUM'

Samantha'nın kendisi de şubat ayında, polis üniformasına benzeyen bir giysi ile sahnelediği skeç yüzünden gözaltına alınmıştı. O dönemde, kadın komedyenin 'fazla siyasileştiği' yönünde uyarıldığı belirtilmişti. Samantha 2018 yılında BBC ile bir söyleşisinde ise "Zimbabve'de devlet başkanı hakkında başımız belaya girmeden konuşma özgürlüğüne, herhangi biri hakkında peşinize polis düşmeden konuşma özgürlüğüne sahip olacağımızı umuyorum. Umarım durum değişir" demişti. (DIŞ HABERLER)