Zigana’ya katliam anıtı

Milli mücadele sırasında Ermeni Çetelerinin Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde gerçekleştirdiği katliam için anıt yapılacak.

Zigana’ya katliam anıtı
Milli mücadele sırasında Ermeni Çetelerinin Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde gerçekleştirdiği katliam için anıt yapılacak.
 
Anıt yapımı için Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk nezdinde girişimlerde bulunduklarını ifade eden Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, anıt yapımına Eylül ayı içerisinde başlanacağını söyledi.

Yaptığı açıklamada konu ile ilgili Org. Akın Öztürk’ü makamında ziyaret ederek bilgilendirdiğini kaydeden Aydın, “Paşamız, aktardığım bilgiler üzerine yaklaşık 100 yıl önce yaşanan elim olay ile ilgili çalışmalar yapılması, Eylül ayı içerisinde ise anıtın yapım çalışmalarının başlatılması talimatını verdi” dedi.

Ermeni diasporasının yüzyıllık soykırım yalanlarına en güzel cevabında bu şekilde verilebileceğini kaydeden Aydın, “Üzülerek ifade ediyorum, maalesef gençlerimiz yakın tarihimiz ile ilgili konularda yeterince bilgiye sahip değil. Çok değil yüz yıl önce verilmiş olan büyük kurtuluş mücadelesi sırasında dedelerimizin, ninelerimizin maruz kaldığı işkencelerden haberleri yok.  Yapımı için gayret sarf ettiğimiz “Katliam Anıtı” ile o dönemde hayatını kaybeden büyüklerimizin unutulmamasını sağlamak, tarihi gerçeklerin; Ermeniler tarafından kabul ettirilmeye çalışılan sözde soykırım yalanları ile alakası olmadığını göstermek istiyoruz. Konuya hassasiyet gösteren Org. Akın Öztürk Paşamız nezdinde desteğini esirgemeyen büyüklerimize şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Zigana Köyü’nde yaşanan katliam ile ilgili bilgiler de aktaran Aydın, “Olay tarihi belgelerde ve tarih kitapların da kayıtlı. Örnek vermek gerekirse; Cevat Katipoğlu’nun 1971 yılında basılmış olan ‘Torul Tarhi ve şimdiki durumu’ isimli kitabın 41ve 42’nci sayfalarında olay şöyle anlatılıyor: ‘Ruslar geri çekilmeye başlarken, Rus ordusuna mensup veya onunla birlikte gelen asker ve sivil Ermenilerde asırlardan beri tasarladıkları Ermenistan Devleti’nin kuruluşunu tahakkuk ettirmek maksadı ile Erzurum’da toplanmaya başladılar.  Şosa boyunca Rumlara pontusculuk dersi vererek onlarla işbirliği kurmaya çalıştılar. Bu yığınağa katılmak üzere Trabzon’dan gelmekte olan bir Ermeni Müfrezesi Zigana Köyü’nden geçerken bu köyün hanlar mevkiinde ticaret yapan Çolak İstefan namındaki serpuşkeli bir Rum tarafından bu çetelerin bir kısmı Maruflu Mahallesi’ne götürülerek; ‘Biz gidiyoruz. Ambardaki erzakı tevzi etmek için muhtaçları tespit edeceğiz. Kim varsa buraya toplansın’diye seslendiler. Yanlarına gelenleri gelmeyenleri toplamakta alet olarak kullandılar. Esasen gafil bulunan ve uzun zaman sefalet içinde kalmaları dolayısı ile yiyecek tedarik etmek için cami civarına toplanan 18 kişiyi canavarca katlettikten sonra Torul’a doğru yollarına devam ettiler.’ Yine; Sabri Özcan San, Güngör Üçüncüoğlu gibi birçok yazarın kitaplarında yaşanan katliama genişçe yer verilmiş, tespiti yapılan isimler zikredilmiştir. Ayrıca katliam sonrası şehitlerimiz, 500 yıllık tarihi camimizin hemen yanı başına defnedilerek hali hazırda köyümüzce kullanılan mezarlık oluşturulmuştur. Köyümüzde yaşanan bu katliam şehitlerimizin birinci derece yakınlarının hafızalarında hala tazeliğini korumaktadır. Vahşice yapılan katliam en ince ayrıntıları bugün dahi anlatıla gelmektedir.” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2015, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER