Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, hükümetin uzun süredir taşeron işçilerle ilgili somut adım atmadığını savundu. Milyonlarca işçinin ve ailelerinin yapılacak düzenlemeyi beklediğini belirten Zeybek, "Taşeronun hakkı verilene kadar mücadele vereceğiz. Keşke CHP iktidar olsa, bir günde çıkaracağımız yasayla emekçilerimize haklarını verebilsek" ifadelerini kullandı.

LAF VAR, İCRAAT YOK

CHP'nin 2011 ve 2015 seçimlerinde taşeronla ilgili düzenlemeleri seçim beyannamesinde geniş biçimde ele aldığını kaydeden Zeybek, "Devletin kurumlarında çalışan tüm emekçilerimizin yeniden özgür olabildiği, sabah kalktığında işi olup olmadığı endişesinde olmadan kadrolu biçimde çalışmasını savunduk. Mecliste de taşerona verilen sözün tutulması için defalarca açıklama yaptık. Ne yazık ki ülkede her şeyi yapan siyasal iktidar, işçilerin bu hakkını vermekten çekiniyor. Bu kesinlikle doğru değil. Sürekli taşerona haklarını vereceklerini söylüyorlar ama icraat yok. Şu anda bir çalışma yapıyorlar ama taşerona verilecek ücretin en üst limiti belirleniyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Ama AKP'ye has bir anlayış bu. Türkiye'deki bu sistemde, aracıya hiçbir emeği olmadığı halde sadece beyanname düzenledi diye para veriliyor. Ama asıl işi yapan emekçilerimiz aracılarla zorla sözleşme yaptırarak, her an kapının önüne konulma korkusuyla köle gibi kullanılıyor. Kölecilik sistemindeki anlayış neyse, bu da AKP'ye mahsus bir düşünce" diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERİN HAKLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Taşeron işçilerin haklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Zeybek, "Bu düzenleme ancak seçime birkaç ay kala aldatmaca için yapılabilir. Seçimden birkaç ay sonra da KHK'lar ile değiştirilebilir. Suriye'den gelenlere devletin tüm kademelerinde sözleşme yapmadan istedikleri veriliyor ama bu ülkenin sahiplerine haklarını vermekten çekiniyorlar. Taşeronun hakları verilene kadar mücadele vereceğiz. Keşke CHP iktidar olsa, bir günde çıkaracağımız yasayla emekçilerimize haklarını verebilsek. Sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının bu duruma ses çıkarması gerekiyor. Ancak sendikalar da sarı sendika ve hükümetle bütünleşmiş. İşçiler de mevcut işinden olma korkusuyla seslerini çıkaramıyor" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU