02 Nisan 2020 14:14

Zeliha Yıldırım, yüzde 76 engelli otizimli oğlunu darbeden şahsın tahliyesine tepkili

Anne Zeliha Yıldırım, yüzde 76 engelli raporu bulunan, otizmli oğlu Taha Alper'i darbeden Okan Metin'in tahliye edilmesine tepkili.

Darbedilen engelli genç ve annesi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Avcılar'da yüzde 76 engelli raporu bulunan, otizmli Taha Alper'i darp ettiği gerekçesiyle tutuklanarak 1,5 yıla kadar hapsi istenen Okan Metin'in, tahliye edilmesine  annesi Anne Zeliha Yıldırım tepki gösterdi. Yıldırım, oğlu için verilen ‘Kendisini savunabilecek durumda’ raporuna ilişkin, "5 yaşındaki çocuk konuşsun, Alper’in sorunlu olduğunu anlar. Aklım almıyor. Milyarlarca hücremiz var, 1 hücreme bu raporu kabul ettiremiyorum” dedi.

Demirören Haber Ajanının aktardığına göre 8 Mart’ta Avcılar Cihangir Mahallesi Sefer Sokak'ta meydana gelen olayda Taha Alper adlı engelli genç, Okan Metin tarafından darbedilmişti. Metin, sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Darbın ardından çekilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılması sonrası tepkiler büyüyünce Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla ikinci kez gözaltına alınan Okan Metin, "Beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı basit yaralama" suçundan tutuklanmıştı.

Hakkında 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Metin'in avukatı, davanın açıldığı Küçükçekmece 1’inci Asliye Ceza Mahkemesine başvurarak tahliye kararı verilmesini isteyip itirazda bulundu.

Mahkemenin isteği üzerine Küçükçekmece Adli Tıp Şube Müdürlüğüne sevk edilen engelli genç için ‘’Beden ve ruh bakımından kendisini savunabilecek durumda" raporu verildi. Mahkeme bu rapor üzerine sanık Okan Metin hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve iki gün ikametine yakın karakola imza vermesi koşuluyla 23 Mart'ta tahliye kararı verdi. 

Ailenin avukatı, Bakırköy nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunarak tahliye kararı ve adli tıp raporuna itiraz etti.

ANNE TEPKİ GÖSTERDİ

Taha Alper'in annesi Zeliha Yıldırım, gelişmeleri şaşkınlıkla izlediklerini belirterek doktorun 10 dakika gördüğü oğlu için hangi ölçülere dayanarak bu raporu verdiğini sordu.

Oğluna yıllar öncesinden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu tarafından çeşitli engelleri göz önüne alınarak yüzde 76 engelli raporu verildiğini belirten Zeliha Yıldırım, şunları söyledi:

“19 yaşındaki çocuğum 12’nci sınıfta olması gerekirken henüz okuma yazma bilmiyor, ilkokul 1’inci sınıf aşamasında, makasla kağıt kesemiyor. Motor kasları gelişmemiş, dikkat eksikliği, zeka geriliği var ve sonuçta yüzde 76 ağır engelli raporu verildi. Çocuktu, o rapora inanamadım gittiğimiz başka bir hastaneden daha benzer rapor verildi. Yine kabullenemedim. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 2016-17 yıllarında sürekli gittik. Bu olayın ardından polis tarafından arandık, Küçükçekmece Adliyesi’ne koronavirüs tehditi olduğu ortamda gittik. 5-6 dakikalık görüşme ardından bu rapor verildi. Şimdi soruyorum, Doktorun nasıl bir uzmanlığı, bilgisi vardı, nasıl bir test yaptı bu kanaate vardı? Çocuğum ‘Nasılsın’ diyen herkese 'İyiyim' diyebiliyor. Ona, ‘Korktun mu’ diye sorduktan sonra bu raporu nasıl verebilirsiniz? Çocuğum 6 numara gözlük kullanıyor. Arkadan gelip tekme vurulunca gözlüğü fırlamış, bu durumda hiçbir şeyi göremez. Her şeyi karıştırır. 5 yaşındaki çocuk konuşsun Alper’in sorunlu olduğunu anlar. Aklım almıyor. Milyarlarca hücremiz var 1 hücreme bu raporu kabul ettiremiyorum.”

Anne Yıldırım, gereken itirazları yaptıklarını, bu raporu yazan kişinin hangi testi yaptığını açıklamak zorunda olduğunu masum ve savunmasız oğluna saldıran sanığın “Engelli ise bana ne” diyerek darba devam ettiğini belirtirken, şunları ekledi:

"Durumunu öğrendiği bu çocuğu darp etmeye devam eden bu kişi, canice öldürmeye teşebbüs etmiş demektir. Engelli olduğu söylendikten sonra insan durur. Bugüne kadar bir tane özür yok. Bir kez vicdanınız sızlasın. Biz çocuklarımıza önce merhameti aşıladık. Adalete güveniyoruz. Yargılanmaya başlamadan önceki tahliyeye ve verilen rapora itirazımızı yaptık.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tersane işçileri yazdı: Biz işçiler adım atmalıyız dedik

SONRAKİ HABER

Beyaz perdeyle yaşamak: “Belki şehre bir film gelir”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...