Dolar

32,4957

Euro

34,9138

Altın

2.441,66

Bist

9.716,77

Rusya, 'kritik' günlere hazırlanıyor!

Rusya, ölümcül koronavirüs vakalarında, 'zirve'ye hazırlanıyor. Uzmanlar salgında 8-10 Nisan döneminin kritik önemde olduğunu vurguluyor. Bu sabah açıklanan verilere göre Rusya’da koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı ise 30’a, vaka sayısı da 3548'e yükseldi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-02 12:58:15

Rusya, 'kritik' günlere hazırlanıyor!

Rusya, dünyayı sarsan ölümcül koronavirüs vakalarında "zirve"ye hazırlanıyor. Uzmanlar salgında 8-10 Nisan döneminin kritik önemde olduğunu vurguluyor. Bu sabah açıklanan verilere göre Rusya'da koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı ise 30'a, vaka sayısı da 3548'e yükseldi. 

Rusya Sağlık Bakanı Nikolay Briko, vatandaşları uyararak "Rusya'da koronavirüs salgınında zirve geliyor" dedi.

RIA'nın haberine göre Briko, "önümüzdeki birkaç gün içinde hasta sayısının artmasını beklediklerini, ancak daha sonra azalma başlayacağını söyledi.

Alınan önlemler sayesinde salgının yayılmasının yavaşlatıldığını belirten Sağlık Bakanı, soğuk günlerde virüsün daha aktif olduğuna dikkati çekti.

KRİTİK GÜNLER: 8-10 NİSAN

Uzmanlar salgında 8-10 Nisan döneminin kritik önemde olduğunu vurguluyor. Rusya Federal Biyoloji Ajansı Başkanı enfeksiyon uzmanı Vladimir Nikoforov bu açıklamayı Rusya devlet TV kanalı "ORT"ye yaptı.

Rus uzmana göre koronavirüsü salgınından yükseliş trendi Rusya'da 2020 yazında sona erebilir.

Nkoforov genel olarak yükseliş ve gerileme döneminin 10-12 haftalık bir süreç içinde yaşandığını vurguladı.
 
Uzmanlar ayrıca grip ile koronavirüsün aynı anda yaşanması durumunda Covid-19 testinin negatif çıktığını, bunun da hastalığın tespitinde sorun yarattığını vurguluyor.

ÖLÜ SAYISI 30'A YÜKSELDİ

Bu ara bu sabah açıklanan veriler, Rusya'da ölü sayısının 30'a yükseldiğini gösteriyor. Moskova merkezde 3, Moskova oblastta 1, ayrıca Perm ve Çeçenistan'da da 1'er hasta hayatını kaybetti.  Moskova'da ölenlerden birinin 39 yaşında olduğu bildirildi.

Son 24 saatte 771 yeni vaka kaydedildi, toplam hasta sayısı 3548'e yükseldi. 

İyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 235'e çıktı.

Rusya'nın 85 idari bölgesinden 76'sında virüs görüldü. Moskova merkezi ilk sırada.

Yetkililer yeni hastaların sadece yüzde 20'sinin yakın zamanda Avrupa'ya seyahat ettiğini, hastalığın ülke içinde yayılmaya başladığını vurguluyor.

PUTİN'DEN OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN YETKİSİ

Öte yandan Rusya, koronavirüs ile ilgili mücadelede "en kötü senaryoya" hazırlanıyor. Başkan Putin hükümete, gerekli gördüğü yer ve durumlarda "olağanüstü hal ilan edip uygulama" yetkisi verdi. Putin bu kararını dün bakanlar kurulu ile Moskova yakınlarındaki rezidansından telekonferans olarak yaptığı toplantıda açıkladı. 

Olağanüstü hal ilanı durumında seçim ve referandum da erteleniyor.

Bu konudaki yasayı imzalayan Putin, hala koronavirüsler mücadelede kritik eşiğin geçilmediğini, her türlü sıkı önlemin alınmasının şart olduğunu vurguladı.  

Putin "Ülekmizde durum zorlaşıyor, dünyada da koronavirüsle durumu çok zor aşamada. 850 bin insan hastalanmış durumda" dedi.
 
Daha önce sorular üzerine Kremlin Sözcüsü Peskov, gündemde koronavirüs yüzünden olağanüstü hal ilanı konusunun olmadığını söylemişti.

SALGININ FATURASI KABARIK

Moskova'da koronavirüs salgını sonrası yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerde 1 milyondan fazla insan çalışıyor. İş dünyası temsilcisi Delovaya Rossiya, bu sektörlerde çalışanlar arasında, başkentte en az 500 bin kişinin işsiz kalabileceğini açıkladı. En kötü senaryoda ise sayı 1 milyona kadar çıkabilir.

Kommersant gazetesinin derlediği verilere göre, yeme-içme sektöründe çalışan insan sayısı 400 bin civarında. Kültürel organizasyonların çalışan sayısı ise 300 bin. Fitness ve spor içerikli hizmet veren işletmelerde istihdam edilen insan sayısı da 200 bin. Otellerde 160 bin, sergi ve fuar hizmetlerinde 30 bin ve sağlık endüstrisinde de 30 bin kişi çalışıyor.

Delovaya Rossiya iflasların ve işten çıkarmaların önüne geçilmesi için küçük-büyük ayrımı yapılmadan bütün işletmelere faizsiz kredi imkanı tanınmasını, kiraların ertelenmesini, Moskova'da salgının resmen "mücbir sebep" ilan edilmesini, maaş desteği verilmesini, otellerde yıldız muhafaza sisteminin askıya alınmasını, KDV oranının yüzde 10'a indirilmesini ve iptal edilen etkinlikler için organizatörlerin bilet paralarını iade etme mecburiyetinin kaldırılmasını istiyor.

Birlik yetkilileri, söz konusu teklifleri bir paket halinde Moskova yerel hükümetine sunma hazırlığında. Yetkililer önlem alınmadığı takdirde şirketlerin en az yarısının piyasadan temelli silineceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Haber Ara