AK Parti kongre süreci oldukça hareketli geçiyor. Sakarya’da CHP ve MHP’nin il kongrelerinin oluşturamadığı havayı AK Parti ilçe kongreleri dahi oluşturabiliyor.

İktidar partisi olmanın yanı sıra, çok geniş halk kitleleriyle etkileşim içerisinde olmak bunda önemli bir etken.

Haliyle kongre süreçlerine dair bu denli ilgi ve alakanın oluşması, ister istemez çeşitli şekillerde konunun tartışılmasına da zemin hazırlıyor.

Herkesin gözü AK Parti kongrelerinde. AK Parti’ye muhalefet edenler acaba parti içinde bir kaos oluşturabilir miyiz “merakıyla” çalışırken, AK Parti’de siyaset yapmasına karşın parti disiplinini çok uzağında tavırlar takınan bazı gruplar da bu tartışmaların tam ortasında yer alıyor.

Maalesef parti içinde ayrışmaya neden olan bu grupların pozisyonu, yer yer siyasi nezaketin çok uzağında tavırlar takınılmasına yol açıyor.

Özellikle milletvekillerine karşı saygı sınırlarını aşan, kabalık olarak nitelendirilecek sözlü tacizlere dahi varan bu hareketler ister istemez parti içinde büyük bir kısmın tepkisine neden oluyor.

Ayrıca parti içinde genel merkeze karşı mücadele veren, AK Parti teamüllerinin bir hayli dışına çıkanların açık bir şekilde AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu’nu hedefe oturtmaları da pek anlaşılır değil.

Milletvekillerine karşı olan, İl Başkanı Uncuoğlu’nun genel merkeze uyumlu siyasetini değersizleştirmeye çalışan, genel merkezin kararlarını hiçe sayanların bu tavrı AK Parti’de bugüne kadar pek karşılık bulmadı. Kuvvetle muhtemel bu tarzı benimseyenler kongre süreçlerinde de başarısız olacaklar.

Artık Yeni Türkiye dediğimiz bu süreçte şeffaflık biraz daha önem kazanan bir kavram olacak. Şeffaf olanlar, sürekli plan peşinde koşmayanlar, çeşitli entrikalarla siyasette yer edinmeye çalışanlar haliyle başarısız olacaklar.

Artık bilgi sahibi, daha nazik, etrafını yıkıp dökmeyen, daha kuşatıcı bir dil kullanan siyasetçiler başarılı olacaklar.

İşte tam bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun önceki gün basına yansıyan sözleri büyük önem taşıyor.

Toçoğlu’nun, “Bu büyük camiada heyecana kapılarak, duygusal tepkiler verenler elbette olabilir” sözleri genel merkez karşıtı politika izleyenlerin durumunu güzel özetliyor. Toçoğlu, bu tavrı takınanlara aslında bir “abi” olarak ince bir mesaj veriyor. Ve diyor ki, “Evet tepkiniz olabilir ama bunu tadında bırakmanız gerekmektedir. Bunu husumete döndürmeyin.” Ve Toçoğlu sözlerinin devamında, “Bizim davamızda polemiğe yer yok. Bireysel hırslara kapılar kapalı” diyerek de bu konuda, ısrarla parti ahlakıyla bağdaşmayacak işler yapanlara karşı net bir tavır takınıyor ve bu anlayışa kapıları kapatıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, açıklamalarının devamında birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, İl Başkanına, milletvekillerine, genel merkeze karşı isyan bayrağı açanları net bir şekilde uyararak gerekli mesajı veriyor.

Toçoğlu’nun konuşmasında en anlamlı kısım ise, “Hükümetimiz böylesine bir mücadelenin içerisindeyken, bizim üzerimize düşen sadece kendi işimizi en iyi şekilde yapmak olmalıdır. Genel Merkezimiz ve Başbakanımıza karşı sorumluluğumuz, daha fazla yardımcı olmayı ve sorun çıkarmamayı gerektirir” sözleri oldu.

Hulasa Toçoğlu, kongre süreçlerinde kendi kişisel hesaplarına karşı parti ilkelerini hiçe sayarak hareket edenleri “nazik” bir dille uyarmış oldu.

Ve şunu demek istedi; “Artık herkes evine dönebilir.”

Bugüne kadar çeşitli hırsların dışına çıkarak parti geleneğine karşı durmuş olanların içerisinde bu mesajı alanlar bundan sonra iyi niyetle Yeni Türkiye’ye çalışacaklar.

Bu mesajı anlamayanlar ise, yukarıda belirttiğimiz gibi, tasfiye olacak.