21 Eylül 2018 07:58

'ABD hukukuna göre Reza Zarrab’a ayrıcalık tanınması mümkün'

Reza Zarrab New York’un en lüks otellerinden birinde görüntülendi. ABD hukukuna göre hükümetle işbirliği yapan sanıklar için ayrıcalık tanınabiliyor.

21 Êylül 2018 tarihli Hürriyet Gazetesi 1. sayfası

Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

ABD’de İran’a dönük yaptırımları delmek suçundan toplam 135 yıl hapis cezasıyla yargılanırken savcılıkla anlaşarak tanıklık yapan Reza Zarrab’ın bir restoranda yemek yerken çekilen fotoğraflarının ardından bu kez de New York’un en lüks otellerinden Four Seasons Downtown’da kaldığı görüntülendi. ABD hukukuna göre Reza Zarrab’a ayrıcalık tanınması mümkün.


Hürriyet gazetesinin haberinin üzerine görüşlerine başvurduğumuz Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Daniel Richman ABD hukukunda hükümetle işbirliği yapan sanıklar için böyle ayrıcalıklar tanınabileceğini, bu durumda FBI’ın sanığı izleme gibi bir yola başvurulabileceğini anlattı. 

13 Eylül günü Reza Zarrab’ın New York’un ünlü Nobu restoranında Ebru Gündeş’in arkadaşı olduğu iddia edilen Ayşegül Akgün ile yemek yerken görüntülenmesi kamuoyunda tartışma yarattı. Zarrab’ın tutuklu olduğu düşünülürken serbestçe yemek yerken fotografının yayınlanması, ‘bu ne kadar mümkün olabilir’ sorusunu doğurdu. Bu soru tartışılıyorken bu kez de Zarrab’ın, geçen hafta suşi yerken görüntülendiği Nobu’nun hemen karşısındaki Four Seasons Downtown Oteli’nde konakladığı ortaya çıktı. Resmi olarak yalanlama ya da doğrulama gelmedi ancak ‘ABD hukukunda böyle bir durum söz konusu olabilir mi’ sorusunu yönelttiğimiz ABD’li Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Daniel Richman bu tür bir ayrıcalığın olabileceğini söyledi. 

HÜKÜMETLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK...

Richman’ın Evrensel'e yaptığı değerlendirme şöyle: “Bu olaya ilişkin bütün dosyaya bakmak gerek. Ancak hükümetle işbirliği yapmak, sanığa nasıl davranılacağı konusunda büyük bir fark yaratabilir. Özellikle de hükümet, sanığın soruşturmada kendisine büyük ölçüde yardım ettiğine ve topluma karşı hiçbir tehlike oluşturmadığına veya firar etme riski olmadığına inandığı zaman. İşbirliği nedeniyle kayda değer bir müsamaha gösterilebilir. Bir davalı, cezalıyı beklerken kefaletle serbest bırakılabilir. Burada herhangi bir özel izleme ya da düzenleme yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, ancak ABD hukukunda bu oldukça mümkün, FBI denetimi de söz konusu olabilir. Yani bir ayrıcalık tanınması mümkün.”
 

 

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta kaçak olarak faaliyet yürüten maden ocağında göçük

SONRAKİ HABER

Ankara Valiliği öğrencilere 'terörden korunma' broşürü dağıtıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...