Lütfen bekleyin..



​ Zamlar öğrenci harçlıklarına da yansıdı

20 Eylül 2018, 16:28 - Okunma: 1862

​Yaşanan son zamlar birçok sektörde olduğu gibi okul kantinlerinde ve büfelerde fiyat artışı yaşanınca öğrenci harçlıklarına da yansıdı.

Özellikle su, ekmek, ketçap, poğaça ve simit gibi ürünlerin fiyatlarının yükseldiğini söyleyen vatandaşlar, duruma tepki gösterirken kantin ve büfe işletmeciler ise yaşanan zamlarla hiçbir ilgilerinin olmadığını toptan yapılan zamların ürünlere yansıdığını belirterek yetkililerin zamları durdurmalarını istediler.

Daha önceleri 1-2 TL harçlık alan Batmanlı öğrenciler şimdi ise aldıkları 5-10 TL harçlıkların bile kendilerine zor yettiğini, bu yüzden yaşanan zamların durdurulamasın gerektiğini söylüyorlar.

“Eskiden çocuklarımıza okul harçlığı 3 lira verirken şimdi 7-10 lira veriyoruz”

Yaşanan son zamlardan dolayı çocuklarının harçlıklarını arttırdığını belirten Nuri Çevik, “Eskiden çocuklara 3-5 lira verirken, şimdi 10 liraya çıktı. Yüzde 50 her şeye zam geldi, kırtasiyeden tutun, birçok ürüne zam geldi. Emeklilere yüzde 9 zam verdiler ama neredeyse her şeye yüzde 70 zam geldi. Bir örnek verecek olursak elektrikte haziran, ağustos, temmuz ve eylül aylarında 4 defa zam geldi. Peki, emekliler ve çalışanlar 4 ayda 4 sefer zam alıyorlar mı? Bunu dikkate almıyorlar mı? benim 4 çocuğum var. Bir tanesi üniversitede okuyor, biri ortaokulda diğeri ise üniversiteye hazırlanıyor. Yani eskiden çocuklarımıza okul harçlığı 3 lira verirken şimdi 7-10 lira veriyoruz. Bizim büyüklerimiz bunu düşünmesi lazım, şimdi desek ki kriz yok, her şey dört dörtlüktür öyle değil maalesef. Eskiden 100 lira ile pazara çıkıyorduk ve ihtiyaçlarımızı gideriyorduk. Artık 300-400 lira ile o eşyaları alamıyoruz.” dedi.

“Bu zamlardan dolayı zor geçiniyoruz”

Emekli maaşıyla 4 çocuk okuttuğunu dile getiren Yılmaz Yurdem, yaşanan zamlardan olumsuz etkilendiklerini belirti.

Yurdem, “Ben malulen emekli biriyim, maaşım bin 400’dür. 5 çocuk babasıyım ve 4 çocuğumu okula gönderiyorum. Eskiden çocuklarımı okula gönderdiğimde 2-3 lira harçlık veriyordum onlara yetiyordu fakat şimdi 5 lira harçlık bile yetmiyor. Şimdi fazla harçlık vermemin nedeni kantindeki fiyatların yüksekliğidir. Bu zamlardan dolayı zor geçiniyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“Zamların bizimle bir alakası yok”

Okulda kantin işletmeciliği yapan Şahin Kayra, birçok ürüne zam geldiğini bazılarını mecburen yansıttıklarını bazılarını ise yansıtmamaya çalıştıklarını söyledi.

Zamların işletme sahipleriyle ilgisinin olmadığını söyleyen Kayra, “Zamların bizimle bir alakası yok aslında, yani kantincileri ilgilendiren bir şey değil. Geçen yıla göre zam yiyen ürünlerde var, fiyatı değişmeyen ürünlerde var. Zam yediği halde kantinde fiyatı değişmeyen ürünlerde var. Biz toptan aldığımızda ne kadar zam yemiş ise o oranda fiyatları yansıtmak zorunda kaldık. Mesela suda yüzde 100 bir artış oldu. Geçen sene 50 kuruşa verdiğimiz suyu bu sene 1 liraya veriyoruz. Geçen sene kolisini 5 liraya aldığımız sular, bu sene en ucuzu bile 9,5 liradır. Dolayısıyla geçen sene 50 kuruşa sattığımız suları biz bu sene 50 kuruşa zor alabiliyoruz. Ona göre bizde zamlı fiyatı yansıtmak zorunda kaldık. Ama sadece onda büyük bir artış oldu. Diğer ürünlerde neredeyse hiç zam olmadı, hatta toptan alımda fiyatlar 1 lira yükseldiyse de biz bunu öğrencilere yansıtmadık. Tostta fiyat artışı oldu, çünkü ekmeğe yüzde 50 zam geldi. Sucuğa zam ve özellikle ketçap kovasını 18 liraya alıyorduk bu sene 30 liraya alıyoruz. Dolayısıyla bizde bunu perakende olarak yansıttık. Öbür okullar hakkında pek bir bilgim yok ama bizde çok fiyat değişikliği olmadı, şikâyette pek olmadı. Poğaça ve simit geçen sene 75 kuruşa satıyorduk bu sene 1 lira yaptık, çünkü yüzde 50 zamlı alıyoruz.” şeklinde konuştu.    

“Nasıl olmuş bilmiyorum ama su 50 kuruşken 1 lira olmuş”

Endüstri Meslek Lisesinde okuyan lise birinci sınıf öğrencisi Ömer Faruk Bilgin, “Eskiden bize 1 lira verdikleri zaman o para bize yetiyordu ama şimdi 10 lira, 5 lira veriyorlar yine yetmiyor. Zam gelmiş, nasıl olmuş bilmiyorum ama su 50 kuruşken 1 lira olmuş, simit poğaça fiyatı değişmiş böyle olmuyor.” dedi.

“Harçlığım eskiden 1 liraydı şimdi 7 lira veriyorlar”

Eskiden 1-2 lira harçlık yeterken şimdi ise 7 lira anca yettiğini belirten öğrencilerden Muhammed Tufan, “Ahmedi Hani İmam Hatip Lisesinde okuyorum, lise birinci sınıfa gidiyorum. Eskiden bize harçlık 1-2 lira veriyorlardı, biz onla kendimi doyurabiliyorduk. Mesela tost olsun, poğaça olsun, ayranda bile fiyatlar değişmiş bir şey alamıyoruz. Bundan dolayı bizim ailemiz bize daha fazla para veriyor. Yetiştiremiyorlar, hem masraflar var, her reyonda fiyatlar artmış, milletimiz bunlara para yetiştiremiyor. Harçlığım eskiden 1 liraydı şimdi 7 lira veriyorlar, şehir içine biniyorum, eskiden 1 liraydı şimdi 1,75 olmuş. Şuanda hem ulaşım, hem marketlerde millet yetiştiremiyor.” ifadelerini kullandı.     

Eskiden 1 lira harçlıkla yetindiğini belirten öğrencilerden Arda Tüzün şimdi ise 3 lirada yetmediğini söyledi. Tüzün, “Eskiden bir su alıyorduk 50 kuruşa şimdi 1 lira olmuş. Eskiden büyük tost içini sucuk dolduruyorlardı 1 liraydı, şimdi ise içine bir iki tane sucuk koyuyorlar 1,5 lira.” dedi. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da halka gül dağıtan Peygamber Sevdalıları Vakfı üye ve gönüllül..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu pazar günü Batman..
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken 7'de..
Siyonist işgal rejimi tarafından bayramın ilk gününde sivil bir aracın için..
Cuma Hutbelerinde “Gözümüzün Nuru: Namaz” konusu işlendi.
Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, bayram namazı kılıp halkla bayramlaşara..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=