Zafer Günü 75. yılında sessizce kutlandı

II. Dünya Savaşının bitiminde Sovyetler Birliği´nin Nazi Almanya’sını mağlup ettiği ve Zafer Günü ilan edilen 9 Mayıs, her yıl Rusya´da büyük etkinliklerle kutlanırken bu sene sessiz geçti. Virüs önlemleri kapsamında 75. yıl kutlamalarında askeri geçit yapılamadı.

Dünya
13 Mayıs 2020 Çarşamba

Her yıl 9 Mayıs'ta Rusya'da, binlerce Sovyet askerinin kuşatması sonrası Berlin'in düşüşü ve II. Dünya Savaşı'nın bitişi büyük geçit törenleri ve gösterilerle kutlanırken bu yılki tören sessizce gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşta hayatını kaybedenlerin anısında yapılan törende, Sonsuz Alev ve Adsız Asker Anıtına çiçek bıraktı.

Putin, cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Rusya bu yıldönümünü de geniş çaplı ve büyük önem vererek kutlayacaktır, her yıl olduğu gibi" dedi ancak zaman vermedi.

Avrupa kıtasında savaşın sona ermesini simgeleyen Zafer Günü dolayısıyla İngiltere, Fransa ve Almanya'da liderlerin katıldığı küçük çaplı anma törenlerinin yanında, kutlamaların büyük kısmı bu yıl internete taşındı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahının önünde çekilen bir videoyla kutlama mesajı yayımladı. Stoltenberg, Twitter'da yayımlanan mesajında "Avrupa'da silahlar susalı 75 yıl oldu. NATO, İkinci Dünya Savaşı'nın harabeleri üzerine kuruldu. Avrupa'yla Kuzey Amerika arasında güçlü bir bağ kurduk. Bugün 30 dost ve müttefikiz. Birlikte daha güçlüyüz" dedi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Paris'te kapalı bir törenle meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün