Dolar

32,5414

Euro

34,8913

Altın

2.425,86

Bist

9.722,09

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin sesi olan Millet Gazetesi'ni susturmak istiyor

Yunanistan Mahkemesi, Batı Trakya’daki Müslüman Türklerin sesi olan Millet Gazetesi'ni rekor tazminat cezalarıyla susturmak istiyor. Gazete aleyhine açılan ikinci davada 63.579 euro ödenmesi talep edildi. Ceza ödenmense, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni'nin 3 ay süreyle tutuklanabileceği açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-18 10:14:04

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin sesi olan Millet Gazetesi'ni susturmak istiyor

Yunanistan, Batı Trakya'daki Müslüman Türklerine karşı uyguladığı baskı politikasını sürdürüyor. Şimdi hedefte Müslüman Türklerinin sesi olan Millet, Gündem ve Birlik gazeteleri var.

Batı Trakya'daki Türk gazetesi olan Millet gazetesine susturmak amacıyla açılan birçok tazminat ve ceza davaları ile vurulmak istenen darbelere bir yenisi daha eklendi. Kesinleşen astronomik cezalar gazeteden talep ediliyor. Gazete cezayı ödeyemezse genel yayın yönetmeni 3 ay süreyle tutuklanabileceği açıklandı.

Time Balkan'ın haberine göre; gazete aleyhine açılan milyon evroluk davada istinaf mahkemesi sonucu 30.000 evro tazminat kazanan Hara Nikopulu, kararı 6 yıl sonra tekrar tebliğ ederek faizleri ile birlikte kendisine 63.579,12 euro ödenmesini talep etti.

Hara Nikopulu tarafından gazete aleyhine açılan 1 milyon euroluk tazminat davasının Trakya İstinaf Mahkemesi'nde 22 Mart 2013 Cuma günü görüşülmesinin ardından aynı yıl içinde karar açıklanmış ve 30 bin euro tazminat cezası verilerek gazeteye tebliğ edilmişti. Yargıtay'a taşınan dava burada da Hara Nikopulu lehine sonuçlanmış ve Trakya İstinaf Mahkemesi'nin kararı onanmıştı.
Hara Nikopulu avukatı aracılığıyla 6 yıl sonra kararı bir kez daha gazeteye tebliğ ederek, verilen cezanın bugüne dek faizleri ve mahkeme masrafları ile birlikte toplam 63.579,12 Euro olarak kendilerine ödenmesini talep etti.

CEZA ÖDENMEZSE 3 AY
TUTUKLAMA VE HACİZ

Karar gereği söz konusu ceza miktarının ödenmemesi durumunda gazete Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Ömer'in 3 ay süreyle tutukluluk hali öngörülüyor. Hara Nikopulu'nun cezayı tahsil etmek için gazete sahipleri Cengiz Ömer ve Bilal Budur'un mal varlıkları ve banka hesaplarına haciz kararı aldırma hakkı da bulunuyor. 

DAVA SÜRECİ

Öğretmen Hara Nikopulu Meriç iline bağlı Büyük Derbent köyünde görev yaptığı dönemde, sözde yalan haber yaptığını iddia ettiği MİLLET, GÜNDEM ve BİRLİK gazeteleri aleyhine birer milyon euroluk tazminat davaları açmıştı. Söz konusu haberlerde Hara Nikopulu'nun öğrencilerden Allah'ın resmini çizmelerini istediği ve bunun bölgede tepkiyle karşılandığı yer almıştı.

BİRLİK gazetesi, yaptığı haber için öğretmen Nikopulu'dan özür dileyerek davadan kurtulurken, MİLLET ve GÜNDEM gazeteleri haberin arkasında durarak hakim karşısına çıkmıştı. MİLLET'e  açılan dava İskeçe Çok Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, GÜNDEM'e açılan dava ise Gümülcine Çok Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüşülmüştü.

İlk mahkemede iki gazete de suçlu bulunmuş olup MİLLET gazetesi 30 bin eurosu peşin olmak üzere toplamda 120 bin euro, GÜNDEM gazetesi ise 20 bin eurosu peşin olmak üzere 150 bin euro para cezasına çarptırılmışlardı. Bu karar neticesinde Millet gazetesinden Cengiz Ömer ve Bilal Budur ile Gündem gazetesinden Hülya Emin ve Cemil Kabza'nın banka hesapları bloke edilmişti.

İki gazete de mahkemenin verdiği karara itiraz edip temyize taşıyarak İstinaf Mahkemesi'ne başvurmuştu. İstinaf duruşmaları 22 Mart 2013 Cuma günü Trakya istinaf Mahkemesinde görüşülmüştü. Temyiz Mahkemesi, 150 ve 120 bin euroluk tazminat cezalarını her iki gazete için de 30 bin euroya indirmişti. Cemil Kabza ve Cengiz Ömer aleyhine verilen 10 aylık hapis cezaları da 3 aya indirilmişti. Temyiz Mahkemesi, Nikopulu'nun her duruşma için talep ettiği 5.400 euroluk mahkeme masrafını ise 1.800 euro olarak belirlemişti.
İstinaf duruşmaları sonrası hem Millet hem Gündem gazeteleri Yargıtay'a başvurmuştu. Yargıtay hem Millet hem Gündem gazetelerine istinaf mahkemesi tarafından verilen cezaları onamıştı

Haber Ara