Yunan devlet televizyonu sordu: Türkiye'yle savaş mı çıkacak?

Oruç Reis gemisinin Meis adasını güneyinde yeniden görevlendirilmesi sonrasında Yunanistan'ın gözü Akdeniz'de. Yunan devlet televizyonu ERT'de dün, "Türkiye ile sıcak çatışma ihtimali var mı?” sorusu tartışıldı. Programın konuğu olan jeostrateji uzmanı ve akademisyen Yorgo Filis, “Çatışma ihtimali çok büyük” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da, devlet radyo televizyon kurumu ERT başta olmak üzere medya kuruluşlarının gözü, Türkiye ile ilişkilerdeki sıcak gelişmelerde. ERT, dün akşamki ana haber bülteninde şu soruyu gündeme taşıdı: “Önümüzdeki günlerde Türk-Yunan ilişkilerinde sıcak çatışma ihtimali var mı?”

Jeostrateji uzmanı ve akademisyen Yorgo Filis’le beraber bu sorunun yanıtını arayan ERT, izleyicilerine ‘Ege ve Doğu Akdeniz’de her türlü olasılığa hazırlıklı olma’ mesajını verdi. Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki yeni faaliyetleriyle ilgili konuşan akademisyen Filis ise “Çatışma ihtimali çok büyük” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GİRİŞİMİ

Öte yandan, ERT’nin bakış açısını Yunanistan medyasının diğer kuruluşlarının yanı sıra Kiryakos Miçotakis hükümeti de paylaşıyor. Oruç Reis’in Meis Adası’na yaklaşmaya başlaması üzerine teyakkuza geçen Atina, diplomatik adımlarını yoğunlaştırdı. Yunanistan hükümeti son olarak, Avrupa Birliği’den Türkiye’yle Gümrük Birliği Anlaşması’nın askıya alınmasını talep etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Alman, İspanyol ve İtalyan mevkidaşlarına mektup göndererek, ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nın askıya alınması gerektiği’ vurgusunda bulundu. 

SİLAH AMBARGOSU TALEBİ

Yunanistan, Gümrük Birliği’yle ilgili adımın adımın yanı sıra Türkiye’yle ilişkilerinde gerilimi yükseltecek bir başka adıma daha imza attı. Dendias, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan Türkiye’ye silah satışlarının da askıya alınmasını talep etti. Atina’da, Dendias’ın yeni girişiminin, Türkiye’nin Almanya’dan satın alacağı yeni denizaltılarla ilgili olduğu görüşü ağırlık kazanmış durumda. Bu bakış açısına göre Yunanistan, son yıllarda Ege’de Türkiye’nin lehine değişen askeri dengeyi ‘onarmak’ adına yeni adımlar atıyor. 

İDDİA: ORUÇ REİS MEİS'İN 8 MİL AÇIĞINDA

Atina’nın AB nezdindeki yeni girişimleri, Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin Meis Adası’nın 10 mil açıklarına ulaştığı bir anda gündeme geliyor. Yunanistan’daki bazı medya kuruluşlarına göreyse, Türkiye’ye ait gemi Meis’in 8 deniz mili yakınlarına kadar ilerlemiş durumda. 

Cnn.gr sitesindeki haberde, Oruç Reis’in vericilerini kapattığı ve son saatlerde Meis açıklarında manevralar gerçekleştirdiği öne sürülüyor. Cnn.gr ayrıca, Yunanistan Donanması’nın Oruç Reis’le beraber bölgede bulunan TSK unsurlarını da yakından takip ettiği bilgisini paylaştı. 

'İSTENMEYEN DURUMLAR GÜNDEME GELEBİLİR' UYARISI

Duvar’a konuşan kaynaklar, Oruç Reis’in Yunanistan’ın 6 millik kıta sahanlığını ihlal etmesi durumunda ilişkilerde ‘istenmeyen durumların kaçınılmaz olarak gündeme geleceği’ uyarısında bulundu. Aynı kaynakların tahminine göre, Doğu Akdeniz’deki gerginlik yeni ABD Başkanı’nın ocak ayındaki yemin törenine dek sürebilir.