Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalıktaki kistler sıkı takip edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalıktaki kistler sıkı takip edilmeli

Yumurtalık kistleri sıkı takip gerektiriyor. Genellikle adet dönemi boyunca çatlayarak hiçbir sorun yaratmadan yok olurlar. Geçmeyen kistler varsa bunların da kontrolü yapılmalı, gerekirse ilaç verilerek ya da ameliyat edilerek ortadan kaldırılmalı.

Kist kaybolacak mı?

Yirmi gündür adet göremiyordum. Doktora gittim, ultrasonda sol tarafımda 4 santim bir kist olduğunu gördü. Doktorum bazı kistlerin adet görünce yok olduğunu söyledi ve ilaç vermedi. Adet bitiminde tekrar görmek istediğini söyledi. Sizce kistim yok olur mu yoksa ilaç tedavisi gerekir mi? İlaç tedavisinden sonra tekrar çıkar mı? Bazen çok sancım oluyor. Bununla mı ilgili?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuza katılıyorum. Birçok fizyolojik yumurtalık kistleri genellikle adet süresince kendi kendine çatlayarak ve bir sorun yaratmadan yok olur. Dolayısıyla bu ay gereksiz yere ilaç kullanmadan adet bitiminizde kontrole çağrılmanız doğru olmuş. Nadiren kistiniz geçmemiş olabilir.

O zaman takip edilerek birtakım tümör belirteçleri ölçümü yapılmalı. Normalse doğum kontrol ilacı gibi tedavilerle geçip geçmediği takip edilmeli. Tüm bu tedavilere rağmen gerileme yoksa hatta ilerleme varsa o zaman kapalı cerrahi yöntemle bu kistlerin çıkarılarak patolojiye gönderilmeleri gerekebilir.

Tedavi yeterli mi?

İki yıllık evliyim ve gebe kalamadığım için doktora gittim. Polikstik over teşhisi konuldu. İlk ay günde iki kez ilaç kullandım, gebe kalamadım. Şimdi başka bir ilaç kullanıyorum. Bu tedavi yeter mi? İnternette okuduğum kadarıyla kimse bu ilaçla hamile kalamamış.

Acaba başka bir doktora mı başvurmalı mıyım? CEVAP Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz iki ilaç aynı etken maddeye sahip farklı ilaç firmalarınca üretilen hormon ilacıdır. İki yıl olduysa artık üreme tıbbı uzmanına başvurarak etkinliği daha yüksek tedavi yöntemlerine geçir. Bu ilaçlara başlanmadan önce rahim filminizin çekilmesi ve eşinizin sperm analizinin yapılması gerekir.

Baş ağrısı çekiyorum

28 yaşında kadınım, bir kızım var. Benim sorum adet dönemlerimle ilgili. Son 6 aydır adet dönemlerimde çok şiddetli baş ağrıları çekiyorum. Bir de hiç kanamam olmuyor. Eskiden ortalama 4-5 gün sürerken şu an bir gün bile değil. Bunun sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet öncesi dönemlerde baş ağrısı görülebilir. Ama çok şiddetli olmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanızı ve muayene olmanızı öneririm. Migrenin adet öncesi dönemlerde atak sıklığının artabileceği yayınlarla bildirilmiştir. Adet kanamanızın azalmasının sebebini öğrenmek için öncelikle bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir. Bu nedenle de kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder