Yumurta zam şampiyonu

Merhaba sevgili okurlarım,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayılarını açıklarken, üzüntüsünü dile getirdi. Ortalama günlük vaka sayımız son verilerde yirmi sekiz bin rakamına ulaşmış durumda.

Yaklaşık iki haftadır hayatını kaybedenlerin sayısı ise, ortalama 250 sayısını geçiyor. Rakamlar can sıkıcı.  Sayın Bakan, "Yüksek sesle sizlere söylüyorum. Sesleniyorum. Aşılarınızı vurdurunuz. Hem kendinizi hem de toplumu koruyunuz. Son bir ayda vaka sayılarının artışında özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını tekrarladı. Şuan hastanelerde tedavi gören kişilerin yüzde doksanı yine tam aşı yaptırmayan kişilerden kaynaklandığını görüyoruz. Hayatını kaybedenlerin, yüzde doksanı hiç aşı olmamış, yüzde onu ise, tam aşılı olmayan kesimdir.

Ayrıca 18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 78''inden fazlası tek doz, yüzde atmışından fazlası da iki doz aşıyla aşılanmış durumdadır" ifadelerini kullanıyor.

Özetle Bakan Koca: Aşı bizi koruyor. Toplumu ve kendini korumak için aşı şart açıklaması önemli. Karar sizin.

***

Gelelim hayatın içinden gündeme, Emlak piyasası sıkıntıda. İnşaat malzemelerinde yükseliş, çimentoda artan fiyatlar inşaat sektörünü zora sokuyor.  Ekonomi Her meslekte ve yaşamın içerinsinde konuşulan ilk konuların arasında.

Vatandaş mutfak alışverişinde zorluk çekiyor. Son günlerde sıkça yaşanan ana gıdalardaki artış halkı isyan ettirdi. Zam şampiyonu yumurta.

Et, süt, meyve ve sebzedeki artan fiyat çizelgesi, tüketiciyi kara kara düşündürüyor.

Pandemi süreciyle birlikte, Tarım, hayvancılık ve ziraat bölümündeki sıkıntılarda daha çok dikkat çekiyor. Girdi fiyatlarındaki artış, doğanın bozulmasıyla birlikte yaşanan kuraklık, pazarlamada yaşanan sorunlar önemli rol oynuyor. Bu süreçlerde ister istemez vatandaşın mutfağına evindeki geçim ekonomisine fazlasıyla yansıyor.

Vatandaş konuşuyor. Çifçilerimiz haklı, yemin, gübrenin, tohumun fiyatının alımı eskisi gibi değil. Artan maliyet çiftçiyi, üretimi zor durumda bırakıyor. Bu da bizim evimize, geçimimize, mutfağımıza yansıyor.

Bu sıkıntılara acil çözüm olmazsa iki, üç yıla kadar kıtlık kapımızı çalmazsa iyidir. Kuraklık zaten başlı başına sorun. Hakkımızda hayırlısı. Eskisi gibi dolu dolu alışveriş yapamıyoruz. Önceden azda olsa alıp tadına bakabiliyorduk. Şimdi uzaktan fiyat okuyup, sinirleniyoruz. Sıra yumurtaya geldi. Vatandaş, "Et alamıyoruz. Bari yumurta ile çoluk çocuk beslenelim dedik. Nerde… Şaştık kaldık" diyor.

Ana gıda fiyatlarındaki aşırı artış, ekonomideki dengesizlik... Gelir ve gider adaletsizliğinde ne yapılmalı? Nasıl çözülmeli soruları gündeme geliyor.

Ankara'' da gündem anında değişiyor. Millet İttifakı''nda neler olacaktır?.  Sistem değiştirilir mi? değiştirilirse, ittifaklar da değişime uğrar mı… Tek aday konuşuluyor. Tek aday çıkarırsa kim olur tartışması erken seçimle birlikte başladı. Vatandaşın, "Kim gelirse gelsin. Geçim ve ekonomi bizi yordu.  Her şeye zam. Gelir gider eşit değil. Çözüm istiyoruz" konuşmaları uzayıp gidiyor.

Sağlıkla güzel haberleri paylaşmak dileğiyle.

 

Yazarın Diğer Yazıları