YSK: İlk kez bizim aldığımız bir karar değil

YSK Başkanı Sadi Güven, referandum sonuçlarıyla ilgili ilk açıklamayı yaptı. Mühürsüz zarf ve pusulaların kabul edilmesiyle ilgili “sandık kurullarının ihlali nedeniyle meydana geldiği, seçmenden kaynaklanan bir kusur olmaması nedeniyle geçerli olmasına karar verilmiştir” dedi.

Güven, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre ‘Evet’ oyunun çıktığını, itiraz süreleriyle birlikte 10-11 gün içinde kesin sonuçların açıklanacağını söyledi. 

Sadi Güven şunları söyledi: 

“Siyasi partilerin görevlendirdiği sandık kurlu üyelerine eğitim verdik. Bugün sadıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçlar kurulumuza ve partilere intikal etmeden önce bazı sandık kurularının seçmene mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler ve AKP temsilcisinin talebi üzerine kurulumuz mühürsüz zarfların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir.”

“Oy pusula ve zarfları filigranlı olup özel üretimdir. Sandık kurulları seçim başlamadan önce aldığı oy pusulası ve zarfları tutanağı bağlamakta seçime geçilmekte zarf sayısı ve seçmen sayısı sağlamasını yapmalıdır.”

“Kesin sonuçlar itiraz süreleri dikkate alındığından 11-12 gün sonra açıklanacaktır.”

"16.00’da açılan sandıklarda partilerle paylaşılmadan öcne sandık kurullarının ihlali nedeniyle meydana geldiği, seçmenden kaynaklanan bir kusur olmaması nedeniyle geçerli olmasına karar verilmiştir.”

“YSK bu kararı ilk kez almamıştır. Bizden önceki kurulların da kararları bu şekildedir. Bundan önceki kurullarda da aynı şekilde, vatandaşın anayasal seçim haklarını engelleyecek şekilde, siyasi partili sandık üyelerinin yaptıkları bir hata nedeniyle anayasal oy verme hakkını engellememe yönünde bir karar almıştır.” 

“Yoğunluk nedeniyle 6 dakikalık bir süre kayıt verilmemiştir. Onbinlerce kayıt YSK ya geldiği anda partilere aktarılmıştır.”

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında