Anasayfa Haber YouTube İhtar Ve Ceza Sistemini Güncelliyor

YouTube İhtar Ve Ceza Sistemini Güncelliyor

YouTube

YouTube, yayıncılara uygulanan uyarı ve ceza sisteminde güncellemeye gidiyor.

YouTube’un içerik kalitesini korumak için belirlenmiş Topluluk Kuralları, kurallara uymayanları cezalandırmak için de bir ihtar sistemi var. Zararlı ve tehlikeli içerik, nefret söylemi, şiddet, çıplaklık, taciz, spam gibi içerikler bu kapsamda cezalandırılıyor.

Ancak bugüne dek birçok YouTuber, ihtar ve cezaların adil bir şekilde verilmediğinden şikayet ediyor, bazen neden ihtar aldıklarını bile anlayamadıklarını söylüyordu. YouTube bu ihtar sistemini basitleştireceğini duyurdu. Yeni ihtar sistemi 25 Şubat’ta yürürlüğe girecek.

YouTube, eski sistemde nelerin işe yarayıp nelerin yaramadığını anlamak için içerik üreticilerle birlikte çalışmış. Sonuç olarak YouTube politikalarını daha anlaşılır hale getirme, ihtar sonucunda herkese aynı cezaları verme ve ihtarlarla ilgili daha iyi bildirimlerde bulunma kararı alınmış.

Üç ihtar sistemi

YouTube’un üç ihtar sistemi eskiden de vardı, ama ihtarla birlikte hangi cezanın verileceğine YouTube moderatörleri karar veriyordu. Yeni sistemde herkese aynı cezalar uygulanacak.

  • İlk ihtarda YouTube kanalınıza bir hafta boyunca içerik yüklemeniz ve canlı yayın yapmanız yasaklanacak. Bu ihtar, 90 gün sonra silinecek.
  • 90 gün içinde ikinci bir ihtar alırsanız yeni içerik yüklemeniz iki hafta boyunca yasaklanacak.
  • 90 gün içinde üçüncü kere ihtar alırsanız kanalınız kapatılacak.

Ayrıca YouTube, yeni kuralları tüm YouTuber’ların okuması için tek seferlik bir “cezasız uyarı” sistemi de getiriyor. 25 Şubat’tan itibaren Topluluk Kurallarına aykırı hareket eden kanallara tek seferlik bir uyarı gönderilecek. Kurallara aykırı içerik silinecek ama kanala ceza verilmeyecek. Bu uyarıdan sonra ihtar sistemi devreye girecek.

YouTube, kullanıcıların %98’inin kuralları asla ihlal etmediğini söylüyor. Yeni kurallarla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.