Youtube, İçerik Üreticilerine Özel Telif Hakkı Yazılımı Sunacak

8
6
1
0
0
Youtube, platformunda yaşanan telif hakkı tartışmalarına son verecek bir yazılım sunmayı planlıyor.

YouTube, ilk yükleyicilerin içeriklerini çoğaltmak ve izinsiz olarak yeniden yükleyenlere karşı harekete geçmelerine yardımcı olmak için yeni bir özellik sağlayacak. Öncelikle yüksek trafikli kullanıcılara sunulacak olan Telif Hakkı Eşleştirici, kullanıcıları yeni yüklemelere karşı uyarırken, yükleyiciyle iletişim kurmak veya içeriği geri çekmek de dahil olmak üzere çeşitli eylemlerde bulunmalarını sağlar.

Milyonlarca YouTube içerik üreticisi, müzikal besteler, incelemeler ve eğitim videoları gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Çoğu kanal özgün içerikler üretse de bazı kanallar büyük kanalların videolarını tekrardan yükleyerek emek hırsızlığı yapmakta. Oldukça can sıkan bu durumun düzeltilmesi adına Youtube, Telif Hakkı Eşleştirici özelliği ile özgün içerik üreticilerinin yanında olacak.

Telif Hakkı Eşleme Aracı Ürün Yöneticisi Fabio Magagna yaptığı açıklamada, “İçeriğinizin izniniz olmadan başka kanallara yüklenmesinin ne kadar sinir bozucu olduğunu ve bu yeniden yüklemeleri manuel olarak aramak için ne kadar zaman harcayabileceğinizi biliyoruz. Artık telif hakkı sahiplerinin çalışmalarını korumaları için çeşitli yollar sunmaya başladık” ifadelerini kullandı. 

YouTube’un Content ID sistemine benzer teknolojiyi kullanan Telif Hakkı Eşleştirmesi, içeriğin başka kanallara yeniden yüklenmesini algılamak için tasarlanmıştır. Bir kullanıcı bir video yüklediğinde YouTube, aynı yüklemelerin orijinali ile aynı mı yoksa "çok benzer" mi olduğunu görmek için sonraki yüklemeleri tarar .Bir eşleşme bulunursa, orijinal yükleyici YouTube panelinde birkaç seçenek sunacak bir bildirim alır.

Bir "eşleşme" bildirimi olan bir kullanıcının ilk seçeneği, hiçbir şeyi yapmamaktır. Bu, yalnızca bir iletiyi mümkün olduğunca geniş ve kapsamlı bir şekilde yaymak isteyen biri için kullanışlı olabilecek bir şeydir. İkinci olasılık ise ikincil yükleyici ile bağlantı kurmaktır. Bu, verimli bir tartışmaya (örneğin, videoyu kaldırmak için hafif bir istek gibi) veya büyük olasılıkla biraz daha agresif bir şeye yol açabilir. Son olarak ise kullanıcılar, YouTube'un direkt olarak videoyu kaldırması seçeneğini kullanabiilirler.

YouTube kendi kontrollerini yürütürken, kullanıcılara, eşleştirilen içeriğin haklarına gerçekten sahip olduklarından ve kopyaların haklarını ihlal ettiğinden emin olmak için, her bir 'Telif Hakkı Eşleşmesi' sıklığını gözden geçirmelerini önerir. Bazı durumlarda, bir eşleşmenin bir ihlalin gerçekleştiği anlamına gelmeyebileceği belirtildi. Yalnızca size ait olmayan, herkese açık alan içeriği gibi bir içerik için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteğinde bulunmamalısınız. Ayrıca eşleşen içeriğin adil kullanım olarak kabul edilip edilmeyeceğini veya telif hakkıyla ilgili başka istisnalara tabi olup olmayacağını da düşünmeniz gerekmekte.

YouTube’un Content ID sistemine büyük ölçüde katkıda bulunan Magagna, Telif Hakkı Eşleştirme aracının, trafiği fazla olan kanalların korunması için önümüzdeki günlerde kullanıma başlayacağını söylüyor. Ancak daha uzun vadede herkes için kullanılabilir hale gelecektir. Magagna “Gelecek hafta bu aracı, 100.000'den fazla abonesi olan içerik oluşturuculara sunmaya başlayacağız. Bu güçlü bir özellik olduğundan, kullanımı yakından takip edeceğiz ve önümüzdeki aylarda YouTube İş Ortağı programındaki her içerik oluşturucuya sunma hedefiyle genişlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://torrentfreak.com/youtube-launches-copyright-match-tool-protect-initial-uploaders-180712/
8
6
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
6
1
0
0