Yörükler Göç Yoluna Düştü

Türkiye’nin son konargöçer Yörükleri Sarıkeçililer için göç vakti yine geldi çattı.

Yörükler Göç Yoluna Düştü

Sonbaharda Toroslar’ı aşıp Mersin sahillerine gelen Sarıkeçili yörükleri, havaların ısınmasıyla birlikte Konya yaylalarına varmak için yeni göç yolculuğuna başladı. Anadolu’da göç kültürünü sürdüren Sarıkeçili yörükleri, bıkmadan yorulmadan göçe devam ediyor.

 

Yaz göçü için Mersin sahillerinden Konya yaylalarına doğru yollara düşen Sarıkeçili

konar-göçerler, Burdur, Mersin, Konya, Karaman, Antalya, Adana, Osmaniye,

İzmir, Aydın, Denizli gibi illerde 287 aile olarak varlıklarını sürdürüyor. Atalarından kalma

yörük kültüründen her şeye rağmen vazgeçmeyen Sarıkeçililer’den 15 aile, kış mevsiminde

konakladıkları Mersin’in Gülnar, Silifke ve Aydıncık ilçelerinin sahil kesimlerinden , yaz mevsiminde konaklayacakları Konya’nın Hadim, Bozkır, Seydişehir, Ahırlı ilçelerindeki yaylalara, yazı geçirmek için bir kez daha yollara düştü.

 

OĞLAKLARIN ANNESİ ÇALINDI

Göç yolanda yaşadıkları sıkıntılarından bir tanesi olan hayvanlarının çalınması olarak değerlendiren Sarıkecililer, “Şuan elimizde 15-20 tane annesiz oğlak var. Anneleri biri yada birileri tarafından çalındı. Oğlaklarda annesiz kalınca onları biberonla besliyoruz. Büyüdükçe biberonla doymayan oğlaklara diğer anne keçilerin annelik etmesini sağlıyoruz. Böylelikle oğlaklarımızı yaşatmak için mücadele ediyoruz. Keçileri kim çaldıysa bilsin ki bu minikleri annesiz bıraktılar” dedi.






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36