“YÖRÜKLER AZALIYOR KRAVATLI YÖRÜKLER ARTIYOR”

featured

 

Söğüt’te yapılan Ertuğrulgazi Anma ve Yörük Şenliklerini Değerlendirme Toplantısında Bilecik Valisi Tahir Büyükakın’ın yemek sonra şenliklerde görev alan personelin görüşlerini tek tek dinledi.

Görüşlerini aktaran personeller arasında Söğüt Salih ve Ömer Musaoğlu İlkokulu Müdürü Birol Yıldız’ın yaptığı yorumlar dikkat çekti. Şenliklerin daha iyi bir hal alması için samimi açıklamalarda bulunan Müdür Yıldız: “Öncelikli olarak kutlamalara davet edilen Cirit, Halk oyunları ve Mehteran Ekipleri mümkünse her yıl değiştirilip farklı gruplar davet edilmeli. Çünkü birkaç yıl görev alan herhangi bir grup ‘Ben olmasam şenlikler tatsız geçecekti’ düşüncesi ve egosu ile isteklerinin ardı arkası kesilmiyor, ciddiyetten uzak keyfi uygulamalar istiyor. Örneğin cirit müsabakalarına gelen cirit takımı yanında cirit sopası getirmiyor, şurada kalmam, burada yemem, şu programda şöyle yaparım, gösteriyi böyle yaparım işinize gelirse, gibi hoşgörü sınırlarını zorlayan talep ve keyfiyette hareket ediyorlar. Bir diğeri ve en önemlisi 90’lı yıllarda yurdun çeşitli yerlerinden gelen dedelerimiz, ninelerimiz, Yörüklerimiz; ev sahibi edasıyla gelir, camide, okulda, çadırda yatar her türlü ihtiyacını yanında getirir ve ihtiyaçlarını kendisi karşılar hatta o ev sahipliğinin verdiği duygularla her çadırın önünde ikramlarda bulunurlardı. Birbirlerine ve ziyaretçilere son derece yakın samimi candan ve mütevazı bir şekilde hareket ederlerdi. Büyük küçük tüm katılımcılara karşı sevgi saygı hoşgörü ve muhabbetle muamele ederlerdi. Bizler her fırsat bulduğumuzda onların çadırlarında oturur, onlarla sohbet muhabbetten büyük tat alırdık.

Şimdilerde ise maalesef, Bu samimi, duygu yüklü, güzel insanların yerini dernek, federasyon, konfederasyon adı altında gelen; belli bir yaşın altında, istekleri hiç bitmeyen, karşılanmaya çalışılan ihtiyaçlarından yeterince memnun kalmayan, otantik kıyafet bile giymeye tenezzül etmeyen, çadırlarında misafirleriyle değil, protokolde idareci ve siyasetçilerle oturma çabasında olan, yörük kültürü adına yapılan bu programa maalesef herhangi bir katkı sağlayamayan değil biz görevlilere, kendinden başka diğer dernek ve Yörüklere bile yeterince saygı göstermeyen, hep en önde kendi ismini, resmini tutmaya çalışan, eğer istekleri karşılanmasa programı, şenliği, yürüyüşü ve yapılacak etkinlikleri mahiyetindeki insanlarla birlikte Söğüt’ü tek etme ile tehdit eden kravatlı Yörükler o kadar çoğaldı ki gerçek Yörükler azaldı.

Sayın Valim acizane fikrim, gerekirse hangi ilde, ilçede, beldede, köyde olursa olsun biz onların ayağına gidelim, o ruhu yaşayan ve yaşatan insanlarımızı davet edelim. Bu kültürü yaşayan insanlarımızın adet, gelenek, görenek, kıyafet ve geleneksel oyunlar gibi gerçek kimliğini yansıtan şenlik programları yapalım” diyerek etkinliklerin eskiden olduğu gibi samimiyeti  içerisinde ve Yörük Ruhunu yeniden dirilterek Ertuğrul Gaziye yakışır şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Okul Müdürü Birol Yıldız’ın yaptığı açıklamaları yerinde bulan Vali Büyükakın; “Bundan sonra sizin göreviniz bu aksaklıkları gidermek için neler yapıldığını bulmak ve gerçek Yörüklere ulaşmak. Ben sana bu görevi veriyorum o Yörükleri bul ve buraya getirelim” diyerek konunun çözülmesi için adım attı.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 21 Eylül 2017, 15:15

    Birol hocam agziniza yureyinize saglik cok haklisiniz umarim bu gorevde basarili olursunuz tebrik ederim ellerinizden operim

    Cevapla
  2. gerçekleri göstermek adına iyi bir açıklma

    Cevapla
  3. 22 Eylül 2017, 22:25

    Daha önce gitmiş tim rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gelmişti çok güzel çalışma olmuş ve bir hafta kaldık. Etkinlik takvimi ve katılanlar çok samimi bir ortamda geçmişti. Geçen yıl tekrar geldim. Gelenleri hiç samimi bulmadım. Saygıdeğer okul müdürü çok güzel dile getirmiştir. Kendisi ne katılıyorum. Saygılar

    Cevapla
  4. 22 Eylül 2017, 22:43

    Okul müdürünün tespitleri çok doğru. İstanbul- Sarıyer ilçesinde şahit olduğum olayı tekrar hatırladım. 2004 yılında, Yörük kültürü ile hiç ilgisi olmayan birileri, birilerine karşı gövde gösterisi yapmak için, Sarıyer’in bir mahallesinin futbol takımının genç sporcularını piknik yapmaya gidiyoruz diye 45 kişilik otobüse bindirip Söğüt Şenliklerine götürmüş… Çocuklar Söğüt’e varınca şaşırmışlar ve kendilerini karşı gruptaki insanlara sataşan bir grubun içinde bulmuşlar…Çocukların geri dönüşü gecenin geç saatinde tamamlanınca, aileleri durumdan rahatsız olup gerçeği öğrendiklerinde, olay yerel gazeteye haber olmuştu. Söğüt Şenlikleri Yörük Kültürünün canlandırıldığı gerçek bir sahnedir ve rol yapmaya benzemez, gerçekten o kültürü yaşayan insanların katılımıyla, ekonomik veya siyasi çıkar düşünülmeden kutlanması doğru olur. (Bir Honamlı Yürüğü)

    Cevapla
  5. 24 Eylül 2017, 15:05

    Sayin birol yıldız müdürüm yazınızı okudum ve aynen destekliyorum eline yüreğine sağlık. Her katılım azalıyor ve konuların değerlerin azar azar yok ediliyor. Söğüt Ertuğrul gazi anma Etkinliklerine Boylar. Başkanları federesyon baskanlari siyasiler karıştı değerler yok olmaya gerçek yörükler çekildi. Fazla söze gerek yok. Bundan on beş. 15..ve yirmi 20. Sene önceye bakalım .YORUKLERE ve muhtarlara bırakalım herşey amacı ne değerine uygun olur kıymetini bulur kiravatli yorukler azalır.S aygılarımla

    Cevapla