Yolsuzluk Endeksi Raporu: Türkiye altı sıra geriledi

Yolsuzluk Endeksi Raporu: Türkiye altı sıra geriledi
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

2017 Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün dün yayınlanan 2017 raporuna göre, dünya ülkelerinin üçte ikisinde yolsuzluk var.

REKLAM

Bu sene 25'inci yılını kutlayan Şeffaflık Örgütü raporuna göre dünyadaki ülkelerin çoğunda yolsuzluk karşıtı mücadele çok yavaş ilerliyor. Raporda basın ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) özgür olmadığı ülkelerde yolsuzluk oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Toplam 180 ülkenin baz alındığı araştırmada, uzmanlar desteğiyle şeffaflık derecesi 0’dan 100’e kadar puanlandı; 0 yolsuzluğun en fazla olduğu ülke, 100 ise şeffaflığın en fazla olup yolsuzluk olaylarının yaşanmadığı ülke olarak öngörüldü. Puanlama Yolsuzluk Algısı Endeksi (CPI) üzerinden yapıldı. Araştırmaların sonunda ise, dünyadaki ülkelerin üçte ikisi 50 puanın altında kalarak yolsuzluğun sık yaşandığı ülkeler olarak tespit edildi.

Raporda Yeni Zelanda ve Danimarka 88 ve 89 puanla en şeffaf ülkeler; Suriye, Güney Sudan ve Somali gibi ülkelerse 14, 12 ve 9 puanla şeffaflığın en az yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasında.

Sahra Altı Afrika, Doğu Avrupa ve Merkez Asya ülkeleri ortalama 34 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirlenirken, Batı Avrupa ülkeleri ortalama 66 puanla yolsuzluk algısının en az olduğu yerler.

Yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde gazeteciler sıkça hedef alınıyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yaptığı araştırmada yolsuzluk algısı ve gazetecilerin öldürülmesinin bağlantılı olduğu belirtildi. Raporda 2012’den beri öldürülen gazetecilerin hemen hemen hepsi yolsuzluk algısının yüksek olduğu ülkeler.

Şeffaflık Örgütü yöneticisi Patricia Moreira: “Herhangi bir aktivist ya da gazeteci yolsuzlukla ilgili konuşurken korkmamalı ve biz de bu insanları korumak için elimizden geleni yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre öldürülen her on gazeteciden dokuzu yolsuzluk algısının yüksek olduğu ülkelerde görülüyor. Mesela Brezilya 37 puanla şeffaflık algısıyla yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerden biri ve ülkede son altı yılda 20 gazeteci öldürüldü.

Türkiye ise, 40 puanla yolsuzluk algısının yüksek olduğu ülkelerden birisi.

Türkiye, geçtiğimiz sene şeffaflık derecelerinde 75'inci sıradayken altı sıra birden gerileyerek bu sene dünya genelinde 81'inci sırada yer aldı.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

HRW'den Ankara'ya suçlama: Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerde hak ihlalleri yaşanıyor

ABD'nin yeni yaptırım tehdidi Türk-Rus ticaretini nasıl etkiledi?

Bakan Yerlikaya: Maden ocağındaki işçilerin 5'i konteyner, 4'ü araç içerisinde