Akademik Personel

YÖK Başkanı Saraç: Edebiyat Mezunlarının Yüzde 10'u KPSS İle Atanıyor

Yükseköğretim Kurulu’nun resmi web adresi üzerinden yayımlanan duyuruda edebiyat bölümleri çalıştayının yapıldığı ifade edildi.

Ayrıca edebiyat mezunlarının atamalarına ilişkin açıklama yapan YÖK Başkanı Saraç, edebiyat fakültelerinden mezun öğrencilerin yüzde 10’unun KPSS ile Milli Eğitim Bakanlığına atandığını, yüzde 4’ünün ise okutman veya akademisyen olduğunu belirterek, geriye kalan öğrenciler için çözüm bulunması gerektiğini bildirdi.

ÇALIŞTAYA KATILANLAR

Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin mevcut durumunun görüşülmesi amacıyla Kurumda “Türk Dili ve Edebiyatı Çalıştayı” düzenlendi. Gerçekleştirilen çalıştaya YÖK üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şişman ile Prof. Dr. Hayati Develi ve YÖK yetkililerinin yanı sıra edebiyat fakültesi dekanları, Türk dili ve edebiyatı bölüm başkanları katıldı.

Gerçekleştirilen çalıştayda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bir konuşma yaptı. Yekta Saraç konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Elbette eski Türk edebiyatı için de yeni Türk edebiyatı için de Türk halk edebiyatı için de tarih bilgisi, yazar yahut şairlerin hayatları, sanatları, eserleri belirli bir kronolojide öğrenciye verilmelidir. Ancak hazır ‘edebiyat tarihi’ kitaplarıyla derste öğrenciye yalnızca malumat aktarmak, kolaycılık ve hazırcılık olmasının yanı sıra öğrencinin kendi başına da yapabileceği bir faaliyettir.”

“BİLGİSAYAR DESTEĞİ OLMAZSA OLMAZ”

“Derslerin işlenişinde bilgisayar desteği olmazsa olmaz derecesinde bir gerekliliktir. Çünkü öğrencinin en büyük arkadaşının cep telefonu olduğu bir çağda, kürsüde yalnız öğretim üyesinin konuşarak öğrenciyi etkilemesi mümkün değildir. Görseller, konuyla ilgili belgeseller, kısa videolar dersi zenginleştirecek ve dersin etkinliğini artıracaktır. İlgili alan hangisi ise ders, batıya veya doğuya entegre/paralel olarak işlenmelidir.

“MEZUNLARIN YÜZDE 10’U KPSS PUANI İLE ATANIYOR”

“Edebiyat fakültesinden mezun öğrencilerin yüzde 10’u KPSS ile MEB’e atanıyor, yüzde 4’ü ise okutman veya akademisyen oluyor. Geriye kalan öğrenciler için çözüm bulunması gerekiyor. Bu toplantıdan soruna ilişkin çözüm önerileri bekliyoruz.”