19 Eylül 2017 00:46

Çerkezoğlu: ‘Taşeronu seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin’

Bakan Sarıeroğlu'nun kadro vaadini değerlendiren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu 'Taşeronu seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin' çağrısı yaptı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümet yıllardır yerine getirmediği “taşeron işçiye kadro” sözlerine bir yenisini daha ekledi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yeni yıl öncesinde taşeron işçilerin sorunlarına yanıt vereceklerini iddia etti. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Bu hakkın bir seçim vaadi olarak görülmemesi gerekir. Artık seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin” çağrısını yaptı.

AKP Hükümeti yıllardır ve her seçim döneminde taşeron işçilere kadro vaadinde bulunuyor. Yıllardır tutulmayan sözlerle işçilerin umuduyla oynanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yıllardır kendilerine verilen kadro sözü tutulmayan taşeron işçilere bir söz daha verdi. Önceki gün partisinin Eskişehir Odunpazarı İlçe Teşkilatı 4. Olağan Kongresinde konuşan Sarıeroğlu, kadro konusunda beklenti içinde olan birçok kesim olduğunu söyledi. Taşeronda çalışan işçilerin en önemlisi olduğunu ifade eden Sarıeroğlu, AKP olarak bugüne verdikleri sözleri tuttuklarını iddia etti. Bu konuda bir aydır Maliye Bakanı ile çok ciddi bir çalışma içinde olduklarını öne süren Sarıeroğlu, “Bu çalışmayı çok kısa sürede tamamlayarak, kardeşlerimiz ile paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına beklentilerine, taleplerine yeni yasama döneminde yeni yıla girmeden bir cevap vermiş olacağız” dedi.

TAŞERON İŞÇİLERİN UMUDU SÖMÜRÜLÜYOR

Bakan Sarıeroğlu’nun açıklamasına ilişkin gazetemize konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bu konuda defalarca konuştuklarını ve artık sözün bittiği yerde olduklarını söyledi. Taşeron işçilerin işçi sınıfının en mağdur kesimi olduğunu, bazen işçi bile sayılmadıklarını belirten Çerkezoğlu, en kötü şartlarda çalışmanın, emeğinin karşılığını alamamanın her seferinde taşeron işçiye düştüğünü dile getirdi. Birilerinin taşeron işçilerinin emeği üzerinden geçindiğini ve işçilerin verdiği mücadeleyle kadro hakkının karşılanması gerektiğinin ortaya çıktığını ifade eden Çerkezoğlu, “Buna rağmen taşeron işçilerin umutları her seçim döneminde sömürüldü” dedi. 

DAVUTOĞLU DA SÖZ VERMİŞTİ

Bakanın yanı sıra ülkeyi yönetenlerin benzer vaatlerde bulunduğunu belirten Çerkezoğlu, hatta Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Tüm taşeron işçileri kadroya geçireceğiz” dediğini hatırlattı. Ancak bu sözlerin unutulduğunu söyleyen Çerkezoğlu, taşeron işçilerin kadrolu, güvenceli çalıştırılmasının en temel anayasal hak olduğunu vurguladı. Taşeron işçilerin verdiği mücadelenin artık görünür hale gelmiş olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Kadro her seçim sürecinde seçim malzemesi yapıldı. 30 Mart seçimleri öncesi Faruk Çelik’in, Şanlıurfa’da önemli bir açıklama yapacağı söylenerek halk çağırılmıştı ama bu konuda bir söz bile söylenmedi. 2019’a kadar yine bir seçim sürecine giriliyor. Bu hakkın bir seçim vaadi olarak görülmemesi gerekir. Artık seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin” dedi.

Taşeron işçiler için yıllardır fiilen mücadele ettiklerini ifade eden Çerkezoğlu, bu konuda binlerce mahkeme kararı olduğunu ve siyasi iktidarın bu konuda adım atması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. 

TAŞERONUN EKMEĞİ, İKTİDARA OYUNCAK OLDU

Taşeron işçiler artık hükümetin “kadro müjdeleri”ne inanmıyor. İşçilerin güvenceli iş, düzenli ücret ve eve ekmek götürme umudu yıllardır hükümetin vaat oyuncağı haline geldi. İşte Bakan Sarıeroğlu’nun “AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verildiyse tuttuk” dediği sözler: 

Faruk Çelik (13 Nisan 2012): “Taşeron firmalarda çalışanların sıkıntısı büyük. Mesela bir taşeron işçisi 11 ay çalışıyor, kıdem tazminatından yararlanamıyor. Ama yapacağımız düzenlemeyle bu işçiler, kıdem tazminatı fonundan yararlanacak”

Başbakan Ahmet Davutoğlu (28 Ekim 2015): Asli işlerdeki taşeron kardeşlerimizin tümünü kadroya alıyoruz. Diğer kardeşlerimizin de haklarını sonuna kadar gözeteceğiz.

Maliye Bakanı Naci Ağbal (22 Mart 2016): Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yılda bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Belediye çalışanları bu kapsama alınmayacak. 

Başbakan Davutoğlu (22 Mart 2016): İster asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan (2 Nisan 2017): Herkesi mutlu edecek bir çözümü üretme konusunda, gerek taşeron işçilerimiz gerek mevsimlik işçilerimiz gerek 4C’liler, bütün bu sorunları çözmek için arkadaşlarımıza gereken talimatları verdim, çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah uygun bir çözüm mutlaka bulunacak. Biz hiçbir konuyu bugüne kadar çözümsüz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayız.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in Antep katliamının davası bugün Kayseri'de görülecek

SONRAKİ HABER

İşçiler kaygılı: Asıl harcama okulun açılmasıyla başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...