Korkusuz

Yine skandal... Yine Dışişleri Bakanlığı...

Yine skandal... Yine Dışişleri Bakanlığı...
Mevlüt Çavuşoğlu’nun idare eder gibi yaptığı Dışişleri Bakanlığı büyük bir skandala daha imza attı. Hem de Ege’de, Doğu Akdeniz’de 7 düvele posta koyulurken!.. Dışişleri Bakanlığı, 13 Ekim’de, resmi Twitter sayfasından bilgi notu yayınladı. Dışişleri Bakanlığı’nın “Ne oluyor, kaçırmayın”, “İlk bilen siz olun” sloganlarının yer aldığı sayfada, Yunanistan’ın 12 Eylül 2020’den itibaren Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerilimi artıran adımları anlatıldı. “Ee, ne var bunda?.. Bakın ne güzel bir iş yapmışlar” diyeceksiniz. Ah keşke dediğiniz gibi olsa!.. Bakanlığın bilgi notunda kullandığı 10 haritadan 8’i Yunan Hidrografi Dairesi tarafından üretilen haritalar olup Yunan tezlerine göre çizildiği ayrıca bilgi notunda kullanılan Yunan haritalarının 3’ünde işgal edilen Türk adalarının Yunan adaları olarak gösterildiği ortaya çıktı.

İnanılması çok mu zor?.. Ben hiç şaşırmadım!.. Yıllardır Dışişleri Bakanlığı’nın nice skandallarını yazdım. Bu ilk değil... Ancak, bu seferkinin zamanlaması çook manidar!..

Büyük skandalı, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım ortaya çıkardı. Belgeleriyle anlattı. Şimdi, dikkat kesilin;

“Bilgi notunda kullanılan haritalardan sadece 2’si Dışişleri Bakanlığı tarafından üretilmiş. Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Dairesi tarafından yayınlanan NAVTEX, Google Earth (Google Dünya) Haritası üzerinde gösterilmiş. Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki Sakız Adası’nda askeri tatbikat yaptığı vurgulanmış.

Yunanistan’ın Meis Adası güneyinde 06 ve 08 Ekim 2020’de yaptığı askeri tatbikatlar da Google Dünya Haritası üzerinde gösterilmiş. Haritaya, Türk Kıta Sahanlığı sınırları da çizilmiş. Haritada, Yunan askeri tatbikatlarının Türk Kıta Sahanlığı içinde yapıldığı görülüyor. Ancak, Yunanistan’ın Türk Kıta Sahanlığı’nda askeri tatbikat yapma hakkının olmadığı ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesini ihlal ettiği belirtilmemiş.

Toplam 3 Yunan deniz tatbikatı için Google Dünya Haritasını kullanan Dışişleri Bakanlığı, diğer Yunan deniz tatbikatları ve hava tatbikatları için doğrudan Yunanistan’ın yayınladığı haritaları kullanmış. Bakanlığın bilgi notunda kullandığı 217/20 numaralı Yunan NAVTEX Haritasında, Yunan işgali altındaki İzmir Koyun Adası, Yunan deniz sınırları içinde ve Yunan adası olarak gösterilmiş.



Bilgi notunda kullanılan 200/20 numaralı Yunan NAVTEX Haritasında da, Yunan işgali altındaki İzmir Koyun Adası, Yunan deniz sınırları içinde ve Yunan Adası olarak gösterilmiş.



Yunan Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan ve Türk Dışişleri Bakanlığı bilgi notunda kullanılan A2735/20 numaralı NOTAM Haritası’nda, FIR isimleri yazılmamış olup Yunan işgali altındaki 18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı Yunan deniz sınırları içinde ve Yunan adaları ve kayalıkları olarak gösterilmiş.



Bilgi notundaki sayfaların altındaki dipnotta, ‘Haritalardaki FIR Hattı, taraflar arasında yasal olarak belirlenmiş yada mutabık kalınmış deniz alanlarını ya da karasuları sınırlarını yansıtmaz’ ifadesi yazılıdır. Ancak bilgi notunda kullanılan haritalarından sadece 2 Yunan haritasında FIR alanları ismen belirlenmiş diğer Yunan haritalarında ise sadece deniz sınırları kullanılmıştır. Deniz sınırlarının kullanıldığı haritaların 3’ünde işgal edilen Türk Adaları Yunan adaları olarak gösterilmiştir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bilgi notunda kullanılan Yunan haritaları, Türkiye’nin egemenlik haklarına açık bir saldırı olup Yunan işgaline destek vermektedir. Bilgi notundaki Yunan haritaları derhal çıkarılmalı ve yerine Dışişleri Bakanlığı’nın ya da Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesinin hazırlayacağı haritalar konulmalı ve yapılan bu aymazlık için Türk Milleti’nden özür dilenmelidir. Aksi halde, başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere bilgi notunu hazırlayan, onay veren ve yayınlayanlar TCK 302’den sorumlu olurlar.”

★★★

-- Sevgi dolu Bekir Coşkun abimizi kaybetmenin büyük üzüntüsü yaşıyoruz. Tanrı mekanını cennet etsin. Sevenlerine sabır versin. Rahat uyu Bekir abi...

-- Ulu Tanrı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.