12 Aralık 2019 11:26

Sanatçılardan tutuklanan Yılmaz Çelik'e destek: Serbest bırakılsın

Sanatçı Yılmaz Çelik'in tutuklanmasına ilişkin sanatçı dostlarıyla konuştuk. Evrensel'e konuşan sanatçılar, Çelik’in serbest bırakılmasını istedi.

Ekran görüntüsü Youtube'un "netd müzik" kanalında yayınlanan "Yılmaz Çelik - Turna" başlıklı videodan alınmıştır.

Paylaş

Orhan KURUL
Şerif KARATAŞ

Dersimİstanbul

Dersim'de 8 Aralık’ta verdiği konserin ardından evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Sanatçı Yılmaz Çelik, bir itirafçının ifadesi dayanak gösterilerek tutuklandı. Elazığ 2 No’lu F Tipi Cezaevine konulan Çelik’in tutuklanmasına ilişkin sanatçılarla konuştuk. Evrensel'e konuşan sanatçılar, Çelik’in serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

MİKAİL ASLAN: TOPLUMA YAPILMIŞ SAYGISIZLIK

Yılmaz Çelik’in bir itirafçının ifadeleriyle tutuklanmasına tepki gösteren Müzisyen Mikail Aslan şunları söyledi:

"Yılmaz Çelik, sanatıyla, klamlarıyla topluma mal olmuş bir ozanımızdır. Topluma mal olmuş bir sanatkâr ‘sizin hakkınızda bir ifade var, meçhul bir söylemden dolayı bir ozan gözaltına alınıp tutuklanamaz. Bu sadece Yılmaz Çelik’e yapılan bir haksızlık değil, Yılmaz Çelik’in nezrinde temsil ettiği bütün topluma yapılmış bir saygısızlıktır. Çünkü Yılmaz Çelik göz önünde olan biri. Nerede olduğu biliniyor. Böyle birini apar topar alıp tutuklamak bu kabul edilebilir bir şey değildir. Dünyada da böyle bir şey yoktur. İktidarı eleştiren herkese “terörist” damgası vuruluyor. Eleştiri ile terör aynı kefeye konuluyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Dünyanın hiçbir yerinde sanatçıya böyle davranılmaz. Umarım en yakın zamanda bu haksız durum son bulur Yılmaz Çelik, serbest bırakılır"

KEMAL DİNÇ: ESEF VERİCİ

Müzisyen Kemal Dinç de Çelik’in tutuklanmasına tepki göstererek şunları söyledi:

"Yılmaz Çelik halk geleneğinin şahsına münhasır ve son temsilcilerinden biridir. Ana dilindeki zarif ve derinlikli çalışmalarının yeni kuşağa anlamlı bir hediye olduğunu düşünüyorum. Yılmaz Çelik’in böylesi bir tahakküme ve yargıya maruz kalması esef vericidir"

PINAR AYDINLAR: ÜZÜNTÜM BÜYÜK AMA ÖFKEM DAHA BÜYÜK

Yılmaz Çelik ile 20 yıldır dost olduklarını belirten Pınar Aydınlar, "Beraber güldüğümüz, beraber ağladığımız, beraber çalıp söylediğimiz, dertleştiğimiz, beraber öfkelendiğimiz abim Yılmaz Çelik’in benim yaşadığım koşulların aynısına maruz kaldığı gerçeğini kabullenemiyorum. Üzüntüm büyük ama öfkem çok daha büyük” dedi. Çelik’in muhalif kimlikli bir sanatçı olduğunu anlatan Aydınlar “Sisteme karşı duruşu olan ve çok kadim Zazacayı en iyi şekilde taşıyıp bu mirası yarınlara bırakacak bir ismin şu an hapishanede olması kabul edilemez! Sanatın ve sanatçının yasaların yaptırımından çok daha gerçek bir yaptırımı vardır; o da halkı yalnız bırakmamak. Eşit bir dünya anlayışını mazlumun gönül gözüyle ifade etmektir. Yılmaz Çelik ve onun şahsında Şenol Akdağ ve nice tutuklu sanatçı yoldaşlarımızın, siyasi tutsakların özgürlüğünü talep ediyorum” diye konuştu.

AHMET ASLAN: İYİ BİR İCRACI İYİ BİR DUYGU İNSANI

Yılmaz Çelik’in iyi bir icracı olmasıyla birlikte aynı zamanda iyi bir duygu insanı olduğunu ifade eden Müzisyen Ahmet Aslan, "Özelde Dersim müziğine, genel sanat hayatında da Anadolu müziğine büyük emek vermiş biridir Yılmaz Çelik. Bir takım gerekçelerle gözaltına alınıp ardından tutuklanmasını, şaşkınlıkla karşıladığımı belirtmek isterim. Bu süreci, herkes gibi bende bir müzisyen arkadaşı olarak takip ediyorum. Özgürlüğüne kavuşmasını ve tekrar müziğini icra etmesini temenni ederim" dedi.

TOLGA SAĞ: EN KISA ZAMANDA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAKTIR

Sanatçı Tolga Sağ ise, "Yılmaz Çelik, bu ülkenin kültür mirasına çok önemli katkılar sunmuş ve daha çok para, şan, şöhret gibi bireysel unsurları bir kenara bırakarak kendisine, ait olduğu toprakların kültürel değerlerini taşıma misyonunu yüklemiş çok değerli bir sanat emekçisidir. Benim bugüne kadar şahit olduğum tek suçu, ülkesinin kültürel değerlerine aşık olmasıdır. Birebir şahit olduğum dostluğu, insanlığı ve hayata karşı sorumlu duruşu, Yılmaz’ın üzerine atılmaya çalışılan suç unsurlarının karşısında ortaya koyacağı en önemli savunma sebepleridir. Ben inanıyorum ki bu davanın devamında, Yılmaz hakettiği özgürlüğüne en kısa zamanda kavuşup, bıraktığı yerden kültürel ve sanatsal çalışmalarına devam edecektir" dedi.

BARO BAŞKANI ÇETİN: YASALARI UYGULAYANLAR TÜRKÜ DE DİNLEMELİDİRLER

Yılmaz Çelik’in avukatlarından ve Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Çelik’in tutuklanmasına ilişkin şöyle konuştu:

"Dersim’de yaşanan yoğun gözaltılara, tutuklamalara, KHK mağdurlarına, İnsan hakları haftasının başladığını günde 10 Aralık’ta sanatçı dostumuzun tutuklanması ve diğer gözaltılar da eklendi. Bu antidemokratik uygulamalar tanıklık etmeye devam ediyoruz! Bu tür uygulamaları olağan saymak doğru değil, deliler toplanmış ve delil karartma durumu olmayan, her saati ve günü şeffaf ve göz önünde olanların tek tanık beyanıyla içeride tutulması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına da aykırı, hukukçu olarak bize göre de aykırı. Yasaları uygulayanlar türkü de dinlemelidirler. Hem de her dilde…"

MÜZİSYEN ŞENOL AKDAĞ DA TUTUKLANMIŞTI

Son aylarda Dersim'de sanatçılara yönelik tutuklamalar ve soruşturmalar yoğunlaştı. Ferhat Tunç da sürekli hale gelen ifadeler ve soruşturmalardan dolayı Türkiye’yi terk ederken, Mikail Aslan Munzur Festivali'nde yaptığı konuşmadan dolayı ifadeye çağrıldı. Müzisyen Şenol Akdağ da 21 Kasım’da savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı İstanbul 11'nci Ağır Ceza Mahkemesinde yurtdışında bir konser ile ilgili "terör örgütü flaması ve pankartı altında konser verdiği" ve "terör örgütü propagandası yaptığı" iddialarıyla tutuklanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Muhtacın payı küçüldü: 2014’te yüzde 14,3 iken 2018’de yüzde 11,9’a geriledi

SONRAKİ HABER

Doğa Kolejlerinde sorun sürüyor: Çocuklarımızın mağdur edilmesini reddediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...