Ali Rıza Efe'nin köşe yazısı YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANINDA BASİT USULE TABİ MÜKELLEFLERİN
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ve hâsılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanmaktadır.
Ticari kazancı basit usulde tespit olunan gelir vergisi mükellefleri, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vermeleri gerekmektedir.
Bu Mükellefler, bir takvim yılı içinde aldıkları mallara ve hizmetlere ait alış belgeleri ve yaptıkları giderler ile hasılat belgelerinin, ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklaması ve yetkili makam ve memurların talebi üzerine ibraz edilmesi zorunludur.
Basit usule tabili mükelleflere deftere tabi mükelleflere göre kolaylıklar sağlanmıştır. Basit usul mükellefleri defter tutma, vergi kesintisi yapma, muhtasar beyannamesi verme, geçici vergi beyannamesi verme ve ödeme gibi mükellefiyetleri bulunmamaktadır. Ayrıca basit mükelleflerinin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
Bu mükellefiyet türünde kayıtlı olanlara yukarıda sayılan kolaylıklar yanında engellilik indiriminden faydalanma, vergiye uyumlu mükellef olmaları durumunda %5 vergi indirimi ve ticari kazançlarına 2019 yılı için yıllık 11.000,00.-TL kazanç indirimi uygulanmaktadır.
2019 yılı kazançlarına ait yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri, 1 - 29 Şubat tarihleri arasında defter-beyan sistemi üzerinden bağlı bulundukları vergi dairesi müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilmesi yasal zorunluluktur.
Geliri sadece basit usulde tespit edilen mükellefler şubat ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenecektir. Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde Mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenecektir.
Bu mükellefler 2019 kazançlarına ilişkin beyannamelerini 1-31 Mart 2020 tarihleri arasında yine defter-beyan sistemi üzerinden vermeleri gerekmektedir. Örnek olarak bir uygulama yapacak olur isek; 18.000,00.-TL ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefi adına tahakkuk edecek gelir vergisi aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.
Ticari kazanç :18.000,00-.
Yıllık Kazanç İndirimi (-) :11.000,00.-
Verginin Hesaplanacağı Gelir Vergisi Matrahı : 7.000,00.-
Hesaplanan Gelir Vergisi (yüzde 15) : 1.050,00.-
2019 yılı ticari kazancı 18.000,00.-TL olan gelir vergisi mükellefi için tahakkuk eden verginin ilk taksiti 525,00.-TL olarak Şubat 2020 ayında, ikin taksiti 525,00.-TL olarak Haziran 2020 ayında ödenecektir.
Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenlenen meslek odası veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından onaylanmaktadır.