1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Yıldırım: Bizim muhatabımız Flynn değil, ABD hükümeti

12 Kasım 2017

Başbakan Binali Yıldırım, CNN'e verdiği röportajda Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Biz Michael Flynn ile değil, ABD hükümeti ile muhatabız" dedi.

https://p.dw.com/p/2nTsG
Fotoğraf: picture alliance/abaca/M. Aktas

CNN televizyonunda yayınlanan GPS programında Fareed Zakaria'nın sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, son günlerde adı bir kez daha Türkiye ile ilgili haberlerde geçmeye başlayan Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında da konuştu.

Yıldırım, "Trump yönetiminin Gülen’i iade edeceğini umdunuz mu? Çünkü Michael Flynn Türk hükümetiyle, Türk hükümeti için çalışıyordu. ABD başkanlık seçimi günü de Gülen'in iadesini isteyen bir yazı yazmıştı" şeklindeki soruya, "Biz, bunun gerçekleşeceğini bekledik. Ama zaman geçtikçe gördük ki iade edileceğine ilişkin bir sinyal yok" yanıtını verdi.

Zakaria'nın "Michael Flynn bunun olacağına dair size herhangi bir güvence vermiş miydi?" sorusuna ise Yıldırım'ın cevabı, "Hayır. O ya da bir başkası...  Biz Michael Flynn ile muhatap değiliz. Biz ABD hükümeti ile muhatabız" oldu.

Zakaria'nın, Flynn'in ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğunu hatırlatması üzerine ise Yıldırım, "Daha sonra ayrıldı. Biz daha çok Türkiye'nin ve ABD'nin adalet bakanlıkları üzerinden muhatap olduk. Şimdiye kadar iletişim hâlindeydiler. Ve hâlâ da bu konuda ilerleme kaydetmek için iletişim halindeler" diye konuştu.

Wall Street Journal'in Flynn iddiası yalanlanmıştı

Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın adı son olarak, Fethullah Gülen'in kaçırılıp Türkiye'ye iade edilmesi için Michael Flynn'e ve oğluna 15 milyon dolara kadar bir ücret teklif edildiği iddiasıyla gündeme gelmişti. Ancak bu iddia hem Türk Büyükelçiliği hem de Flynn'in avukatı tarafından yalanlanmıştı.

USA Michael Flynn ehemaliger Nationaler Sicherheitsberater
Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael FlynnFotoğraf: picture-alliance/AP Photo/C. Kaster

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Gülen'in hukuk dışı yollarla ABD dışına çıkarılmak istendiği yönündeki iddialara ilişkin, "Türkiye'nin, onun iadesi için hukukun üstünlüğünden başka yollara başvuracağı yönündeki tüm iddialar tamamen yalan, gülünç ve temelsizdir" ifadelerini kullandı.

Büyükelçiliğin açıklamasına göre, Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin asıl planlayıcısı olduğu ve iki ülke arasındaki karşılıklı iade şartlarına uygun olarak ABD'den iadesinin beklendiği belirtildi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin (WSJ) Cuma günü yayımladığı haberdeki iddiaya göre, Flynn'i soruşturan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Aralık ayında New York'ta "21" isimli bir kulüpte Flynn ve Türk hükümeti temsilcileri arasında Gülen konusunun konuşulduğu bir toplantıya ilişkin en az dört kişinin ifadesini almıştı.

Haberde, FBI'ın görüştüğü kişilerden birinin toplantıda Gülen'in özel bir jetle PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı Adası'na transfer edilme ihtimalinin de masaya yatırıldığını aktardığı öne sürülmüştü. Gazete, iddialarını "FBI soruşturmalarına yakın kaynaklara" dayandırmıştı.

Gazete, Flynn ve oğluna yapılan teklifte, Gülen'in Türkiye'ye teslim edilmesi karşılığında önerilen paranın 15 milyon dolara kadar çıkabileceğini öne sürmüştü. WSJ, iddiaların, 2016 yılındaki ABD seçimlerine Rusya'nın olası müdahalesini soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından incelendiğini bildirmişti.

Avukat: Ölçüyü aşan bir iddia

Flynn'in avukatı Robert Kelner ise söz konusu haberi "ölçüyü aşan" ve "yanlış" bir iddia olarak değerlendirmişti.

Gülen, 1999 senesinden bu yana ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşıyor. Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Gülen'in iadesi son dönemde gerilen ABD-Türkiye ilişkilerindeki en önemli sorunlardan birini oluşturuyor.

Sarraf iddiası

NBC televizyonunun Cuma günkü haberine göre sözü geçen kulüpte Aralık ayında gerçekleşen görüşmede ayrıca ABD'de tutuklu İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'ın nasıl serbest kalabileceği de tartışıldı.

Türkiye'de 17-25 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında gözaltına alınan ve kısa bir süre serbest bırakılan Sarraf, İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamasıyla 2016'nın Mart ayından beri ABD'de tutuklu.

Reuters/AFP,SSB/CÖ

© Deutsche Welle Türkçe