Aylar önce boşaltılmasına rağmen bir türlü yıkım işlemi başlatılmayan Kızılay İşhanı, kentin ortasında bir ucube gibi duruyor. Mülkiyeti Kızılay’a ait olan ve çevreye verdiği görüntü kirliliğinin yanı sıra, insanların can güvenliğini de tehlikeye atan binanın neden yıkılmadığını merak eden vatandaşlar,  yıkmak için neyi bekliyorsunuz illa deprem mi yıksın diye serzenişte bulundular. 
Önceki gün Elazığ ile Malatya'da 38 kişinin hayatını kaybettiği, 1607 kişinin de yaralandığı ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bir çok ilde hissedilen şiddetli deprem büyük korkuya neden oldu. Erzincan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattının kesişim noktasında bulunması sebebiyle gözler Erzincan’da ki riskli yapılara çevrildi. 
Kentin en işlek noktasında harabeyi andıran binanın neden yıkılmadığını merak eden vatandaşlar ve çevre esnafı yetkililerden bir açıklama beklerken, görüntünün Erzincan’a hiç yakışmadığını ve olası bir depremde Erzincan’da yıkılacak ilk binaların arasında Kızılay iş merkezi olacağını söylediler.

 

BARİYERLER ARASINDA İŞ YERİ 
Boşaltma işlemine aylar öncesinden başlatılmasına rağmen etrafı bariyerlerle çevrilerek güvenlik önlemi alınan binana faaliyet gösteren iş yerinin olması ise dikkat çekti. 
Erzincan’ın göbeğinde bulunan Kızılay İş hanı binasının deprem performansı analizi yapılıp ve düzenlenen raporda binanın kullanımının sakıncalı olduğu, ivedilikle yıkılması konusunda görüş verilmesinin ardından Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Kızılay Erzincan Şubesi gerekli çalışmaları yaparak, binanın yıkılması kararı alınmıştı. Binada bulunan esnafın mağdur olmaması adına eski belediye binası arkasında geçici kullanım için prefabrik dükkanlar yapılmasıyla birlikle iş yerlerini bu dükkanlara taşınmasının ardından hala  Kızılay İş hanının yıkım sürecinin başlaması akıllarda soru işareti bıraktı.

 

İVEDİLİKLE YIKILMASI GÖRÜŞÜNÜN ÜSTÜNDEN 3 YIL GEÇTİ 
Kızılay’a ait bina ile ilgili 2014 yılında Erzincan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Riskli Yapı Tespit analizi yapılarak rapor düzenlemiş ve düzenlenen rapora göre binanın kullanıma uygun olmadığı, yıkılması konusunda görüş çıkmıştır. Yine 2017 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından Mevcut durum tespiti ve Bina deprem performansı analizi yapılmış ve rapor düzenlenmiştir. Düzenlenen raporda binanın kullanımının sakıncalı olduğu, ivedilikle yıkılması konusunda görüş verilmişti. 

 

CAN GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSU
Vatandaşlar ise tedirginliklerini ifade ederken “Bir işe başladılar, onu da bitiremediler. Normal şartlarda buranın çoktan temizlenmiş olması gerekiyordu. Fakat her şey yerli yerinde duruyor. Görüntü kirliliği oluşturduğu yetmezmiş gibi bu kez de can güvenliğimiz söz konusu. Erzincan deprem bölgesi olan bir İl, Kızılay işhanının bulunduğu alan oldukça işlek bir cadde. Yetkililerin bir an önce önlem almaları ve burayı çözüme kavuşturmaları gerekiyor” dedi.

 

NE SÖYLEMİŞTİ?
Kızılay Erzincan Şube Başkanlığından yıkım süreciyle ilgili olarak yapılan en son açıklamada şu ifadelere yer verilmişti;
Kızılay Genel Merkezimiz, Erzincan Valiliği ve Erzincan Belediyesinin ortak yaptığı çalışmalar neticesinde Erzincan Dörtyol mevkiinde bulunan Kızılay binalarının yıkılarak yenilenmesi kararı alınmış, binalarda bulunan Erzincan esnafının mağdur olmaması adına ise Erzincan Belediye Başkanlığı tarafından eski belediye binası arkasında geçici işyerleri oluşturulmuş ve Kızılay binasında yer alan esnafımızın büyük bir kısmı bu alana taşınarak işlerine devam etmektedir. Kızılay’a ait bina ile ilgili 2014 yılında Erzincan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Riskli Yapı Tespit analizi yapılarak rapor düzenlemiş ve düzenlenen rapora göre binanın kullanıma uygun olmadığı, yıkılması konusunda görüş çıkmıştır. Yine 2017 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından Mevcut durum tespiti ve Bina deprem performansı analizi yapılmış ve rapor düzenlenmiştir. Düzenlenen raporda binanın kullanımının sakıncalı olduğu, ivedilikle yıkılması konusunda görüş verilmiştir. Her iki Üniversitenin vermiş olduğu rapor, binanın yıkılması hususunda olduğundan, konu ile ilgili Kızılay Genel Merkezi ile görüşülmüş ve binanın yıkımı ile ilgili süreç başlatılmıştır. Süreç doğrultusunda Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Kızılay Erzincan Şubesi gerekli çalışmaları yapmış olup, binanın yıkılması kararı alınmıştır. Binada bulunan esnafımızın mağdur olmaması adına eski belediye binası arkasında esnafımızın kullanabilmesi için geçici bir alan belirlenmiş bu alana geçici kullanım için dükkanlar yapılmıştır. Esnafımızın çok büyük bir kısmı bu alana dükkanını taşınmıştır. Bazı esnafımız ise başka binalara taşınmıştır. Binamızda sadece birkaç esnafımız kalmış olup, bu esnaflarımızın da binayı boşaltması ile birlikte gerekli çalışmalar başlatılacak ve en kısa süre içerisinde daha modern bir bina Erzincan’ımıza kazandırılacaktır. Erzincan belediyesi tarafından şu anda bu alan ile ilgili gerekli imar çalışmaları başlatılmış durumdadır. Binanın yıkım kararı alınması ile ilgili tüm süreçler ile ilgili bina içerisinde kiracı bulunan esnafımıza gerekli bilgilendirmeler yapılmış olup, sürecin tüm aşamalarında bilgi alışverişi yapılmıştır. Kızılay Erzincan Şube başkanlığına ait olan binamız ile ilgili Kızılay Genel Müdürlüğü Gayrimenkul Yönetimi Direktörlüğü İhale Yönetimi Müdürlüğü tarafından Şube Başkanlığımıza gönderilen yazıda; “Yönetim Kurulumuzun 26.11.2019 tarihli toplantısında, "Mülkiyeti Kurumumuza ait Erzincan İli, Merkez İlçesi, Karaağaç Mahallesinde bulunan tapunun 104 ada, 1 nolu parselinde kayıtlı 2525,96 m² yüzölçümlü Bir Adet İki Katlı ve Bir Adet Üç Katlı Betonarme İşhanı ve Arsası vasıflı taşınmazın en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için Genel Merkez tarafından mevcut binanın yıktırılması, yeni binanın projelendirilmesi ve proje-inşaat ihalelerinin gerçekleştirilmesi ile bu ve bilahare doğabilecek her türlü iş ve işlemler için Genel Müdürlük Makamının yetkili kılınmasına" karar verilmiştir.