Bingöl Ticaret il müdürü Abdulvahap Tanık, 2. El Taşıt Ve Taşınmaz Ticareti “Yetki Belgesi” hakkında Uyarıda bulundu. Tanık yaptığı yazılı açıklamada; “6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun gereği tacir ve esnafların ikinci el motorlu kara taşıtı ve taşınmaz ticaretiyle uğraşabilmeleri için işletmeleri adına yetki belgesi almaları gerekmektedir. İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlemeyle birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin güvenli, kayıtlı ve sistematik bir düzende yapılması için önemli bir adım atılmıştır. Aynı Kanun çerçevesinde Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe göre Ticaret İl Müdürlüklerinden yetki belgesi almayanlara ruhsat verilmeyecek olup halen taşınmaz ticareti ile iştigal eden vergi mükellefleri de yönetmeliğin geçici 1. maddesinde yazılı olduğu üzere 5 Aralık 2019 tarihine kadar durumlarını yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir.

 

Önümüzdeki dönemde, tacir ve esnafımızın ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edebilmeleri için işletmeleri adına ticari satış ve faaliyet Yetki Belgesi almaları gerekmektedir. Yönetmelik uyarınca, hâlihazırda faaliyette olan işletmelere Yetki Belgesi edinimi için tanınan süre 13 Ağustos 2019 tarihinde sona ermekte olup belgelendirme için tacir ve esnafımızın önünde zamanlı bir süre bulunmaktadır. Ticaretimizin, daha kolay, daha hızlı, daha güvenilir bir ortamda yapılması ayrıca tüketicilerimizin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla artık yetkisi olmayan esnafların, tacirlerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapmasının engellenmesi amacıyla yürürlüğe giren bir düzenlenmedir.

Yeni düzenlemeyle birlikte hedeflen amaç; yetkisi olan esnaflarımızın ve tacirlerimizin bu faaliyeti yapmasının önü açılıyor. Yetkisi olmayanların ikinci el motorlu kara taşıt ticareti yapması engelleniyor. Halk arasında ayaklı galerici dediğimiz tiplerin önü kesiliyor. Vergisini, sigortasını yatıran dolayısıyla ekonomiye katma değer yaratan, yanında personel çalıştıran esnaflarımız korunmuş oluyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik sektörün yasal altyapıya kavuşturulmasını, nitelikli insan kaynağına sahip olmasını, haksız rekabet ve kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi ile hizmet kalitesinin ve tüketici memnuniyetinin artırılmasını hedefliyor. Yönetmelik, motosiklet, otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, arazi taşıtı, lastik tekerlekli traktör taşıtlarını kapsıyor. Yetki Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi ve bu yönetmelik kapsamında verilen TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi ile ikinci el ticaretine ilişkin bakanlıkça gerekli görülen bilgilerin takip ve kontrolü amacıyla İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Yetki belgesine sahip işletmelerin güncel listesi bakanlığın internet sayfasından ilan edilecektir.

Artık yeni düzenlemeyle birlikte İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti yetkili olan esnaf ve tacirlerimiz tarafından yapılacaktır. Bundan sonra herkes ikinci el araç satamayacak, ikinci el otomobil satacak kişilerin yetki belgesi alması zorunludur. Yeni mevzuatla birlikte İkinci El Motorlu Kara Taşıt Ticareti yetki belgesine sahip olan esnaf ve tacirlerimizden alınan araçlarda İkinci el otomobillerde motor, şanzıman ve elektrik sistemleri satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometreye kadar garanti kapsamında olacaktır. Yetki Belgesi 13 Mayıs 2018 tarihinden itibaren İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi sistemi üzerinden işletmelerin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır. Yetki Belgesi alınabilmesi için ön koşul olan Mesleki Yeterlilik Belgesi ise yalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilebilmektedir. Ancak, son dönemde esnaf ve tacirlerimizin yetkisiz kişi ve kuruluşlar tarafından arandığı ve kendilerine Mesleki Yeterlilik Belgesi veya bu belge yerine geçen sertifika ve benzerleri ile eğitimin belli bir ücret mukabilinde sağlanacağı yönünde telkinlerde bulunulduğuna dair duyumlar alınmaktadır. Konu hakkında müdürlüğümüzün 426 213 10 89 nolu telefon numarasından her zaman bilgi alınabilir.

 Mesleki yeterlilik belgesini almak isteyen galericilerin Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasına başvuru yapabileceklerdir. Mesleki yeterlilik belgesini alan esnafların daha sonra Ticaret İl Müdürlüğünden yetki belgesini almaları gerekmektedir.

Muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi bakımından bu tür yanlış bilgi ve yönlendirmelere itibar edilmemesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.“