Hisse senedi piyasalarında kâr satışları

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda ticaret savaşı endişeleri, sıkılaşan küresel finansal koşullar ve Çin piyasalarına yönelik gelişmeler volatilite yaratan konu başlıkları olmaya devam ediyor. Temmuz ayından bu yana yükselişlerin etkili olduğu hisse senetlerinde, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik soru işaretleri öncülüğünde kar satışları etkili.

Ocak zirvesini test eden, küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 Endeksi kâr satışları ile geri çekiliyor. Gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik temel olumsuz koşullar ise devam ediyor. Gelişmekte olan ülke hisse endeksinin gelişmiş ülke hisse endeksi rasyosu (EM/DM rasyosu) 2016 yılının diplerine yaklaştı.

Gelişmekte olan ülke piyasalarında sıkılaşan finansallar koşullar, dolardaki yükseliş ve yükselen faizler soru işareti yaratan temel konular. Örneğin dolar endeksi haziran-temmuz zirvesini kırarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Satış baskısı altında kalan petrol ve altında zayıf eğilim devam ediyor. Dolardaki yükselişte, temelde politika/faiz farkı ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki volatilite etkili. Ağustos ayında küresel merkez bankası toplantıları düzenlenmeyecek. Dolayısıyla Eylül ayındaki toplantıların piyasa fiyatlamaları açısından daha önemli olabileceğini düşünüyoruz. Vadeli kontratlarda FED’in eylül ayındaki toplantısında faiz artışının yüzde 90’ın üzerinde olacağı fiyatlanıyor.

2018'e Bakış raporumuzda da belirttiğimiz üzere S&P 500 gibi önemli küresel hisse senedi endekslerinin yaz aylarında, son ayların en büyük düşüşü ile beraber Şubat diplerini test edebileceğini veya altına sarkabileceğini düşünüyoruz. Yurt içinde ise son dönemde alternatif piyasalardaki olumsuz gelişmelere kıyasla, görece güçlü/korunaklı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasındaki bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar