Brexit, Trump-Xi zirvesi ve FED

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel hisse senetlerinde yükseliş eğilimi korunuyor. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksinde teknoloji hisseleri öncülüğünde Kasım ayı zirvelerini aşma denemeleri devam ediyor. S&P 500 endeksi geçen hafta yüzde 3 civarı yükselirken ABD ve Euro bölgesinde açıklanan, toparlanma sinyalleri üreten bazı makro verilerin de bu görünüme destek olduğu söylenebilir.

Önümüzdeki dönemde küresel büyüme ile birlikte ticaret müzakereleri ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam edecek. ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki zirvenin daha önce görüşüldüğü gibi Mart ayının sonunda gerçekleşmeyeceğine dair açıklamaları önemliydi. Mnuchin, zirvenin ertelenme nedeni olarak müzakerelerde daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Nitekim basında yer alan son haberlere göre de Trump ve Xi zirvesinin Haziran ayına ertelenebileceği belirtiliyor.

Zirvenin ertelenebileceğine dair haberler soru işareti yaratsa da Çarşamba günkü Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesinde öne çıkan güvercin beklentiler piyasalardaki olumlu havaya destek olabilir. Çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00’de FED, FOMC kararlarını açıklayacak. 21:30’da ise FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı var. Faiz artırımlarına ara verebilme ve bilanço küçültme sürecini yavaşlatabilme sinyali veren FED’in dot plot’ta (üyelerin faiz beklentileri) yapacağı değişiklikler ve bilanço küçültmede yavaşlamaya yönelik olası zamanlama sinyalleri ön planda olacak. Piyasadaki baz senaryo bu konunun Mayıs toplantısında açıklanabileceği yönünde.

Bu hafta FED FOMC toplantısı ile birlikte, Avrupa ve ABD’de açıklanacak Mart ayı öncü PMI endeksleri de önemli olacak. Toparlanma sinyalleri üreten bazı makro verilerin ardından bu endekslerden gelecek sinyaller önemli olabilir. PMI’larda toparlanma sinyalleri risk iştahı üzerinde olumlu etki yaratabilir.

Ayrıca Perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısında Brexit süreci netleşene kadar herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor. İngiltere Parlamentosu, Brexit müzakere sürecinin uzatılmasını teklif eden önergeyi 202'ye karşı 413 oyla kabul etmişti. Brexit müzakere sürecinin uzatılması kararı ardından uzatma süresi ile ilgili ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Brexit anlaşmasını bu hafta üçüncü kez Parlamento’ya sunabilme olasılığı ile ilgili gelişmeler takip ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar