Yerli yabancı indirim bekliyor hedef tek hane

Yerli yabancı indirim bekliyor hedef tek hane

Merkez Bankası’nın bugün vereceği faiz kararında yerli ve yabancı ekonomistler en az 150 baz puan indirim bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan en son faiz ile ilgili konuşmasında “Yüzde 13,5’a kadar indi, daha da inecek. 2020’de enflasyon da inşallah tek haneli rakama inecek” demişti. Ekonomistler ise bu yılın yüzde 12 seviyesinde kapatılacağını öngördü.

ALİ YILDIRIM 

Son 4 toplantıda toplamda 1000 baz puan faiz indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bugün en az 150 baz puan indirim bekleniyor. Her defasında faiz hassasiyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Faiz, yüzde 40’a doğru gitmişti. Yeni Merkez Bankası Başkanımızla beraber şu anda faiz oranı yüzde 13,5’a kadar indi, daha da inecek. Enflasyon da inşallah tek haneli rakama inecek 2020’de” demişti. Ekonomistler, bu ayki toplantıda da politika faizinin 200-250 baz puanlık düşüşle yüzde 11,50-12’ye çekileceğini tahmin ediyor.       

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın, aralık toplantısında enflasyonun daha önce yüzde 12 olarak revize edilen yıl sonu tahmininin altında kalma olasılığını gerekçe göstererek faiz indirimlerine devam edeceğini söyledi. Medyan beklentinin 150 baz puan düzeyinde bulunduğunu ifade eden Bürümcekçi “Önceki aylarda TCMB’nin anket beklentilerinden fazla ancak swap para piyasası faizlerine daha yakın indirimler yapması, yine indirimin daha fazla olabileceği beklentisini canlı tutmaktadır” dedi. Bürümcekçi, gelecek yıl enflasyonun en azından ilk çeyrek boyunca yüzde 11,5 civarı gerçekleşmesinin olası göründüğünü ve faiz indirimlerine bir süre ara verilebileceğini belirtti.       

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Şengül de piyasa beklentisinin 150-200 baz puan seviyelerinde olduğunu ifade etti. Şengül, yüzde 12 seviyelerinde politika faizi ile yılın tamamlanabileceğini söyledi. Virtus Glocal Yönetici Ortağı İnanç Sözer ise son dönemde küresel piyasalardaki düşük volatiliteye paralel Türk lirası volatilitesinin yüzde 8’lere kadar gevşediğini ve TL’deki oynaklığın enflasyon görünümününe ilişkin beklentileri iyileştirdiğini ifade etti. Sözer, Merkez Bankası’nın yılı yüzde 11,50 politika faizi ile tamamlayabileceğini kaydetti. 2020 yılı para politikasına ilişkin de Sözer “Merkez Bankası, kredibilitesini artırmak için 250 baz puan indirim yapıp, uzunca bir müddet ‘bekle-gör’ politikası izleyip 2020’nin ikinci yarısında da faizi tek haneye indirebilir” diye konuştu.

YÜZDE 12 SEVİYESİNE ÇEKİLEBİLİR

Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, TCMB’nin toplantısında politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 12,50 seviyesine çekeceği öngörüsünde bulundu. Matys, TCMB’nin böylece 2019 yılı boyunca faizlerde toplam 1150 baz puan indirime gitmiş olacağını belirtti. 150 baz puanlık bir indirimin TCMB için daha ihtiyatlı bir yaklaşım olacağını ifade eden Matys, 200 baz puanlık bir indirimin TL’yi spekülatif ataklara karşı daha kırılgan hale getirebileceğini aktardı. Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell ise politika faizinin 200 baz puanlık bir indirimle yüzde 12 seviyesine çekilebileceğini dile getirdi. Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, TCMB’nin politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 12,5 seviyesine çekeceği öngörüsünde bulundu. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen de TCMB’nin politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 12,50’ye çekeceği öngörüsünde bulundu. Kalen, 200 baz puan gibi agresif bir indirim beklemediğini dile getirdi.    

2020’DE DAHA SIK VE KÜÇÜK İNDİRİMLER OLACAK

Terra Ekonomisti Enver Erkan ise “Temmuz ayından beri faizleri 1000 baz puan düşüren TCMB, bu toplantıda 150 baz puan faiz indirdikten sonra sonraki toplantılarda da tamamen enflasyon beklentilerindeki şekillenmeleri baz alacaktır. Para politikası şu anda büyümeyi destekliyor, ancak enflasyonu artırmamak için mali politika tarafında dengeyi sağlamak gerekiyor. 8 olan PPK sayısı 12’ye çıkarılmıştır ve bu daha sık ve daha küçük dilimlerle faiz indirimlerinin devam edebileceğini göstermektedir” dedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN