Anasayfa Makale Yeni SATA Sürücülerdeki PWDIS Özelliği Nedir?

Yeni SATA Sürücülerdeki PWDIS Özelliği Nedir?

Yeni SATA sürücülerde yer alan power disable (PWDIS) özelliği hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

SATA 3.2+ ve SATA 3.3 standartlarına sahip yeni sabit disklerde power disable (PWDIS) özelliği bulunuyor. Bu özellik SATA konektöründeki üçüncü pini kullanıyor. Bu pin eski SATA standartlarında birinci ve ikinci pine bağlıydı. Bu üç pin birlikte sürücüyü çalıştıran 3.3 Volt gücü aktarıyordu.

Yeni SATA standartlarında ise üçüncü pin artık bağımsız ve güç kesme sinyalini taşıyor. Eğer güç kaynağınızı üçüncü pinde 3.3 Volt veren eski SATA bağlantı kablolarıyla birleştirirseniz ve güç kesme özelliğine sahip yeni bir sabit disk kullanırsanız, üçüncü pin üzerinde sürekli yüksek sinyal olduğu için sabit diskiniz çalışmayacaktır. Hard reset konumunda kalan diskiniz dönmeyecektir.

Eski SATA konnektörleri ile PWDIS özelliğini destekleyen yeni sabit diskleri kullanmak sorunlara yol açsa da, eğer güç vermeniz gereken sabit disk yoksa kolay bir çözüm mevcut. 4-pin’lik Molex SATA dönüştürücü sayesinde sabit diskinize güç sağlamaya başlayabilirsiniz. Bu dönüştürücü üçüncü pinde yer alan 3.3Volt sinyalini ortadan kaldıracaktır. Ancak sabit diskiniz normal olarak çalışmaya başlasa da PWDIS desteği sağlanamayacaktır.

Ayrıca, tüm modern güç kaynakları sınırlı sayıda 4-pin Molex dönüştürücüye sahiptir. Eğer çok sayıda mekanik sabit diske güç vermeniz gerekiyorsa sorun yaşamaya devam edebilirsiniz. Bunun yanında güç kaynağınızla birlikte herhangi bir kablo dönüştürücü ya da çoğaltıcı kullanmak risk oluşturmaktadır. Düşük kalite dönüştürücü ya da çoğaltıcılar eriyebilir ve tehlikeli kısa devrelerin oluşmasına sebep olabilir.

PWDIS özelliği, SATA cihazlarının güç tüketiminin uzaktan yönetilmesini ve diskinizi ihtiyaç duyduğunuzda hard-reset etmenizi sağlıyor. Bu özellik aslında işletmelere yönelik olarak tasarlandı. Disk herhangi bir sebeple kilitlenirse, diski söküp takmak için bir teknisyen göndermek yerine, işlem otomatik olarak yerine getiriliyor.

PWDIS özelliğini destekleyen sabit disklerin sayısı az olsa da, yakın gelecekte disk sayısında artış göreceğiz. Ayrıca bazı üreticiler PWDIS özelliği sunan ve sunmayan şeklinde iki sürümle ürünlerini piyasaya sürüyor. Böylelikle uyumluluk sorunu yaşanmaması amaçlanıyor. Eğer NAS sunucuları için sabit disk arıyorsanız, donanımınızın PWDIS özelliği ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin.