'Yeni salgın pangolinden çıkabilir'

'Yeni salgın pangolinden çıkabilir'

Avustralya'nın Sidney Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, Covid-19 pandemisine neden olan patojene benzer virüslere Malezya'dan Çin'e kaçakçılığı da yapılan pangolinlerde rastlandığı belirtildi.

Çin'in Vuhan kentinde yaban hayvanlarının da satıldığı bir pazardan kaynaklandığı sanılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), yaban hayvan ticareti ve tüketimine tümden son verilmesini zaruri kılarken, bunu tasdikleyen yeni bir araştırma yapıldı. 

Avustralya'nın Sidney Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, Covid-19 pandemisine neden olan patojene benzer virüslere Malezya'dan Çin'e kaçakçılığı da yapılan pangolinlerde rastlandığı ifade edildi.

Derisi zırhla kaplı karıncayiyen türünde bir memeli olan pangolin, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya, zira dünyada en çok kaçakçılığı yapılan yaban hayvanı konumunda. Çin geleneksel tıbbında yoğun olarak kullanılan pangolinin eti, pek çok Asya ülkesinin mutfağında nefaset olarak görülüyor.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göreyse, Covid-19'a sebebiyet veren Sars-KoV-2 virüsü, Çin'in güneyinde Malay pangolin nüfusunu enfekte eden farklı koronavirüs türüyle genetik benzerlikler taşıyor, bu maksatla bu hayvanlarla ilgili işlemlerde son derece ihtiyatlı ve dikkatli olmak gerekiyor.

Araştırmaya başkanlık eden evrimci virolog Prof. Edward Holmes, "Sars-KoV-2'nin ortaya çıkışında pangolinlerin oynadığı rol henüz belirsiz. Ancak pangolindeki virüslerin insandaki virüsle çok yakından ilişkili genomik bölgelerinin olması, çarpıcı. Bunların içinde en önemlisi de virüsün insan hücrelerine nasıl yapıştığı ve bulaştığını belirleyen alıcıyı bağlayıcı alan" ifadelerini kullandı.