Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yeni nesil öğretmenlik

İçinde bulunduğumuz salgın döneminde eğitim-öğretim süreçleri hakkında her şeyi sorguladık, yeniden yapılandırmaya çalıştık. "Yüz yüze eğitim mi? Online eğitim mi?" derken 1 yılı geride bıraktık. Peki bu süreç boyunca eğitimin temel taşı olan öğretmenlerimiz için neler yaptık? Tam bu konunun üzerine yoğunlaştığım şu günlerde Bilnet Okulları Genel Müdürü Zehra Sağ, öğretmenlerinin dijital formasyon becerilerini artırmak yönünde yaptıkları uygulamalardan bahsetti.
Geleceğin dünyasında gerek hibrit, gerekse bütün olarak yer alacak eğitim uygulamaları için önerilerimiz, öğretmenlerin dijital formasyon becerilerini artırmak yönünde. Bunların tümünün ışığında üniversitelerimizin öğretmen yetiştiren eğitim bilimleri fakültelerine dijital öğretmen mesleki yetkinliklerini artırıcı dersler de ilave edilebilir.
Bu süreci salgın öncesi, salgın süreci ve salgın sonrası şeklinde üç kısımda ele alabiliriz. "Salgın Öncesi" dönem diye nitelendirilen "Hazırlık Evresi" aslında acil olarak uzaktan eğitim aksiyonlarının dünyadaki iyi örneklerini de referans alarak, mevcut öğretim programlarıyla senkronize bir şekilde tasarlamaya ve geliştirmeye yönelikti.

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz


Salgın ve dijital eğitim
Eğitim dünyamızda, bu dönemin bileşenlerinden biri ise öğretmenleri ani gelişen ve tamamen bambaşka bir beceri gerektiren sürece hazırlamaktı. Derslerin doğasına ve öğrencilerin hazır bulunuşluklarına uygun interaktif öğrenme odağında dijital ders içerikleri hazırlanmaya başlandı. Bu süreç hem yepyeni hem de bilinmezliklerle doluydu.
Bilnet Okulları salgın sürecini, olgunlaşma evresi olarak nitelendirdiği dönemde öğretmenlerinin dijital eğitim formasyonlarını artırmaya odaklıydı. Tüm kampüslerinden öğretmenlerinin katılımı ile gerçekleşen 40 saatlik "21. yüzyılda etkin ve etkili öğretmen olmak" temalı online hizmet içi eğitim programını tamamladı. Programın temel amacı, öğretmenlerin yeterliklerini dijital eğitim zemininde geliştirmekti. Öğretmenin önce kendi farkındalığını artırarak bu yolla öğrenci ihtiyaçlarını tespit edebilmesi, dijital öğrenme metotlarına, eğitim araçlarına hâkim olması ve yetkin bir şekilde kullanabilmesi sürecin en önemli adımlarıydı. Ayrıca öğrenciler için, Bilnet Digital Learning modeli başlatıldı. Öğrencilerin hiçbir kayıp yaşamadan eğitimlerini kolaylıkla sürdürebilmesini amaçlayan sistem ile uzaktan eğitim başarıyla devam ediyor. Aynı zamanda öğretmenlerin gelişen veli ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik iletişim becerilerini akademik ifadeler kullanarak güçlendirmesi ve geliştirmesi ile öğretmen-öğrenci ilişkisinde motivasyon kaynaklarını keşfetmesi de diğer önemli bir nokta. Öğretmenlere dijital eğitim dünyasının getirdiği sorumlulukları, gereklilikleri aktarırken aslında bir anlamda yeni dünya rutinimize adaptasyonu kolaylaştırmak adına onların yanında olduğunuzu hissettirmeliyiz. Kısacası, dijital formasyon eğitimi şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA