Grafiker Çalışkan'dan Yeni Nesil Gazetecilere mizanpaj eğitimi

Basın İlan Kurumu tarafından Mardin’de düzenlenen “Yeni Nesil Gazetecilik Programı” alanlarında tecrübeli eğitmenlerin katılımıyla devam ediyor.

Artuklu Kaymakamlığı konferans salonunda devam eden “Yeni Nesil Gazetecilik ve İstihdam Programı ”nın 10 ve 11’inci gün eğitimci konuğu 28 yıllık tecrübesiyle Urfa ve Mersin’in Grafiker ve Sayfa Sekreteri Beyhan Çalışkan oldu.

Gazete sayfa tasarımı, mesleki teknik bilgiler, karşılaşılan sorunlar ile ilgili kursiyerlere 28 yıllık mesleki tecrübe ve bilgilerini aktaran Çalışkan, “Mizanpaj bir gazetenin vitrinidir. Gazetenin okur sayısının artması kaliteli bir mizanpajın yapıldığını gösterir. Bir haberi en dikkat çekici ve çarpıcı bir şekilde vermek için özellikle gazetenin manşet fotoğrafının kaliteli olması gerekir. Baskıdan sonra telafisi olmaz. Bu da gazete prestiji açısından olumsuz bir etki bırakır.”

“Bir haberi ya da yazıyı okumadan kesinlikle yayınlamayın”
Meslek hayatında başından geçen birkaç olayı anlatan Çalışkan, “ Sayfa sekreterinin kesinlikle okumadan bir haberi veya yazıyı yayınlamamalıdır. Yoksa hukuki olarak çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Benim başıma geldi. Resmi görevlilere hakaret içeren bir yazıyı sehven okumadan yayınlayınca sorumluluk üstüme kaldı. Bu konuda dikkatli davranılmalı.” Şeklinde konuştu.

Kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Çalışkan son olarak şunları söyledi: Bu programın çok büyük bir katkı sağlayacağını umuyorum. İki günlük eğitimin sonunda bir gazete tasarımını yapacak duruma geldiğinizi umuyorum. Böyle bir program Mersin gibi bir yerde bile yok. Bu açıdan çok şanslısınız. Basın İlan Kurumu ve Dicle Kalkınma Ajansı’na beni bu programa dâhil ettikleri için teşekkür ediyorum. Çok güzel bir program oldu.”

Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ise, “Programımız radyo haberciliği ve radyo yayıncılığı dersiyle Perşembe günü devam edecek.” Dedi. 

Süleyman Tunç