1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suriyeli Muhacirlere Yeni Kimlik Yeni Hayat
Suriyeli Muhacirlere Yeni Kimlik Yeni Hayat

Suriyeli Muhacirlere Yeni Kimlik Yeni Hayat

Kilis’teki AFAD kampında kalan Suriyeli 80 aile, Türkiye vatandaşı olduktan sonra buradan ayrıldı. Kiralık ev ve iş imkânları sağlanmasının ardından yeni bir hayata başlayan ailelerin çocukları da Kilis’in merkezindeki okullara yönlendirildi.

18 Şubat 2018 Pazar 10:44A+A-

Türkiye’ye göç eden 3 milyon 500 binden fazla Suriyeliden ilk adımda Türkiye vatandaşlığı verilecek 120 bin muhacirden yaklaşık 20 bininin işlemleri tamamlandı. Suriye’deki savaşın ardından Türkiye’ye gelenlerden ilk olarak “beyaz yakalılar” olarak bilinen çeşitli meslek dallarına sahip olanlar vatandaşlığa alındı. Türkiye vatandaşlığına geçişi tamamlandıktan sonra da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kamplarında kalanlara ev ve iş bulmaları için 1 Ocak 2018’e kadar süre tanındı.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, Suriyeli muhacirlerin yoğun olarak yaşadığı Kilis’teki AFAD kampında Türkiye vatandaşlığına geçen 80 aile kamptan ayrıldı. Kiralık ev ve iş imkânlarını sağladıktan sonra birçoğu Kilis’in merkezine taşınan Suriyelilerin çocukları da yeni okullarına kayıt edildi. Daha önce kamptaki Geçici Eğitim Merkezi’nde okuyan çocuklar, Kilis’in merkezindeki Geçici Eğitim Merkezi’ne yönlendirildi. Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda okuyan Suriyeli çocuklar da yine evlerine yakın konumlardaki okullara yönlendirildi.

“Afrin’de Kamp Kurmak İçin Hazırız”

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Zeytin Dalı Harekâtı’nın bir aydır devam ettiği Afrin’de sivillerin ihtiyaçlarını görecek kamplarla ilgili çalışmalar yapıldığını, AFAD olarak buna hazır olduklarını söyledi.

“Afrin’de sivillerin ihtiyacını görecek kamplar hususunda çalışmalar yapıyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Türkiye artık bu hususta büyük tecrübe kazandı.” diyen Akdağ, Başbakanlık’ta oluşturulan Suriye Görev Gücü’nün verdiği görev doğrultusunda belli kamp alanlarının hazırlandığını dile getirdi.

Afrin’de yaşayan insanlar için ihtiyaç olduğunda kamp alanlarını hızlı bir şekilde donatmaya hazır olduklarını bildiren Akdağ “Çadırlarıyla, banyo, tuvaletleriyle, gerekirse su kuyularıyla, yiyecek temini, sağlık ihtiyaçlarıyla bu hizmetleri verebilecek durumdayız. Bütün bunların lojistik hazırlıklarını, altyapısını hazırlayarak biz de AFAD olarak da üstümüze düşeni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT