İletişim Başkanlığı’nın bünyesinde ‘Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ kuruldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, bu yeni yapının, ‘devletin menfaatleri doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak stratejik iletişim politikalarını belirleyeceği’ ve “Türkiye’ye karşı yürütülen her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunacağı” ifade edildi.

İletişim Başkanlığı bünyesinde, ‘algı yönetim merkezi’ kuruldu

HABER MERKEZİ

İletişim Başkanlığı teşkilatının yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan değişiklikle, İletişim Başkanlığı’nın bünyesine, ‘Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ dahil edildi. Bu dairenin görevlerinden biri şöyle tanımlandı:

“Türkiye Cumhuriyetine karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda, Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’yla ilgili olarak ayrıca şu görev tanımları yapıldı:

‘İLGİLİ KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAK’

“a- Devletin stratejik amaç ve hedefleri ile Devletin ve milletin menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ulusal ve uluslararası alanda yürütülecek faaliyetlerde uygulanacak stratejik iletişim politikalarını belirlemek.

b- Ulusal ve uluslararası alanda stratejik iletişim ve kriz yönetimi faaliyetlerini yürütmek ve bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.”

Kararnameye ile Stratejik İletişim Daire Başkanlığı'nın görevleri şöyle:

STRATEJİK İLETİŞİM VE KRİZ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULACAK

Kurulan “Stratejik İletişim Daire Başkanlığı”nın diğer görevleri şöyle sıralandı:

-Ulusal ve uluslararası alanda stratejik iletişim ve kriz yönetimi faaliyetlerini yürütmek ve bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

-Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve diş tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak.

-Kriz, afet, olağanüstü hal dönemleri ile yakın savaş tehdidi, seferberlik ve savaş halinde, Devletin belirlediği amaç ve hedeflere ulaşmak için stratejik iletişim ve kriz yönetimi faaliyetlerinde bulunmak.

-Görev alan kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak. Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

DAİRE BAŞKANLIKLARIN GÖREVLERİNDE DÜZENLEMELER

Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasında bulunan “stratejik iletişim” ibaresi kaldırıldı. “Yabancı basın organlarının ve mensuplarının akreditasyon işlemlerini yürütmek ve koordine etmek” ibaresi getirildi.

Basın ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasına, "Yerli basın organlarının ve mensuplarının akreditasyon işlemlerini yürütmek, koordine etmek ve (…) gerekli görülmesi halinde sürekli ve geçici basın merkezleri kurmak” eklendi.

Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın görevlerine, “Vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin başvurularına yönelik işlem süreçlerinin doğru bir şekilde yürütülmesi ve hızlı sonuçlandırılması amacıyla kurumsal takip ve inceleme faaliyetlerini yürütmek” ibaresi eklendi.

Daha önce “Türkiye’nin tanıtılması amacıyla ihtiyaç duyulan dillerde yayınlar hazırlamak” ile görevli olan Tercüme Dairesi Başkanlığı’nın bu görevi, değişiklikle birlikte, “Türkiye’nin tanıtılması amacıyla hazırlanan yayınların ihtiyaç duyulan dillere çevirisini yapmak” İle sınırlandırıldı.

Daha önce Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı‘nın yürüttüğü “Kurumsal iletişim politikasının oluşturulmasına ve Başkanlık birimlerinin buna uygunluk sağlamasına yardımcı olmak” ve “Başkanlık yayınları ile ilgili her türlü işlemi yapmak” görevleri, değişiklikle birlikte Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na devredildi. Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Başkanlıkla ilgili güvenlik hizmetlerinden de sorumlu olacak.

Başkanlığın görev alanına giren konularda işbirliği yapacağı kurumlara, “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve diğer gerçek ve tüzel kişiler” eklenerek yetki alanı genişletilmiş oldu. İletişim Başkanlığı’na bağlı 19 Bölge Müdürlüğü kararnameye eklendi.

DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Kararnamede ayrıca, İletişim Başkanlığı bünyesinde 'Döner İşletmesi Müdürlüğü'nün kurulması da kararlaştırıldı.

Buna göre, döner sermaye işletmesi için genel bütçeden tahsis edilen sermaye miktarı, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 5 kat artırılabilecek.