19 Temmuz 2017 08:40

Yeni kabine belirlendi: 7 bakan değişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım bugün Saray'da bir araya geldi. Toplantıda yeni kabine belirlendi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Saray'da kabine değişikliği gündemiyle bir araya geldi. Görüşmede kabinedeki değişiklik ele alındı. 7 bakan değişirken kabineye 6 yeni isim girdi. Başbakan yardımcılarından da 4'ü değişti.

4 BAŞBAKAN YARDIMCISI DEĞİŞTİ

Başbakan Yardımcılığına eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Savunma Bakanı Fikri Işık, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu getirildi. Mehmet Şimşek görevde kalan tek Başbakan Yardımcısı oldu.

İKİNCİ KADIN BAKAN

Kabinenin ikinci kadın bakanı Ankara Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Jülide Sarıeroğlu oldu. Sarıeroğlu, Çalışma Bakanlığına getirildi.

6 İSİM KABİNEDEN ÇIKARILDI

Yeni kabinede olmayan isimler şöyle: Tuğrul Türkeş, Mehmet Müezzinoğlu, Akif Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Faruk Çelik, Veysi Kaynak.

GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

Adalet Bakanlığına Bekir Bozdağ'ın yerine AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül,

Savunma Bakanlığına Fikri Işık'ın yerine Nurettin Canikli,

Çalışma Bakanlığına Mehmet Müezzinoğlu'nun yerine Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu,

Gençlik ve Spor Bakanlığına Akif Çağatay Kılıç'ın yerine Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak,

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Nabi Avcı'nın yerine Numan Kurtulmuş,

Sağlık Bakanlığına Recep Akdağ'ın yerine Samsun Milletvekili Ahmet Demircan,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Faruk Çelik'in yerine Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi.

CHP VE HDP’DEN İLK YORUMLAR

Kabide değişikliğiyle ilgili HDP ve CHP’den ilk değerlendirmeler geldi.

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Asıl değişmesi gereken sarayın kendisi” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da “Görevden alınanlar cemaat mensubu mu, neden gittiler, cevabı tek bir kişide” diye değerlendirdi.  

Meclis Genel Kurulunda konuşan Filiz Kerestecioğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

‘BİNALİ YILDIRIM’I ÇAĞIRDI VE YENİ KABİNEYİ TEBLİĞ ETTİ’

İktidar, son bir yılda 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek ülkenin rejimini değiştirdi. O günden bu yana tüm uygulamalar, her şey bir kişinin iki dudağı arasında olabilsin diye aslında. Bugün de bunun bir örneğini yaşadık, Sayın Erdoğan, Binali Yıldırım’ı çağırdı ve yeni Kabineyi tebliğ etti; istişare yok, ortaklaşma yok, sadece tebliğ edildi. Herkesin yüreği ağzındaydı, milletvekilleri “Acaba bakan olur muyum?” diyordu, bakanlar “Koltuğumdan olur muyum?” diyordu; biz de geçmiş olsun diyoruz.

‘NEDEN GİTTİLER, CEVABI BİR KİŞİDE’ 

Önemli değişiklikler var kabinede. Örneğin Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül olmuş ama bu değişiklik Sayın Bekir Bozdağ’ın başarısızlığından ya da bu ülkede adalet olmamasından kaynaklı değil elbette. Zaten kendisi Başbakan Yardımcısı olmuş. Ya da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Kültür Bakanı olmuş. Ne yazık ki bu iktidarda Kültür Bakanlığı tenzili rütbe sayılıyor. Bu neden oldu? Cevabı yine bir kişide. Kültür Bakanı, Türkiye’de sinemanın, tiyatronun, sanatsal üretimin bitme noktasına gelmesinden, turizmin can çekişiyor olmasından dolayı görevinden alınmadı ne yazık ki. Ya da Sayın Tuğrul Türkeş, babasının partisini karşısına alarak AKP’ye geçen, bu uğurda çok taviz veren Sayın Türkeş neden kabinede yok, cevabı yine bir kişide. Tarım Bakanı değişmiş. Elbette sebebi çarpık tarım politikaları ve çiftçilerin içinde bulunduğu zor durum ve tarımın yönetilmemesi değil.

‘PARTİ DEVLETİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞIYORUZ’

Tüm bu değişiklikler yeteneklerin sonucu ya da ülkenin, halkın istekleri sonucu değil, bir kişinin çıkarlarıyla paralel yapılıyor çünkü kendisi hiç kimseye güvenmiyor. Darbenin siyasi ayağının ortaya çıkmasını da engellediği için “Bu değişikliklerle görevden alınanlar cemaat mensubu mu? Tenzili rütbeye uğrayanların suçu ne?” diye sorma hakkımız da doğuyor. Parti devletine bir adım daha yaklaşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Hayırlı olsun diyoruz.”

CHP'Lİ TEZCAN: ASIL DEĞİŞMESİ GEREKEN SARAYIN KENDİSİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK sonrası CHP Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında konuştu. Kabine değişikliğine ilişkin bir soru üzerine Tezcan, “Asıl değişmesi gereken sarayın  kendisi. O da inşallah önümüzdeki ilk seçimlerde değişecek. Bakanlarla ilgili gidene güle güle gelene hoş geldin demekten bir şey yok. Asıl sorun sarayda sarayın değişmesi lazım" dedi. 

'MECLİS'E GEÇMİŞ OLSUN, OSMAN BAK BAKAN OLMUŞ'

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; kabine değişikliği açıklamasının yapıldığı saatlerde Meclis Genel Kurulu da toplantı halindeydi. CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu yerinden yüksek sesle, “Sayın Başkan, Meclis’e geçmiş olsun, Osman bakan olmuş” dedi. Bektaşoğlu’nun bu sözlerinin ardından şu diyaloglar yaşandı:

TANJU ÖZCAN (Bolu) – Efendim, Osman Bak bakan olmuş.
BAŞKAN – Anlamadım?
TANJU ÖZCAN (Bolu) – Osman Bak bakan olmuş.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) – Meclis’e geçmiş olsun.
MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) – Osman Bey her yerde kıymetli Sayın Başkanım.
BAŞKAN – Öyle mi? Nerede Osman?
TÜLAY KAYNARCA (İstanbul) – Şimdi çıktı Başkanım.
BAŞKAN – Hadi hayırlısı olsun. Bir on beş dakika ara vereyim birleşime.

Aranın ardından Bakan Bak ile ilgili espriler şöyle devam etti:

TANJU ÖZCAN (Bolu) – Yürüyüşü bile değişti daha ilk dakikadan.
BAŞKAN – Yürüyüşü değişti mi hemen? (CHP sıralarından “Evet, değişti.” sesleri) Osman değişmez. Sayın Bak, sizi arada sırada bekliyoruz buraya yine, öyle bizi unutmayın, bırakıp gitmeyin yani.
OSMAN AŞKIN BAK (Rize) – Çağırın biz geliriz.
ERHAN USTA (Samsun) – Aman aman Sayın Başkan, Meclis kurtuldu, biz kurtulduk yani bilmem; artık insicamımız bozulmadan konuşacağız.

Bak kürsüden şunları söyledi:

“Çok teşekkür ederim Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlarım. Öncelikle, tarafımıza verilen bu kutsal görevi en layık bir şekilde yapmak için çalışacağız; sizlerin de desteğine her zaman açığız, desteğiniz bizim için çok önemli. Tabii, burada şu tabloyu gördüm: Geçtiğimiz beş yıllık süre içerisinde çok güzel, tatlı anılarımız oldu, sevildiğimi fark ettim muhalefet tarafından da. Tabii, biliyorsunuz, laf atmak bir sanattır, onu da gerçekleştiriyorduk biz burada. Bazen kızıyorlardı bana ama gene seviyorlardı. Dolayısıyla inşallah, Türk sporu için de Türk gençliği için de güzel çalışmalar yapmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” 

OSMAN BAK KİMDİR? 

'HİÇ BEKLEMİYORDUM, SÜRPRİZ OLDU'

Bakanlar Kurulu değişikliğiyle Gıda, Tarım ve Hayvanclık Bakanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba, haberi Meclis'teki odasında televizyon izlerken öğrendiğini belirterek “Hiç beklemiyordum, sürpriz oldu" dedi.
Fakıbaba gazetecilerle şu düşünceleri paylaştı:

“Ülkemiz vatanımıza şehirlerimize hayırlı olsun. Odadaydım. Sürpriz oldu. Arkadaşlar vardı Urfa'dan başka şehirlerden gelen. Televizyon seyrediyordum. Hiç beklemiyordum. Sürpriz oldu. Önemli olan bakan olmak değil bakanlığın yükünün altından kalkabilmek ve başarılı olmak. Onun hakkını verebilmek. Ekip olarak  arkadaşlarımla beraber muhakkak çok çalışacağım."

AHMET EŞREF FAKIBABA KİMDİR? 

ADALET BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM 

Başbakan Yardımcısı olan Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı görevini Abdülhamit Gül'e devretti.

Devir-teslim töreninde konuşan Bekir Bozdağ, "FETÖ'nün yargı ve ordu içerisindeki teröristlerin işbirliğiyle meşru iktidarına karşı darbe kılıcını kullanarak yapmış olduğu darbe teşebbüsünün ardından göreve gelmiştik. Bugün herkes bir şeyler söylüyor. Ama o gün mücadele etmek ayrı bir şeydi. O süreçte Adalet Bakanlığı, HSK ve hükümet olarak gerçekte büyük bir mücadele verdik. Yargıda Birlik olarak HSYK seçimlerinde FETÖ'nün yargıdan ayıklanması ve yargının bağımsız ve tarafsız eller tarafından idare edilmesi hususunda önemli adımlar attık. FETÖ terör örgütünün bütün planlarını bozan şeylerin başında o zamanki HSYK seçimleridir. Eğer o seçimlerde FETÖ başarılı olmuş olsaydı Türkiye başka zorluklarla karşı karşıya kalmış olacaktı" dedi.

Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı; " Bugün nöbet değişikliği yapıyoruz. Ben inanıyorum ki Abdülhamit Bey bu görevi benden daha iyi yapacak, büyük başarılara imza atacaktır. Gözüm arkada kalmadan gidiyorum”

ABDÜLHAMİT GÜL: CUMHURBAŞKANIMA, BAŞBAKANIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bekir Bozdağ'dan görevi alan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, "Bu görevi tevdi eden Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma teşekkür ediyorum. Gerçekten Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ Türkiye demokrasisi ve hukuk bakımından çok önemli görevlere imza atmıştır. Hakim, savcısından katibe kadar bütün yargı mensupları bu  darbeye karşı dik durmuştur. Nasıl sokaklarda meydanlarda milletimiz bayrak, vatan, devlet için nasıl dik durduysa Türk yargısı da o gece kahramanlığını göstermiştir. Bundan dolayı Türk yargı camiasına teşekkür etmek boynumuzun borcudur. FETÖ ihanet çetesinin ülkemizin işgaline girişmiş olduğu  darbeye karşı Türk yargısı ve milletimiz el birliğiyle püskürtmüştür. Türk yargısı hakkaniyet ve adalet çerçevesinde bu yargıları yapmaktadır" dedi. 

ABDÜLHAMİT GÜL KİMDİR?

KABİNENİN TAM LİSTESİ

Yıldırım'ın açıklamasına göre yeni kabine şu isimlerden oluştu:

Başbakan Yardımcısı: Nurettin Canikli'nin yerine BEKİR BOZDAĞ

Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek

Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş'un yerine FİKRİ IŞIK

Başbakan Yardımcısı: Tuğrul Türkeş'in yerine RECEP AKDAĞ

Başbakan Yardımcısı: Veysi Kaynak'ın yerine HAKAN ÇAVUŞOĞLU

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ'ın yerine ABDÜLHAMİT GÜL

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu'nun yerine JÜLİDE SARIEROĞLU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak  

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç'ın yerine OSMAN AŞKIN BAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik'in yerine AHMET EŞREF FAKIBABA

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan

Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı'nın yerine NUMAN KURTULMUŞ

Maliye Bakanı Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık'ın yerine NURETTİN CANİKLİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ'ın yerine AHMET DEMİRCAN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN 

KABİNE DIŞI KALAN TÜRKEŞ'TEN AÇIKLAMA

Kabine dışında kalan AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, sosyal medya hesabı twitter üzerinden "Yeni Bakanlar Kurulu, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Görev alan tüm arkadaşlarımıza muvaffakiyetler diliyorum” açıklamasında bulundu.

BURHAN KUZU ÜZGÜN: 'SİYASETİN ADALETİ YOK'

Yine kabine dışı Burhan Kuzu, "Olsun be Burhan Hocam" sözleriyle kendisini teselli eden Star gazetesi yazarı Ersoy Dede'ye  "Siyasetin adaleti yok” cevabını verdi.

Kabine revizyonu sonrası yeni Bakanlar Kurulu’nda kendisine yer verilmeyen Burhan Kuzu adalet talep etti. Bakanlar Kurulu’nun açıklanması üzerine Star Gazetesi yazarı Ersoy Dede Twitter hesabından “Olsun be Burhan Hocam” diyerek Kuzu’ya göndermede bulundu.

Kuzu ise Dede’ye “Ersoy, siyasetin adaleti yok. Ne yapalım Allah’a havale ediyorum” diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YÖK’ten üniversitelere OHAL talimatı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'ye ABD'li pivot: Kia Vaughn

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...