Avrupa'da Covid-19 önlemleri: Euronews muhabirleri bulundukları ülkelerdeki son durumu derledi

Avrupa'da bir duvar grafitisi
Avrupa'da bir duvar grafitisi © AFP
© AFP
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Avrupa koronavirüs salgınında ikinci dalga ile mücadele ediyor. Tüm ülkelerde vaka ve ölüm rakamlarında artış göze çarparken neredeyse her ülke yeni önlemler alma ve ilk dalga sırasındaki bazı kısıtlamaları geri getirme yoluna gitti.

REKLAM

Avrupa koronavirüs salgınında ikinci dalga ile mücadele ediyor. Tüm ülkelerde vaka ve ölüm rakamlarında artış göze çarparken neredeyse her ülke yeni önlemler alma ve ilk dalga sırasındaki bazı kısıtlamaları geri getirme yoluna gitti.

Euronews Türkçe Servisi'nin Avrupa muhabirleri bulundukları ülkelerdeki son durumları derledi:

İngiltere

Vaka sayısı katlanarak artıyor ve Covid-19 nedeniyle hastaneye yatan hasta sayısında büyük artış yaşanıyor. Can kaybı da yeniden yükselişte. Ekonomi ile sağlık arasında bir denge bulmaya çalışan hükümet şimdilik bölgesel tedbirlerle salgını kontrol altında tutmayı kendine hedef seçti.

Geçtiğimiz haftadan bu yana uygulamaya giren yeni sisteme göre İngiltere’de orta, yüksek ve en yüksek olmak üzere üç seviyeli uyarı sistemi belirlendi ve bu basitleştirilmiş sistemle kuralların daha net anlaşılması amaçlandı.

Eğitim ve ekonominin olabildiğince kesintisiz devam etmesine öncelik veren hükümet, daha önce uyguladığı maaş yardımını sonlandırdı, ancak en yüksek seviyede kısıtlamaların uygulandığı bölgelerde iş yerlerini kapatmak durumunda kalanlara yardım sunmaya başladı.

İskoçya, İngiltere’den daha sıkı tedbirler uygularken, Kuzey İrlanda ve Galler kısa süreli karantina uygulamasına geçiyor.

Son 24 saatte yeni vaka sayısı 16 bin 982. Bu geçen haftanın ortalama rakamlarına göre 4 bin 110 kişilik bir artış anlamına geliyor. Son 24 saatte 67 ölüm gerçekleşti ve bu da bir önceki hafta ortalamasının 2 kişi üzerinde.

İtalya

İtalya'da psikolojik baraj olarak kabul edilen günlük 10 bin vaka sayısı 16 Ekim'de aşıldı. Başbakan Giuseppe Conte on gün içinde rekor seviyeye ulaşan yeni vaka sayılarının artışını durdurmak ve yeni bir 'genel karantina'dan kaçınmak için pazar akşamı yeni tedbirler açıkladı.

Kısıtlama kararları, Avrupa'nın en uzun karantina dönemini yaşayan ülkesi olan İtalya'da halkın korktuğu gibi olmadı. Lakin kuzen Fransa akşamları sokağa çıkma yasağı uygulamasına başlamıştı ve İtalyan basını hükümet tedbirlerinin hafta sonu ya da akşamları sokağa çıkma yasağını kapsayabileceğini yazıyordu.

Kısıtlamalar çerçevesinde ilkokullara dokunulmazken evden çalışmanın daha çok teşvik edileceği duyuruldu.

Sokağa çıkma yasağı ise akşamları saat 21'den sonra toplaşma ve virüs bulaşma riski barındıran meydan ve caddeler için yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakıldı.

Fransa

Fransa'da Covid-19 salgınında vaka ve ölü sayısı artarken, başta başkent Paris olmak üzere cumartesi gününden bu yana toplam 9 kentte akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İlk ilk etapta 4 hafta süre için ilan edilen akşamları sokağı çıkması yasağının, aralık ayına kadar uzatılması gündemde.

Covid-19 önlemleri kapsamında akşam 21 ile sabah 06 arası sokağa çıkmayı yasaklayan uygulama, Paris ve çevresinde ve Grenoble, Lille, Lyon, Aix-en-Provence, Marsilya, Rouen, Toulouse ve Montpellier kentlerinde uygulanıyor. Bu yasaktan yaklaşık 20 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. Yasaktan en fazla etkilenenler arasında restoran sahipleri geliyor.

Yasağı uyulamamanın cezası ilk etapta 135 euro, bunun tekrarlanması halinde ise para cezası 3 bin 750’ya euro’ya kadar çıkabilecek.

Ülkede 85 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam Covid-19’dan can kaybı 33 bin 477'ye ulaştı. Ülkede, virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 29 bin 837 artışla 897 bin 34'e yükseldi. Son 7 günde hastanelerde tedavi altına alınan 7 bin 530 kişiden 1343'ünün yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Covid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 13,2'ye ulaştı.

Belçika

Dünya genelinde tırmanışta olan koronavirüs, Belçika'da da artış gösteriyor. En yüksek alarm düzeyi olan 4. seviyeye geçildi. Belçika'da günlük ortalama Covid-19 vaka sayısı son verilere göre geçen haftaya kıyasla yaklaşık iki kat artarak 5 bin 976 oldu.

Yeni önlemler kapsamında kafe, restoran ve barlar 4 hafta kapalı kalacak, gece yarısından 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması başladı, birçok sektörde evden çalışma mecburi hale getirildi. Ayrıca Noel için kurulan pazar yerlerine izin verilmeyecek.

Ülke genelindeki tüm hastanelerde yoğun bakım ünitelerindeki yatakların yarısı Covid-19 hastaları için ayrılacak. Bu nedenle acil olmayan hastaların tedavileri erteleme imkanı varsa ileri tarihlerde yapılacak.

REKLAM

Avusturya

Avusturya’da son 24 saatte bin 747 kişide koronavirüs tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 64 bin 495’e ulaştı.

Alınan yeni önlemlerin 19 Ekim Pazartesi (bugün) duyurulması bekleniyor.

Ülke genelinde şu anda toplu taşımada ve kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğu bulunurken, dış mekanlarda ise maske takmak zorunlu değil. Kafe ve restoranlara gelen müşterilerin ise kimlik bilgileri kayıt altına alınıyor. Bilgileri kayıt altına almayan işletmelere para cezası kesiliyor.

Hollanda

Bu ülkede de birkaç gün önce bar ve restoranların kapatılması ve kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi yönünde karar alındığını açıklandı**.**

Başbakan Mark Rutte, 13 yaşından büyükler için kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, "Baharda yaşananların tekrarlamasını istemiyoruz." dedi. Ev partileri ve 3 kişiden fazla ev misafiri yasaklandı. Toplu taşıma seferleri azaltılırken 'kısmi karantina'ya geçilerek saat 20.00'den sonra alkollü içecek satışı sona erdi.

REKLAM

Daha da kötüleşmesi durumunda ülkede 'tam karantina'ya geçileceği duyruldu. Ülkede son bir haftada 50 binin üzerinde yeni vaka tespit edildiği bildirmişti.

İsviçre

Pazar günü açıklanan son önlemlerle İsviçre'de de haftabaşı itibarı ile yeni kısıtlamalar devreye girdi. Son iki haftada hızlı şekilde artan vaka sayısı ile Nisan ayındaki rakamlar üçe katlandı ve günlük 3 bin vakaya ulaşıldı.

Bunu dizginlemek için 19 Ekim'den Pazartesi gününden itibaren kamuya açık tüm kapalı mekanlarda maske zorunluluğu getirildi. 15 kişiden fazla biraraya gelinen toplantılar yasaklandı. Düğün ve cenaze gibi organizasyonlara ve özel partilere, etknliklere de 100 kişilik sınırlama getirildi.

İsviçre Sağlık bakanı Alain Berset "İkinci dalga sandığımızdan erken ve daha güçlü geldi" dedi.

Ek kaynaklar • Sertaç Aktan, Rahmi Gündüz, Burak Ortahamamcılar, Berrak Kanbir Martin

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Belçika Sağlık Bakanı: Covid-19'da bir tsunamiye gerçekten çok yakınız

Pakistan 'ahlaksız içerik' gerekçesiyle sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği yasağı kaldırdı

Çin, salgını dünyaya duyurmadan iki hafta önce Covid-19 virüsünün haritasını çıkarmış