19 Kasım 2017 23:33

ABD'li yazardan Yemen'de süren savaşa dair: Yemen de neresi?

ABD'li yazar Paul Shannon, ABD ve Suudi Arabistan'ın savaş ve ambargoyu sürdürdüğü Yemen'deki trajediye dair yazdı.

Paylaş

Paul SHANNON
Counterpunch.org

Geçtiğimiz hafta sonunda Yemen’deki durumun ciddiyetini açıklayan Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım yöneticisi ülkeye yönelik ambargonun kaldırılmadığı takdirde burada on yıllardır dünyada görülmeyen en büyük açlığın yaşanacağını ve kurban sayısının milyonlarla sayılacağını söyledi.

ABD ve Suudi Arabistan’ın Yemen’de sürdürdükleri savaşın binlerce sivilin ölümüne, kitlesel açlığa ve dünyada son 50 yılda görülen en kötü kolera salgınına yol açan felaket boyutlarında bir trajedi yarattığı bir gerçek.

Son rakamlara göre Yemen’de kolera kurbanlarının sayısı 500 binden fazla ve artmaya devam ediyor.

SUUDİ ARABİSTAN YEMEN’İ FELAKETE SÜRÜKLÜYOR

Bu felaket ABD kılavuzluğundaki Suudilerin yolları, hastaneleri, köprüleri, su ve kanalizasyon şebekelerini vurmasının ve BM’nin dahi savaş mağdurlarına yeterli yardımı yapabilmesini engelleyen deniz ve hava ambargosunun açık bir sonucu.

Haklı gerekçelerle Kore’de gelecekte yaşanabilecek bir toplu ölümün oldukça gerçekçi riskinden bahsederiz. İşte Yemenliler bugün bu büyük felaketle yüz yüze. Sadece bunu Rusya değil de biz* yaptığımız için Amerika’nın umurumda değil. Kendi topraklarımız dışında öldürmek bizim yaşam biçimimiz ve artık bu yaşam biçimi evimize intikam olarak geri dönüyor.

Yemen’e yönelik yardımlarla ilgilenen bir BM yetkilisinin ülkede günümüzün en ağır gıda krizinin yaşandığını aktardığı gün Başkan Trump, Kuzey Kore’ye insan hayatına verilen önemle ilgili dersler veriyordu.

İŞTE YEMEN İLE İLGİLİ BAZI GERÇEKLER

1. Yemen’deki savaşımız yasa dışı. Hem Başkan Obama hem de Başkan Trump ABD Anayasası’nı açıkça çiğnemişlerdir. Obama Yemen’e müdahale emri verdiğinde el Kaide ile mücadeleyi içeren 11 Eylül Yasası geçerlilik kazanmadı. Savaşmakta olduğumuz grup -Husiler- ne el Kaide ile ne de 11 Eylül saldırıları ile ilişkili herhangi bir yapıyla bağlantılı. El Kaide halen Husilerin baş düşmanı.
2. Husilerin ardında İran yok. Yemen’e giriş yapması muhtemel her İran silahı Suudi saldırısının nedeni değil buna verilen bir tepki olarak girmiştir. Husilere ulaşan silahların çoğunluğunun menşei ABD. Yemen’in bir önceki hükümetine bizzat bizim sağladığımız mühimmata dair eski bir hikaye.
3. Yemen’e ABD-Suudi müdahalesi tüm Amerikalılara yönelik güvenlik tehditlerini ciddi olarak arttırdı. Savaş, ABD’nin Ortadoğu’daki en tehlikeli düşmanı el Kaide’ye Arap Yarımadası’nda alan açtı ve güçlendirdi. Savaş ve Suudilerin Husilerle savaşmaları için el Kaide ‘ye sağladıkları destek ilk kez el Kaide’yi Yemen’de iktidarı ele geçirebilecek pozisyona getirdi. Ve Yemen nüfusu içindeki bazı kesimler ABD de Suudi’lerin tepelerine Raytheon bombaları yağdırmasını sağlayan düşmanlarına karşı radikalleştiler. Ayrıca Yemenliler çok iyi biliyorlar ki Amerikan desteği olmadan Suudiler bölgedeki savaş suçlarını devam ettiremezler.

YEMEN HER YERDE

Yemen: Korkutucu ve şaşırtıcı bir hikaye. Eğer önümüzdeki 25 yılda bir belgeseli yapılmazsa burada ABD topraklarında muhtemelen hiçbir zaman tüm korkunçluğuyla anlatılmayacak bir hikaye.

Ya da bizler Yemen’in ölüm tarlalarını ve halkını görünür kılacak, onları yok eden bir ülkenin yurttaşları için farkındalık yaratacak bir yol bulana kadar.

(Çeviren: Ali KARATAŞ)
*Yazar ABD yurttaşı olduğu için ‘biz’ ifadesini kullanıyor

ÖNCEKİ HABER

Amerikan savaş makinesi Afrika’da ölüm yürüyüşünde

SONRAKİ HABER

Şeyhmus Diken'in ‘Ahım var Diyarbakır’ adlı kitabı raflarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...