Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yeğenlerine Girit suyu getirtti

Yeğenlerine Girit suyu getirtti

Erdek´te yaşayan mübadil Özalp: "Çok istememe rağmen Girit´e gidemedim"

Erdek´te yaşayan "Birinci Kuşak" mübadil Mehmet Özalp, ana vatana döndükten sonra çok istemesine karşın doğduğu topraklar olan Girit´e hiç gidememenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.
Erdek´e, Girit´in Kandiya ilçesinden, 1924 yılında, 3 yaşındayken, annesinin kucağında, "Gülcemal" isimli gemiyle geldiğini öğrendiğini vurgulayan 97 yaşındaki Özalp´e, Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Derneği tarafından, mübadelenin 95. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programında, dernek başkanı Hüseyin Sunay tarafından plâket verildi.
Erdek´e, annesi Hamiyet, babası Haydar ve dört kardeşiyle birlikte geldiklerini öğrendiğini vurgulayan Özalp, şunları söyledi:
"Gülcemal gemisiyle çok güç koşullarda gelmişiz. Ailemin ana dili Yunanca´ymış. 1924 yılında, Kandiya´dan kalkan Kırzade, Ankara ve Gülcemal gemileri, mübadilleri ana vatana getirmiş. Bu gemilerle gelenler, İzmir, Mudanya ve Erdek´e yerleştirilmişler. Biz, Erdek´e yerleşmişiz. Dedem, Girit´te semer süsleme işiyle uğraşırmış. Babam ise berberlik yapıyormuş. 

Ben de baba mesleğiyle geçimimi sağladım. Vatani görevimi yaptığım Ankara´da, komutanımın berberiydim."
EŞYALARIMIZI HÂLÂ SAKLIYORUM
Ailesinin, diğer mübadiller gibi Girit´ten gelirken, eşyalarını büyük sandıklar içinde getirdiğini sonradan onlardan öğrendiğini belirten Özalp, şöyle konuştu:
"Ailem, eşyalarını büyük sandıklar içinde getirmiş. Kırılmaması için pırlantalarını, tablolarını yorganların içine sarmışlar. Evimizde hâlâ Girit´ten getirdiğimiz bazı eşyalar, battaniyeler, kilimler, yorganlar ve bakırları saklıyorum."
GİRİT´TEN SU GETİRTTİ
Doğduğu topraklar olan Girit´i bir daha hiç görememenin üzüntüsünü yaşadığını vurgulayan Mehmet Özalp, "Çok istememe rağmen Girit´e gidemedim. Ancak yeğenlerim, isteğim üzerine bana oradan Girit suyu getirdiler" dedi.
ATATÜRK´Ü ERDEK´TE GÖRDÜ
Çok sevdiği Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü ilk kez Erdek´te gördüğüne işaret eden Özalp, "Atatürk, 1938 yılında, Savarona Yatı´yla Erdek´e geldi. Ancak hastalığı nedeniyle yatından inemeyerek, güverteden bizleri selamladı" diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli