Sağlık çalışanlarının AKP iktidarı dönemindeki durumunu inceleyen CHP’li İlgezdi, son yedi yılda tüm iş kollarında meslek hastalığına yakalanan kişi sayısının 4 bin 775 olduğunu ancak, bunlardan sadece 18’inin sağlık çalışanı olduğunu açıkladı.

Yedi yılda sadece 18 tanı


BirGün/Ankara

Özlük haklarını talep ederken hastane önlerinde gözaltına alınan sağlık çalışanları, CHP’nin de gündeminde. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, meslek hastalığına yakalandığı devlet tarafından kabul gören kamu personeli sayısını ve bunların içerisindeki sağlıkçı oranını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyelerinin pandemi sürecinde sık sık ekranlara çıkarak, “Sağlık çalışanları için balkonlardan moral alkışı” istediğini anımsatan İlgezdi, “Aradan 10 ay geçti. Sağlıkçılara verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. ‘Ek ödeme verilecek’ denildi, çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldı. ‘Covid-19 Meslek Hastalığı sayılacak’ denildi. ‘İlliyet bağı’ şart koşuldu. ‘3600 Ek gösterge verilecek’ denildi, ‘6 bin liradan düşük maaş alan sağlıkçı mı var?’ algısı yaratıldı. Oysa bugüne kadar doktorundan, teknisyenine, sağlık işçisinden güvenlik görevlisine tam 356 sağlık emekçisi Covid-19 mücadelesinde hayatını kaybetti. Görünen o ki, verilen sözler uçtu, geride kuru bir alkış kaldı” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÖLÜYOR

Türkiye’deki çarpık sosyal güvenlik sistemi nedeniyle sağlık sektöründe çalışan bir kişinin meslek hastalığına yakalanmasının neredeyse imkansız olduğuna işaret eden CHP’li Akkuş İlgezdi, “SGK verileri ortada. Geçtiğimiz yedi senede tüm iş kollarında meslek hastalığına yakalanan kişi sayısı 4 bin 775. Bunlardan sadece 18’i sağlık çalışanı. İktidara göre 2013 ve 2014’te birer, 2015 ve 2017’de ikişer, 2016’da üç 2018’de beş ve 2019’da dört sağlık çalışanı meslek hastalığına yakalanmış. İktidarın meslek hastalığı bağlamında neden ‘illiyet bağı aramakta’ ısrar ettiği açıkça anlaşılıyor. Sağlık çalışanları ölüyor, yaşamları tehlikeye giriyor ama mevzuat ve sistem onları hasta olarak görmüyor, kabul etmiyor” açıklamasını yaptı.