Batman’da bir çocuğun cinsel istismara maruz kalması, fuhuşa zorlanması büyük yankı uyandırdı. Haberi ortaya çıkaran isimlerden Şilan Özhan: Haberden sonra da bir şey değişmedi

Yazılanlara rağmen çocuk istismarına karşı önlem yok

Meltem Dağcı

“Batman’da 14 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı ve ardından aylardır sistematik olarak fuhuşa zorlandığı ortaya çıktı. Dava hakkında ‘gizlilik’ kararı verilmişti. Skandal, çok sayıda erkeğin cinsel istismarına maruz kalan 14 yaşındaki çocukta gebelik oluşması sonrası çocuğun verdiği ifade ile ortaya çıktı. Maruz bırakıldığı cinsel istismar pek çok kişi tarafından bilinen ve gizlenen çocuk, ifadesinin ardından Sosyal Hizmetler Kurumu’na gönderilerek koruma altına alındı." Gazete Şûjîn’den Şilan Özhan ve Şehriban Aslan yaşananları araştırıp kamuoyuna bu ifadelerle duyurmuştu. Batman’daki çocukların fuhuşa zorlanmasıyla ilgili haber hakkında gazeteci Şilan Özhan’la konuştuk.

» Öncelikle şunu sorayım hemen. Batman’daki cinsel istismara ve fuhşa zorlanan çocukların olduğuna dair araştırmalarınıza nasıl başladınız?
Batman'da çalışma yürüten Gazete Şûjîn muhabirleri olarak cinsel istismar vakalarıyla özellikle son dönemde sürekli karşılaşıyoruz. Birkaç hafta önce bu konuyla ilgili aldığımız bir duyum doğrultusunda bu haber için araştırma yapmaya başladık. Bunun başta münferit bir cinsel istismar vakası olduğunu düşündük fakat araştırdıkça sistemli bir şekilde yürütülen bir fuhuş çetesinin olduğu gerçeği çıktı karşımıza.

» Sadece 3 kişi tutuklanmış. Olaya dair 30’a yakın gözaltı olduğu ve aralarında ‘kentin tanınmış isimleri’ olduğu için kefaletle serbest bırakıldığı iddiası var. Kefalet nedir, para nedir ki bu cinsel istismar suçunun yanında? Dernek, sendika, siyasi partiler ve kadın platformlarından vesaire destek çıkmadı mı?
Cinsel istismar suçunu karşılayabilecek hiçbir şey yok ne yazık ki. Bu konuda vicdan ve duyarlılık sahibi bireyler olarak hepimiz hem fikiriz zaten. Hiçbir çocuk yaşayacağı tüm güzel anları koca bir yıkıma çeviren böyle bir kötülüğü hak etmez. Görüşebildiğimiz çok fazla parti ya da sendika olmadı konuya dair. Hüda Par, AKP gibi partiler zaten bu araştırdığımız konunun bir parçası olduğu için bizi baştan reddettiler. Fakat bu söylentilerin uzun bir süredir Batman'da konuşulduğu gerçeği karşısında dernek, siyasi parti ya da sendika tarafından, HDP'nin yaptığı açıklama dışında bir açıklama yapılmadığını ve ne yazık ki böyle ciddi bir mesele karşısında sessiz kaldıklarını gördük. Dosyada gizlilik kararı olmasından kaynaklı kimsenin net bilgilere sahip olamamış olması ve araştırmamış olması bunun bir nedeni olabilir.

» Peki, sesinize ortak olan ve haberin içeriği için konuştuğunuz birileri oldu mu?
Sesimize ortak olan birileri elbette oldu. Yoksa ölümcül derecede gizli tutulan bu haberi çıkarmamız imkânsızlaşırdı. Haberin içeriğine dair duyumları anlatanlar, araştırma yaparak bize çok fazla yardımcı olan insanlar oldu. Onların duyarlılığı ve yardımı olmasaydı belki de burada yaşananları Batman'ın sessiz kalan mahalleleri, sokakları ve evleri dışında kimse öğrenemeyecekti. Bu da daha fazla çocuğun bu istismara sürüklenmesine ve hayatlarının birer enkaza dönüşmesine neden olacaktı.

» Batman’ın yerel gazetesi Sonsöz gazetesinden Hatice Türkan bu haberi köşesine taşımış ve hatta şunları söylemiş: “Batman adeta kör, sağır ve dilsizi oynadı.” Bir şeyler değişmedi mi haberden sonra da?
Ne yazık ki Hatice Türkan'ın köşe yazısından sonra da hiçbir şey değişmedi.

» İlk duruşma 18 Nisan günü Batman Adliyesi’nde görüldiği yazıldı. Aileler halen sessiz ve tepkisiz kalmış bu durum karşısında. Susmalarına sebep olanlar mı vardı acaba?
Batman yerel gazetelerinden biri olan Sonsöz Batman Gazetesi'nde geçen haberde 18 Nisan günü ilk duruşmanın gerçekleştiği yazıyordu. Bununla ilgili önüne geçemediğimiz bir bilgi kirliliği vardı. Fakat henüz hiçbir duruşma görülmüş değil. Hâlâ soruşturma aşamasında.

» Batman’ın içerisinde kuaförler üzerinden yürütülen bir uyuşturucu çetesi ve kız çocuklarını fuhuşa zorlama olayları 2009 yılında da gündeme gelmiş. Yani, ilk kez duyulmuş bir şey değil. Önemli bir tehlike arz ediyor bu durum. Birileri üç maymunu mu oynuyor?
Batman’la ilgili birçok araştırma yaptık. Sosyolojik yapısından konuya dair geçen tek cümlelik haberlere kadar.

» En son Karaman’daki Ensar Vakfı ve erkek çocuklarına tecavüz haberlerini okuyup irdelerken tüylerim böyle diken diken olmuştu. Toplumda bu tür vakalar çocuklar üzerinde farklı etki bırakarak sosyal bozukluklara yol açıyor. 14 yaşındaki kız çocuğu şu an koruma altındadır sanırım. Çocuk şu an ne durumda?
Bahsi geçen çeşitli defalar cinsel istismara maruz kalan 14 yaşındaki çocuk, şu an devlet tarafından koruma altında tutuluyor.