Hava Durumu

Yazı yazarken elim ağrıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2021 06:30

Birinci sınıf anneleri bu cümleyi oldukça çok duymuş olabilir. Bu durumda anneler çocuğum yazmamak için bahaneler üretiyor diye düşünülebilir. Fakat bilmemiz gereken şey şu ki gerçekten yazı yazarken elleri ağrıyor olabilir.

Henüz küçük kas hareketlerinin tam olarak gelişmemesinden kaynaklı bir durumdur. Küçük kas becerilerini tutma, kavrama, yazma yırtma, çizme, yapıştırma, kesme aktiviteleri olarak düşündüğümüzde okul öncesi dönemde yeterince geliştirme imkanı bulamamış çocuklar kalemle ve kağıtla tanıştığında, yazı yazarken ve çizgi çalışması yaparken ellerinde ağrı hissedebilirler.

 Küçük kas  hareketleri,ince motor beceriler bir objeyi avuç içi ile kaba bir şekilde tutmadan, baş ve işaret parmağını birleştirerek ince bir şekilde tutma becerisinin kazanılmasına doğru ilerlemektedir.Dolayısıyla bebeklerin ilk bir yıl içinde kavrama becerisinin gelişmesiyle başlar.Bebeğin kavrama becerisi geliştikçe 2.yılın sonlarına doğru kalem tutma becerileri gelişmeye başlar ve böylece el-göz koordinasyonunun gelişmesiyle de ilk karalama dönemi başlamış olur.  Parmak ve başparmak kontrolü arttıkça da çocuk elinin parmaklarını ve başparmağını kullanarak ayarlamalar yapabilmeye başlar.Eli kalemin ucuna yaklaşır.Kalemi ve parmaklarını , ellerini kullanım sıklığıyla  paralel olarak da kontrollü çizimler gerçekleşmeye başlar. Özellikle beş-altı yaşlarında boyama çalışmalarında daha kontrollü ve başarılı oldukları görülür. El ve parmakların kontrolü geliştikçe çocuğun kesme, boyama, yapıştırma, boncuk dizme gibi becerileri de gelişmektedir.

Okul Öncesi dönem önemli !

İnce motor gelişiminde gecikme yaşamamak adını okul öncesi dönemde çocuklarımızın becerilerini desteklemeliyiz.Küçük kas becerileri ve görsel algılamadaki yetersizliklerden dolayı  bu destelemeyi yaparken çocukların etkinlikleri zorlanmadan eğlenceli bir şekilde yapmaları için büyük, geniş nesnelerle etkinlik yapmalarına imkan yaratmalıyız. Örneğin büyük fırçalar, kalın pastel boyalar ve kalemler, büyük puntolu kitaplar, iri delikli boncuklar, büyük boy materyallerle daha rahat çalışabilmektedirler.Ve ince motor hareketler, genel olarak motor gelişim ile sosyal gelişim gibi diğer gelişim alanlarının da ayrılmaz bir parçasıdır. Örneğin yazma gibi ince motor becerileri, yazılı fikirleri iletmek için önemlidir. Saçlarını veya dişlerini fırçalamak gibi bakım etkinlikleri ince motor hareketler olarak kabul edilmektedir.

Küçük kaslarımızı evde nasıl destekleyelim?

Okulun ve yeni düzenin yoğunluğunda eğlenceli etkinlikler çocuklarımızın kaslarını destekleyecek ve rahatlamalarını sağlayacaktır.

  • El işi faaliyetleri, yazmayı öğrenirken yardımcı olacak kasları destekler.Büyük kartonlar ve kutular ile oyuncak tasarımı yapabilirsiniz.
  • Kendi oyun hamurumuzu yapmak onlar için büyük bir keşif olabilir. Bu hamurlar ile belki sebze ve meyveleri ,belki sevdikleri hayvanları tasarlamak  eğlenceli olduğu kadar geliştirici olacaktır.
  • Güvenli ve kontrollü olarak bir büyüğümüz eşliğinde karton üzerine yarım takılmış çiviyi sökmek,yeniden çakmak destekleyici olacaktır.Belki çivilerle mini bir dokuma tahtası yapılıp kazanım dolu bir oyun oluşturulabilir.
  • Makarnaları boyamak ve rengarenk olmuş makarnaları ipe dizip bileklik kolye yapmak,ya da boncuklar kullanarak yeni nesneler üretmek etkili olacaktır.
  • Şönillere şekil vermek ve değişik nesneler tasarlamak da yine parmak kaslarımızı geliştirecek etkinliklerdendir.

Unutmayalım!

Yazı yazma güçlüğü çeken çocuklara cesaret ve güven verilmeliyiz kesinlikle baskı yapmamalıyız. Güvenlerini kıracak(tembelsin,dikkatsizsin,bu ne biçim yazı vb.) yakıştırmalar yapamadan olumlu iletişim kurarak sabırla çalışmalıyız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.