Yaza kültürel hazırlık

TATİL günleri başladı. Her yıl olduğu gibi bu hazırlığa katkıda bulunmak istiyorum. Söze valizinize kitap koymanızı anımsatarak giriyorum.

Haberin Devamı

Seçimin zorluğunu bilirim ama bazı pratik çözümler bulunabilir.

Yıl içinde kitap dergilerin eklerini izlediyseniz, not aldıysanız işiniz kolay, hatta bu kitapları almış da olabilirsiniz. Onların yeri hazır kanaatindeyim.

Kolay seçim istiyorsanız, ödül kazanan kitapları seçerek başlayabilirsiniz. Böylece edebiyatın istikametini doğru kaynaktan saptamış olursunuz.

Kitap listelerinin muhakkak eksik olduğunu belirtip orada yer alanların hepsini benimsemesem de yine de yararına inanırım. Hürriyet’in geçen hafta yayımlanan 100 Roman listesi, bu konuda yol gösterici bir nitelik taşıyor.

Eğer çok satanlar tercihiniz ise kitapçılar zaten bunları cömertçe bize sunuyor.

Seyahat planı yapanlar, gerek yurtiçinde gerek yurtdışındaki gezilerde, orayı tanıtan, tarihini anlatan rehber kitaplardan başlayın. Oranın edebiyatçısının bir eserini de mutlaka edinin. Gittiğiniz yeri tüm yönleriyle yaşayarak keşfedin.

Haberin Devamı

Artık yazları sadece deniz-güneş olarak kısıtlı biçimde algılamıyoruz.

Bodrum’da konserler düzenleniyor. Bodrum Müzik Festivali’nden Gümüşlük Festivali’ne, Hakan Erdoğan’ın düzenlediği Caz Günleri’ne kadar, müzik gereksiniminizi karşılayabileceğiniz etkinlikleri tatil ajandanıza kaydedin.

İstanbul’da kalacaklar İKSV’nin Caz Festivali’ne biletlerinizi almıştır umuyorum.

*

BÜYÜKLER için kitap seçme yöntemlerini önerdik. Ya çocuklar?

Onlar için kitap dergisi New York Review of Books, yaşlara göre bir öneri listesi hazırlamış.

3-7 yaş arası, 5-9 yaş arası, 8-14 yaş arası şeklinde üç bölüme ayırmış. Tavsiye edilenlerin çoğunun Türkçe baskısını bulmak mümkün.

Örneğin Shakespeare’e ait öyküler tavsiye ediliyor.

Listede yeni kitaplar da var, klasik/modern klasik olmuş kitaplar da var.

Hem ulusal hem evrensel bir edebiyat lezzeti verenler gözetilmiş.

Hiç kuşkusuz hemen hemen hepsinde macera öğesi ön planda tutulmuş.

Yaş grubuna göre, yerli ve çeviri kitaplar açısından zengin bir kitaplığımız var. Ben bu seçmelerde, önermelerde çocuklara Türk ve dünya edebiyatının tanıtılmasından yanayım. Çünkü ileride edebiyat sevgisini doğuracak bir girişimdir böylesi.

Haberin Devamı

Bizde görsel eğitimin yeteri kadar gerçekleşemediğini hepimiz biliyoruz. Özellikle büyük kentlerin dışında, bizim ve tanınmış dünya ressamlarını, heykeltıraşlarını görmek mümkün değil. Ancak, büyük şehirlerde bu mümkün.

Özel müzeler açıldıktan sonra gerçekleştirilen yaz kurslarına muhakkak çocuklarınızı götürmelisiniz. Zira, çocuklarda görsel sanata eğilimi arttıracak bir çalışma olarak yorumluyorum.

Sanat tarihi öğrenimi veren üniversitelerde de yaz kursları, çocukları bu açıdan donatıyor. Bazı yaz kurslarına gittim gördüm, çocuklar önlüklerini giymiş pastel boyaları ile renk dünyasında geziniyorlardı.

*

YAZ sadece tatil mevsimi değildir, kültür donanımı için de bir zaman fırsatıdır. Tatilden kendimizi sanat/kültür/edebiyat alanında dünyayı, yakınlarımızı, ülkemizi daha yakından tanıyacak malzemeyi edinerek dönelim.

Haberin Devamı

Tüm okurlarıma sağlıklı, mutlu, huzurlu ve elbette kültürle dolu bayramlar dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları