19 Eylül 2019 08:35

Yaylaköy RES şirketlerine alan açılıyor: Şirketlerin değil, halkın sesi duyulsun

Yaylaköy'ün afet bölgesi ilan edilerek boşaltılmak istenmesine karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Karaburunlular Yaylaköy'ün afet bölgesi ilan edilerek boşaltılmak istenmesine karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Köyün RES şirketlerinin ihtiyacı nedeniyle boşaltılmak istendiğini belirten Karaburunlular, yaşam alanlarını talan eden enerji, madencilik ve balık çiftliklerine karşı dayanışma çağrısında bulundu. 

"Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganlarının atıldığı eyleme Ekoloji Birliği, EGEÇEP, TMMOB, İzmir Yaşam Alanları üyeleri katılırken, eylemde "bunun adı temiz enerji değil, talan" pankartı açıldı.

BAKANLIK ŞİRKETİN ÇALDIĞI MİNAREYE KILIF UYDURDU

Karaburun Kent Konseyi tarafından İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Karaburun Kent Konseyi Sekreteri Çiğdem Akçura, Karaburun Yaylaköy'de talanın bağıra bağıra geldiğini dile getirdi. Köy yakınlarında bulunan RES direklerine izinsiz bir şekilde yenilerinin eklendiğini ifade eden Akçura, bunlara karşı açılan davalarda kazanılan mahkeme kararlarının uygulanmadığını belirtti. Danıştay kararıyla Lodos Elektrik A.Ş şirketinin üretim lisansının iptal edilmiş olmasına rağmen, şirketin ÇED sürecine devam ettiğine dikkat çeken Akçura, "Bakanlık, Yaylaköy'de yapılan suç duyurularına projelere 'olur' vererek yanıt vermiştir. Lodos şirketinin gereksinmelerini karşılamak amacıyla alınmış ve hukuki temelden yoksun olan bu karar, önceden çalınmış olan minare için hazırlanmış bir kılıftır" diye konuştu.

RES İSTİLASINDAN SONRA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

RES istilası yaşayan Yaylaköylülerin şimdi de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile afete maruz bölge ilanıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Akçura, "67 yıl önce olmuş ve daha sonra hareketliliğin durduğu ve artık bir tehlike arz etmediği devlet kurumlarınca saptanmış kısıtlı bir alandaki heyelanın bulunduğu Yaylaköy'ün tamamının Afet bölgesi ilan edilmesi kim/kimlerin işine yarar.. Bu sorunun yanıtı yıllardır Yaylaköy'de yaşayanların yaşam alanını işgal eden ve genişleme çabası olan Lodos Elektirik A.Ş'dir" dedi.

BAKANLIK ŞİRKETLERİN DEĞİL HALKIN SESİNİ DUYSUN

Akçura, Yayla köylülerin yüzyıllardır yaşadıkları köylerini, evlerini, yaşam alanlarını hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan kararlarla terk etmeye zorlanamayacağını dile getirdi.

Basın açıklamasında konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, sermayenin ihtiyaçları için yaşam alanlarına yönelik ülkenin her tarafından bir talanın sürdüğünü belirterek, Karaburun'da da yıllardır var olan bu talana karşı birlikte mücadele edilmesinden başka çarenin olmadığını söyledi. Çepni, "Bakanlık sermayenin şirketlerin taleplerini ciddiye almak yerine halkın taleplerini, itirazlarını duymalıdır" dedi.  

KEÇİLER RES'LER YÜZÜNDEN SÜTTEN KESİLDİ

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, RES'lerin Karaburunda hayvancılığı ve tarımı bitirme noktasına geldiğini belirterek, "Çobanlar RES'ler yüzünden keçilerin sütten kesildiğini söylüyor. TMMOB İKK Sözcüsü melih Yalçın, Karaburunluların RES, taş ocakları ve balık çiftliklerine karşı 10 yıldır yaşam mücadelesi verdiklerini belirterek, "Bu 10 yıllık mücadelede devletin bütün kurumları şirketlerin yanında yer aldılar. Talana, yağmaya izin verdiler ve hatta bundan da nemalandılar" dedi.

MESELE ENERJİ İHTİYACI DEİL RANT!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise ;"Biz RES'lere, temiz enerji üretimine, şirketlere karşı değiliz. Bunların çevreyi kirletmesine ve halkın yaşam hakkını yok etmesine karşıyız" dedi. CHP eski Milletvekili Musa Çam da konuşmasında yarımadanın işgal ve talan ile karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "Sermaye yarımadayı talan etmek için hükümetle işbirliği içindedir" dedi. EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Hüsnü Dilli de Karaburundaki meselenin enerji ihtiyacından kaynaklanmadığını, şirketlere rant aktarımı için yapıldığını belirterek, bu talana dur demek için ekoloji mücadelesinin diğer mücadelelerle birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yayla köyünün eski Muhtarı Yusuf Arıcı da "Herkesi bir akşam evime misafir olup gecelemeye davet ediyorum. Bakalım RES'lerin gürültüsünden uyuyabilecek misiniz?" dedi. Arıcı, köylerini terk etmek istemediklerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

TRT’deki personel alımı iddiaları Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Karaburun'da yaşam alanları yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa