Yayladere'de köpekten kaçan ‘vaşak’ kavağa tırmandı

Gümüşhane’de köpekten korkarak kaçan ‘vaşak’ kavağa tırmandı. Vatandaşlar tarafından oldukça net şekilde görüntülenen vaşağın rahat tavırları dikkatlerden kaçmadı.

Gümüşhane’de köpekten korkarak kaçan ‘vaşak’ kavağa tırmandı. Vatandaşlar tarafından oldukça net şekilde görüntülenen vaşağın rahat tavırları dikkatlerden kaçmadı.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yayladere köyünde kar kalınlığının 1 metreyi bulması sonucu yiyecek bulamayan 3 vaşak köye indi.

Köyde köpekler tarafından kovalanan vaşaklardan 2’si kaçarken, kaçamayan vaşak kavak ağacına tırmandı. 

Köylülerden Şinasi Bulut bu anları cep telefonuyla kayıt altına alırken, nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki vaşağın vatandaşların ağacın altına gelmesine rağmen ağaç üzerindeki rahat tavırları dikkat çekti.

Görüntüler sosyal medyada kısa sürede yayılırken, çok sayıda beğeni aldı.
 

VAŞAK:


Tanımı
Animalia (hayvanlar) dünyasının Chordata şubesi, Mammalia (memeliler) sınıfının Carnivora (etçiller) takımından Felidae (kedigiller) ailesinin Felinae (kedimsiler) alt ailesine bağlı Lynx (Vaşak) ların ülkemizde yaşayın alt türü L. Lynxtir. Ülkemizde Anadolu Vaşağı olarak anılmaktadır. Diğer adları da Avrasya vaşağı ya da adi vaşak olarak belirtilir. Avrasya’da yaygın olarak görülür. Ancak Türkiye’de ve Türkçede vaşak olarak nitelendiğinde hep bu alt tür kast edilir. 

Vaşak, kendilerini dondurucu soğuklardan koruyan çok güzel kürke sahip olan küçük yırtıcı memelilerdendir. Diğer vaşak türleri gibi kırmızımtrak gri renge sahip Avrasya Vaşaklarının kürkleri siyah benekler, çizgi ya da büyük lekelerle kaplı olabilmektedir. Orman kedilerinin bu güzel kürkleri, onları soğuk kış aylarında koruyucu bir özellik sağlarken, maalesef güzelliği ve kalitesi nedeni ile kürk avcılarının gözde türleri arasına sokmaktadır. 

Kürklerini kaplayan büyük siyah ve koyu gri lekeler beyaz tonla güzel kontrast yapmaktadır. Siyah belirgin uzantıları olan uzun kulakları bulunmaktadır. Kulaklarının içinde bulunan uzun lifler, vaşaklara çok güçlü işitme sağlarlar. Ayrıca görme duyguları çok gelişmiştir. Vaşaklar yaklaşık 75 metreden bir fareyi bile görebilmektedirler. Güçlü bacaklara sahip olması nedeniyle olağanüstü bir ağaç tırmanma kabiliyeti yanında kayalık alanlarda sıçrama yeteneğini kazanmıştır. Adeta kar ayakkabısı gibi geniş patilerinden ve uzun bacaklarından dolayı da özellikle derin kar üstünde hızlı hareket edebilmektedir. (Formozov 1946). 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER