Yaylacıların yol talebini Yavaş geri çevirmedi

Yaylacıların yol talebini Yavaş geri çevirmedi

Çubuk ilçesindeki Aydos Yaylasında üreticilerin yol talebini geri çevirmeyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaylaların ulaşım ağında çalışma başlattı.

Çubuk’a bağlı Aydos yaylasındaki yaylacıların yol talebini öğrenen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, talimatıyla yayla yollarında fen işleri ekipleri çalışma başlattı. Yukarı Çavundur ve Kösrelik Mahallelerinden itibaren başlayan ve Aydos Yaylarında kapsayan çalışmayla Büyükşehir’e bağlı ekipler stabilize yol yenileme ve genişletme çalışmaları gerçekleştiriyor. 

Yolu sıklıkla kullanan Yukarı Çavundur ve Kösrelik Mahalleleri ile Aydos Yaylaları sakinleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a teşekkür etti

Büyüklerinden kendilerine kadar gelen hayvancılık mesleğini yaşam koşulları zor olan yaylalarda ellerinden geldiğince yürüttüklerini anlatan yaylacılardan Seyit Yıldız, yaylaların en büyük sorunun ulaşım olduğunu dile getirdi.

-20 yıllık yol sorunu çözüldü

Defalarca dilekçe vermelerine rağmen yaklaşık 20 yıldır yaptıramadıkları yayla yolunun ABB Başkanı Yavaş tarafından sonunda yaptırıldığını söyleyen Yıldız, şunları söyledi:

‘Yaylacılar olarak bizim en büyük sıkıntımız ulaşımdı. Ulaşımı da sağ olsun Mansur Yavaş Beyin sayesinde çözdük. Biz 5 yaylanın Çubuk’a gidiş yolunun olmadığını önce dilekçeyle Büyükşehir’e bildirdik. Arz ve talebimize bu güne kadar cevap gelmedi. Son çare olarak da Mansur Yavaş beye ulaşıp oradan netice alabileceğimizi düşündük. Bunun sonucunda özel kalemi vasıtasıyla ulaşmaya çalıştık. Bir gün akşam saat 20.00 sularında telefonum çaldı. Karşıdaki ses ‘Buyur hemşerim ben Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ dedi. Ben önce bir şaşırdım. ‘Sıkıntını söyle derman olmaya çalışalım’ dedi. Ben bunun üzerine sorunumuzu anlatmaya çalıştım. ‘Başkanım bizim 5 köy, 5 yayla Çubuk’a inemiyoruz’ dedi. Bunun üzerine Mansur Yavaş bey, ‘Ne istiyorsun asfalt mı?’ diye sordu. Bende bizi sadece taş, kayalık ve çamurdan kurtarın yeterli dedim. O da ‘ben talimat veriyorum bütün yayla yolları yapılacak’ diye söyledi. Dediği gibi sabah saatlerinde bütün araçların sesini duyarak uyandım. Evden çıktığımda iş makinaları ve kamyonlar yollarımızı yapıyorlardı. Ben gerçekten halen rüyada olduğumu zannediyorum.’’ 
Yol olmadığı için yaylada üretimin durma noktasına geldiğini kaydeden Yıldız, ‘’Sütümüzü satamıyorduk. Toptan süt toplayanlarla görüşüyoruz, yol olmadığı için, ‘bedava verseniz almaya gelmeyiz’ diyorlar. Yol yapılınca inşallah sütlerimizi de satabileceğiz. Bu bizim gelir kaynağımız için çok önemli’’ diye konuştu. 
Yol olmadığı için yaylalarda hayvancılığın her geçen gün azaldığını aktaran Kösrelik Mahallesi Muhtarı Emrah Karakuş, ‘’Yaklaşık 20 kilometrelik yayla yolumuz yapıldı. Bu gördüğünüz yaylalarda daha önce çok sayıda vatandaşlarımız hayvancılıkla uğraşıyordu. Ulaşım iyi olmadığından dolayı bu gün yaylalarda kimse kalmadı. İnşallah yolun yapılmasıyla birlikte yaylarımızda hayvancılık, üretim yeniden canlanacak’’ ifadesini kullandı. 
Daha önce yaylalara at, eşek gibi ulaşım araçlarıyla gelip gittiklerini ifade eden yaylacılardan Mürsel Yıldız ise, ‘’At, eşek kalmadı. Şimdi traktör veya araçlarla ulaşım sağlıyoruz. Yol olmadığı için bu araçları da çok fazla kullanamıyoruz. Özellikle kış ve yağmurlarda yürüyerek gelip gidiyorduk. Şimdi yola kavuştuk, çok mutluyuz’’ diye konuştu.    

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum